CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2561|Reply: 1

Cucur Ikan Bilis Panas Di Dalam Sejuk Diluar

[Copy link]
Post time 22-12-2015 04:12 PM | Show all posts |Read mode
Oleh : Dean BZ




Petang-petang sambil layan sinetron apa kata cuba resepi cucur ikan bilis ini. Senang dan sekejap je siap, campak-campak je lepas tu goreng. Nah cuba resepi ini, jangan lupa bila sudah siap sediakan bersama teh panas sekali. perghh pasti terangkat.



Foto : resepimalaysian.blogspot.com


Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum*
2 1/2 cawan air panas mendidih
Ikan bilis *-tumbuk kasar
1/2 biji bawang besar-tumbuk kasar*
Sedikit daun sup dan bawang-hiris*
Garam secukup rasa*
Minyak masak secukupnya

Cara-caranya
1. Gaul semua bahan bertanda*.
2. Buat lubang di tengah baru di masukkan air mendidih sedikit demi sedikit dan kacau cepat sehingga menjadi doh yang kental menggunakan pemukul telur/senduk kayu . Jangan guna tangan sebab takut nanti melecur tangan.
3. Bila dah suam barulah boleh di gaul dengan tangan.
3. Sapu tangan dengan sedikit minyak dan bulat-bulatkan adunan ikut citarasa anda.
4. Goreng gunakan api sederhana sehingga berwarna kekuningan.
5. Hidangkan bersama sos cili.


Selamat mencuba! Mula-mula buat tak menjadi tak apa, janji rajin mencuba. - CARI Infonet.




Sumber resepi - kakinakl.com



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-12-2015 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Sama resepi cam mak aku. Nnt bila sejuk pn  cekodok ni masih lembut.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 05:38 PM GMT+8 , Processed in 0.050418 second(s), 14 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list