View: 4076|Reply: 0
|
Nasi Air sedap rupanya nasi air ni..
[Copy link]
|
|
Resepi Oleh : Mama Dee
Mula-mula kita rebus dahulu tulang dan daging hingga empuk. Ada yang kata daging dan tulang itu hendaklah di rebus hingga daging tu hancur paling kurang 3 jam.
Air rebusan daging ini kita larikan 4 cawan untuk menanak nasi.
Sekarang kita lihat pula bahan-bahan yang kita perlukan untuk menanak nasi
NASI
1 cawan beras
4 cawan air rebusan tulang atau daging
3 hiris halia ~ di hiris atau di ketuk
2 ulas bawang butih ~ di hiris atau di ketuk
sebatang serai ~ di ketuk
garam secukup rasa
Masukkan beras ke dalam periuk nasi
Masukkan juga serai, halia dan bawang putih
Tambahkan garam secukup rasa
Akhir sekali masukkan air rebusan tulang
Tanak nasi seperti biasa. Sukatan air perlulah banyak. Nasi air ini sedikit lembik dari nasi biasa. Kira macam bubur lah sikit.
Sekarang kita sediakan pula kuah supnya
SUP DAGING
5 cawan air rebusan tulang ~ ita masak sekali dengan tulang-tulang tadi
4 hiris ~ dihalia
2 ulas bawang putih ~ dihiris
3 ulas bawang merah ~ dihiris
2 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
5 biji cengkih ~ ita tambah
3 kuntum bunga lawang ~ ita tambah
1 bungkus sup bunjut sup
Garam dan gula secukup rasa
1 kiub daging ~ ita tambah
Proses membuat sup ini kita perlu tumis dahulu bahan-bahan hirisan dan rempah tumis di dalam kuali lain. Proses ini di panggil tumis darat.
Bila dah garing barulah kita masukkan ke dalam air rebusan daging tadi
Tips untuk mendapatkan sup yang enak. Semasa menumis bawang, serai dan halia, masukkan sekali garam dan gula.
Karamel daripada gula akan menghasilkan sup yang enak
Dah pun siap sup kita.
Sekarang kita sediakan daging goreng yang akan di makan bersama nasi air kita.
Resepi ini di kongsikan oleh seorang rakan ita. Katanya resepi dari Thailand, tapi memang sedap kalau makan dengan nasi pun sedap..
DAGING PA KA PAW
1/2 kilo daging batang pinang ~ jika tak menggunakan daging batang pinang, anda boleh ambil daging dari daging yang telah di rebus tadi.
Hiris daging keci-kecil
Ita perapkan daging dengan garam dan kunyit dahulu
20 tangkai cili padi ~ di hiris jika tak suka pedas kurangkan
2 ulas bawang putih ~ di hiris
1 inc halia ~ di hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
Sedap tau daging ni.. ita dok meratah aje.. tengok-tengok dah sikit dah yang terhidang atas meja.. hihi
Selain daging dan kuah sup nasi air ini juga di makan bersama
Ikan bilis goreng
Daun sup dan daun bawang yang di hiris
Kobis yang di hiris
Bawanag goreng
Sedikit lada sulah
Sayur Jeruk ~ yang ni ita tak tau apa jadi ita tak letak
Ada juga yang kata Nasi Air ni sedap di makan dengan sambal pauh. Tapi ita tak buat sambal pauh tu. Kalau ada yang nak buat boleh jugalah cuba
SAMBAL PAUH
Ikan kembung di bakar dan ambil isinya
Buah pauh ( mangga muda) di racik
Cili padi ~ ditumbuk
Asam limau
garam dan gula secukup rasa
Tumbuk cili padi dengan isi ikan kembung dan mangga muda
Tambahkan garam dan gula
Perahkan asam limau
Dah pun siap...
Bagai mana pula cara nak menghidangkannya..
Jom ita tunjukkan
Cara Menghidang
Mula-mula kita sendukkan nasi lembik kita ke dalam mangkuk
Letakkan daging goreng kita tadi
Letakkan juga ikan bili yang dah di goreng
Taburkan kobis ~ ita guna kobis ungu hihi.. kobis baki Amirul buat sandwich
Taburkan juga daun sup dan daun bawang
Taburkan juga bawang goreng
Akhir sekali curahkan kuah..
Tambahkan lada sula jika suka...
wallllaaaa.... sedapnya...
Tak sabar nak makan..
wow!... tak sangka.. sedap nasi air ni..
kredit:azlita masam manis
|
|
|
|
|
|
|
| |
|