|
100 gm kacang pecan ~ ita campur 50 gm pecan dan 50 gm walnut
390 gm tepung gandum
300 gm gula halus ~ resepi asal 400 gm
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk cinamon
3 biji telur ~ saiz A
180 ml minyak jagung
1 1/2 sudu teh esen vanilla
227 gm nenas dalam tin ~ tak perlu toskan
400 gm pisang masak ranum
Kacang pecang di bakar dahulu dalam oven pada suhu 170 selama 8 minit.
Ita guna dua kacang iaitu pecan dan walnut
Bila dah bakar sejukkan sebentar kemudian di cincang kasar
Pisang pula ita guna pisang montel , pisang ni dah masak ranum. Kemudian kita lenyek halus.Nenas pula ita tak ambil semua airnya , ita cuma ambil 2 sudu besar sahaja , tapi nenas tu ita tak perah ya. Kemudian nenas tu pun di cincang, dan campurkan dengan 2 sudu besar air nenas dari tin.
Untuk mudah kita nak sediakan kek ini, kita asingkan bahan kering iaitu, tepung, gula, garam, soda dan serbuk cinamon. Tepung, serbuk cinamon, soda dan garam kita satukan dan ayak.
Bahan basah pula seperti telur, minyak jagung dan esen kita satukan dalam satu bekas yang lain.
Satukan telur, minyak jagung dan esen vanila dalam satu bekas dan pukul dengan wisk hingga sebati sahaja.
Kemudian kita masukkan nenas cincang, dan pisang lenyek tadi, gaul rata.
Bila dah rata masukkan gula dan gaul lagi
Kemudian masukkan bahan kering ( tepung , serbuk cinamon, garam dan soda ) yang telah di ayak tadi.
Gaul rata
Akhir sekali masukkan kekacang pecan dan walnut yang kita telah cincang.
Sediakan 2 loyang 8 inc
Lapik loyang dengan kertas minyak dan oleskan dengan butter
Tuangkan adunan ke dalam kedua-dua loyang tersebut sama banyak
bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal pada suhu 180 C selama 30 ~ 45 minit bergantung pada kepanasan ketuhar masing-masing
Bila dah masak, cucuk dengan lidi pada bahagian tengah kek, jika lidi kering , ini bermakna kek telah masak sepenuhnya
Angkat dan letakan kek atas redai hingga sejuk sepenuhnya.
Sementara kita tunggu kek kita sejuk, kita sediakan Krim kejunya pula
KRIM KEJU
Untuk resepi krim keju ni, terpulang pada citarasa masing-masing. Jika nak letak croqan pun boleh tak nak letak pun tak apa.
Ita tak letak croqan dalam resepi ita. Kalau ada yang nak letak ita letakkan sekali resepinya.
Pecan Croqan
100 gm pecan di cincang
100 gm gula
20 gm butter
Masukkan pecan, dan gula dalam kuali dan panaskan dengan api sederhana hingga berkaramel. kacau hingga karamel bersalut pada keseluruhan pecan dan nampak kuning keemasan.
Tutup api dan masukkan butter
Kacau rata hingga ia berderai
Sejukkan
KRIM KEJU PECAN
150 gm cream cheese
30 gm butter tanpa garam
60 gm gula icing ~ di ayak
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh lemon paste
Pecan Croqan
Pukul cheese dan gula icing hingga kembang
Tambahkan butter. esen vanilla dan lemon paste
Pukul adunan sebati
Akhir sekali masukkan pecan croqan yang telah sejuk
Kalau tak nak gaul sekali , tabur semasa layer atas kek pun boleh
KARAMEL SOS
113 gm butter
120 gm wipping cream Dairy
3 sudu besar air
60 ml corn syrup
200 gm gula halus
Masak gula dan air hingga perang
Tambahkan corn syrup dan masak lagi
Kemudian masukkan wipping cream dan gaul rata
Bila dah pekat, tutup api dan masukkan butter
Cara melayerkan kek
Kek yang telah sejuk sepenuhnya kita potong setiap kek kepada 2 keping. jadi semuanya akan ada 4 keping kek
Letakkan kek atas lapik kek
Sapukan krim keju yang telah kita sediakan tadi rata
Ulang proses yang sama hingga habis
Salutkan keseluruhan kek dengan krim
Simpan kek dalam peti ais hingga keras sebelum di deco
Deco ikut kesesuaian anda
Hiaskan dengan karamel sos
Sedia di hidangkan
kredit:azlita masam manis
|
|
|
|
|
|
|
|
Cam sedap jek. Taktau lak pisang dgn nenas sesuai buat kek. |
|
|
|
|
|
|
|
Cam sedap jek. Taktau lak pisang dgn nenas sesuai buat kek. |
|
|
|
|
|
|
|
ni mesti ambil dr blog azlita masam manis kn
sbb baru jenguk blog dia just now |
|
|
|
|
|
|
| |
|