CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1882|Reply: 0

Nasi Beringin.. sedapnya kalau makan sambil berkelah di bawah pohon beringin

[Copy link]
Post time 11-12-2015 10:39 PM | Show all posts |Read mode


Resepi Oleh : Mamak Haji
Rujukan : Perniagaan, Katering dan Restoran

3 cawan beras Basmathi ~ rendam 20 minit , cuci dan toskan airnya
2 labu bawang besar yang sederhana saiz ~ di hiris
2 ulas bawang putih ~ di kisar
1 inc halia ~ di kisar
1 inc Kunyit hidup ~ dikisar
1 batang serai ~ di ketuk
2 helai daun pandan ~ di simpul
1 sudu teh garam Marsala
1 kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji pelaga
5 kuntum cengkih
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu minyak jagung
1 sudu besar air mawar
1/2 tin susu cair
3 cawan air
sedikit pewarna kuning jika suka
garam dan gula secukup rasa

Ita masak terus nasi di dalam periuk nasi
Panaskan periuk nasi, masukkan minyak sapi dan minyak jagung
Tumiskan rempah tumis, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
Masukkan bawang, serai dan daun pandan dan tumis hingga harum
Tambahkan bahan kisar ( halia, bawang putih dan kunyit)
Tumis lagi hingga harum
tambahkan garam Marsala dan kacau
Tambahkan air dan susu cair
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Masukkan beras dan tanak nasi seperti biasa
Bila nasi dah 1/2 masak
Tuangkan air mawar, tutup periuk semula dan biarkan nasi masak sepenuhnya
Hidangkan dengan lauk pauk kesukaan anda.

Ita makan dengan acar rampai dan Rendang ayam kampung nangka muda yang sangat marvelous dari Pak Engku. Nanti ita kongsikan resepinya ya..






kredit:azlita aziz masam manis
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 03:55 PM GMT+8 , Processed in 0.097901 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list