CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2970|Reply: 0

Nasi Pulao dan Ayam Goreng Jawa

[Copy link]
Post time 8-12-2015 06:07 PM | Show all posts |Read mode

NASI PAULO
Resepi Oleh : Kak Ida Shahida
Di kongsikan Oleh : Noraida Durani
Rujukkan : Masak Apa Hari Ini

2 cawan beras basmathi ~ di rendam sebentar hingga lembut, cuci bersih dan toskan
1/2 senduk minyak masak
1 sudu makan minyak sapi
2 biji bawang besar ~ di mayang halus
2 biji tomato ~ di cincang atau di potong kiub kecil
1 inc halia ~ di ketuk atau dihiris atau di tumbuk
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji pelaga
1/3 sudu teh serbuk lada hitam atau lada hitam ~ di tumbuk
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1 kiub ayam
garam secukup rasa
air secukupnya untuk menanak nasi ( air untuk menanak nasi beriani di lebihkan dari sukatahn nasi biasa )
1 helai daun pandan ~ di simpul
Kismis dan bawang goreng ~ untuk hiasan



Panaskan minyak sapi dan minyak masak ke dalam periuk nasi.
Tumiskan bawang besar hingga garing
Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, biji pelaga, halia dan tomato
Masak hingga lamoto layur
Tambahkan lada hitam dan seruk jintan manis, masak hingga harum
Tambahkan air , kiub ayam dan garam secukup rasa
* air jika masak menggunakan beras basmathi, airnya kena lebihkan dari sukatan nasi biasa ya. dan beras kena rendam dahulu kalau tidak nasi keras nanti.
Tutup periuk dan biar didih
Masukkan beras dan daun pandan
Tutup periuk dan biarkan nasi di tanak sempurna
Sesekali kacau nasi dengan chopstik supaya nasi tak patah
Bila nasi dah masak, hidangkan dengan taburan kismis dan bawang goreng




AYAM GORENG JAWA
Resepi Oleh : Noraida Durani
Rujukkan : Masak Apa Hari Ini

1 ekor ayam ~ di potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 1/2 cawan santan pekat
2 keping asak keping
sedikit gula kabung atau gula melaka atau gula merah
garam secukup rasa

Bahan Kisar
1 inc halia
1 inc lengkuas
2 inc kunyit hidup
1 batang serai
1 sudu makan ketubar
2 biji buah keras
7 ulas bawang kecil



Masukkan ayam ke dalam periuk atau kuali besar
Masukkan rempah atau bahan yang telah di kisar halus
Masukkan santan pekat
Masukkan asam keping
Masukkan garam
Gaul rata
Panaskan atas dapur hingga kuahnya pekat
Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa

Ita bahagi 2 ayam ni. Separuh ita goreng dan separuh lagi ita biarkan ia berkuah untuk di makan bersama nasi

Ayam yang dah kering kuahnya anda ambil dan goreng dalam minyak secara terendam
Angkat dam toskan minyaknya






Selamat menjamu selera...




kredit:azlita aziz

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 02:54 PM GMT+8 , Processed in 0.039770 second(s), 14 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list