CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3565|Reply: 3

Hummingbird Cake

[Copy link]
Post time 11-12-2015 10:51 PM | Show all posts |Read mode


100 gm kacang pecan ~ ita campur 50 gm pecan dan 50 gm walnut
390 gm tepung gandum
300 gm gula halus ~ resepi asal 400 gm
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk cinamon
3 biji telur ~ saiz A
180 ml minyak jagung
1 1/2 sudu teh esen vanilla
227 gm nenas dalam tin ~ tak perlu toskan
400 gm pisang masak ranum





Kacang pecang di bakar dahulu dalam oven pada suhu 170 selama 8 minit.
Ita guna dua kacang iaitu pecan dan walnut
Bila dah bakar sejukkan sebentar kemudian di cincang kasar







Pisang pula ita guna pisang montel , pisang ni dah masak ranum. Kemudian kita lenyek halus.Nenas pula ita tak ambil semua airnya , ita cuma ambil 2 sudu besar sahaja , tapi nenas tu ita tak perah ya. Kemudian nenas tu pun di cincang, dan campurkan dengan 2 sudu besar air nenas dari tin.





Untuk mudah kita nak sediakan kek ini, kita asingkan bahan kering iaitu, tepung, gula, garam, soda dan serbuk cinamon. Tepung, serbuk cinamon, soda dan garam kita satukan dan ayak.

Bahan basah pula seperti telur, minyak jagung dan esen kita satukan dalam satu bekas yang lain.



Satukan telur, minyak jagung dan esen vanila dalam satu bekas dan pukul dengan wisk hingga sebati sahaja.
Kemudian kita masukkan nenas cincang, dan pisang lenyek tadi, gaul rata.
Bila dah rata masukkan gula dan gaul lagi
Kemudian masukkan bahan kering ( tepung , serbuk cinamon, garam dan soda ) yang telah di ayak tadi.
Gaul rata
Akhir sekali masukkan kekacang pecan dan walnut yang kita telah cincang.

Sediakan 2 loyang 8 inc
Lapik loyang dengan kertas minyak dan oleskan dengan butter
Tuangkan adunan ke dalam kedua-dua loyang tersebut sama banyak
bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal pada suhu 180 C selama 30 ~ 45 minit bergantung pada kepanasan ketuhar masing-masing

Bila dah masak, cucuk dengan lidi pada bahagian tengah kek, jika lidi kering , ini bermakna kek telah masak sepenuhnya
Angkat dan letakan kek atas redai hingga sejuk sepenuhnya.

Sementara kita tunggu kek kita sejuk, kita sediakan Krim kejunya pula



KRIM KEJU

Untuk resepi krim keju ni, terpulang pada citarasa masing-masing. Jika nak letak croqan pun boleh tak nak letak pun tak apa.  

Ita tak letak croqan dalam resepi ita. Kalau ada yang nak letak ita letakkan sekali resepinya.

Pecan Croqan

100 gm pecan di cincang
100 gm gula
20 gm butter

Masukkan pecan, dan gula dalam kuali dan panaskan dengan api sederhana hingga berkaramel. kacau hingga karamel bersalut pada keseluruhan pecan dan nampak kuning keemasan.
Tutup api dan masukkan butter
Kacau rata hingga ia berderai
Sejukkan

KRIM KEJU PECAN

150 gm cream cheese
30 gm butter tanpa garam
60 gm gula icing ~ di ayak
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh lemon paste
Pecan Croqan

Pukul cheese dan gula icing hingga kembang
Tambahkan butter. esen vanilla dan lemon paste
Pukul adunan sebati
Akhir sekali masukkan pecan croqan yang telah sejuk
Kalau tak nak gaul sekali , tabur semasa layer atas kek pun boleh



KARAMEL SOS

113 gm butter
120 gm wipping cream Dairy
3 sudu besar air
60 ml corn syrup
200 gm gula halus

Masak gula dan air hingga perang
Tambahkan corn syrup dan masak lagi
Kemudian masukkan wipping cream dan gaul rata
Bila dah pekat, tutup api dan masukkan butter



Cara melayerkan kek

Kek yang telah sejuk sepenuhnya kita potong setiap kek kepada 2 keping. jadi semuanya akan ada 4 keping kek
Letakkan kek atas lapik kek
Sapukan krim keju yang telah kita sediakan tadi rata
Ulang proses yang sama hingga habis
Salutkan keseluruhan kek dengan krim
Simpan kek dalam peti ais hingga keras sebelum di deco
Deco ikut kesesuaian anda
Hiaskan dengan  karamel sos
Sedia di hidangkan





kredit:azlita masam manis

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-12-2015 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Cam sedap jek. Taktau lak pisang dgn nenas sesuai buat kek.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2015 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Cam sedap jek. Taktau lak pisang dgn nenas sesuai buat kek.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2015 02:27 PM | Show all posts
ni mesti ambil dr blog azlita masam manis kn
sbb baru jenguk blog dia just now
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 03:51 PM GMT+8 , Processed in 0.061571 second(s), 16 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list