CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3360|Reply: 5

Resepi Enak Buatan Roti Lebihan Anda!

[Copy link]
Post time 7-12-2015 06:34 PM | Show all posts |Read mode







sumber foto: http://www.shecan.biz/

Jangan risau jika anda tidak berjaya menghabiskan roti yang dibeli. Sebelum hampir ke tarikh luput, kami mahu berkongsi bersama anda cara mempelbagaikan resipi dari lebihan roti supaya anda tidak terus membazir. Hujung minggu sebegini memang menarik untuk 'melariskan' lebihan roti yang terbiar di dapur.








sumber foto: http://lh5.ggpht.com/

1. PUDING ROTI BAKAR


Bahan-bahan:


Lebihan roti


1 sudu marjerin


1 biji telur


1/2 cawan gula


2 sudu tepung kastad


1 cawan susu cair


1 sudu teh Sunquick perisa oren


1 sudu kismis


1 sudu cip coklat



Cara Membuat:


Satukan kesemua bahan ke dalam sebuah mangkuk kecuali kismis dan cip coklat kerana dua bahan ini akan ditabur ke atas roti. Setelah sebati, masukkan ke dalam loyang pembakar yang telah disusun roti yang telah ditabur kismis dan cip coklat. Bakar selama 20 minit dengan suhu 180 darjah selsius. Puding roti ini lebih lazat dimakan panas bersama air krim vanila.



Info: Puding roti mampu membangkitkan selera pada awal pagi kerana haruman dari perisa Sunquick oren. Gabungan puding roti yang panas bersama aiskrim membantu anak-anak berselera dengan gaya hidup sihat berbanding mengambil snek ringan yang lain.








sumber foto: http://keluarga.karangkraf.com/

2. SUP CENDAWAN "CROUTON"


Bahan-bahan:


Lebihan roti yang sudah dibakar


10 biji cendawan butang dan shitake dicincang halus


100 gram isi ayam cincang


1 kiub ayam


2 ulas bawang putih yang dicincang


1 biji bawang besar yang dicincang


1/2 kotak kecil uht whipping cream (boleh ganti susu cair)


1/2 cawan air


1 sudu serbuk lada hitam dan putih





Cara Membuat:


Isi ayam, bawang putih, bawang besar, cendawan butang dan shitake di tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan krim dan setengah cawan air. Akhir sekali masukkan perisa dari kiub ayam, serbuk lada hitam dan lada putih. Masak sehingga pekat dan boleh dihidang dengan taburan "crouton".





Info: Crouton merupakan lebihan roti yang disapu marjerin dan bawang putih. Ia kemudian dibakar sehingga kekuningan dan ranggup sebelum dipotong dadu bersaiz kecil. Ia sememangnya lebih lazat dan sesuai dimakan bersama segala jenis sup berkrim dan juga salad sayuran.








sumber foto: https://img-global.cpcdn.com

3. ROTI BERGULA MADU


Bahan-bahan:


Lebihan Roti


Marjerin


Madu


Gula





Cara Membuat:


Sapukan marjerin dan madu di atas roti. Kemudian tabur dengan gula mengikut kesukaan. Bakar beberapa minit di dalam ketuhar sehingga warna kelihatan kuning dan rangup.


Info: Roti bergula ini boleh tahan lama jika disimpan di dalam bekas kedap udara. Roti bergula ini lebih sedap dinikmati pada cuaca sejuk lebih-lebih lagi bersama kopi kampung yang panas dan pekat.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-12-2015 09:39 AM | Show all posts
sedapnya....
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2015 02:12 PM | Show all posts
roti bergula madu blh cuba nanti
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2015 04:31 PM | Show all posts
boleh buat untuk minum  petang
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2015 09:47 AM | Show all posts
mudahnya...nak cubalah...kekadg ada jek roti yg tak habis makn...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2015 10:39 AM | Show all posts
tq share resepi...semuanya sedap dan senang buat....
Reply

Use magic Report

Follow Us
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 04:08 PM GMT+8 , Processed in 0.112721 second(s), 18 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list