|
Resepi Oleh : Chef Amer Hamzah
Chocolate Ganache
Bahan A
250 ml krim tenusu
40 gm sirap glukos ~ ita lupa nak letak dalam gambar
*sirap glukos ada di jual di kedai jual bahan kek
Bahan B
400 gm coklat masakan gelap
30 gm mentega
1 sudu besar pes hazelnut ~ jika suka
Satukan krim tenusu dan sirap glukos, didihkan sehingga timbul buih-buih kecil di tepi periuk
Coklat masakan gelap di cincang halus
Tuangkan krim panas dalam bekas coklat dan biarkan coklat mencair, gaul rata
Masukkan mentega dan gaul sempurna
Jika inginkan rasa ganache yang lebih enak tambahkan 1 sudu besar pes Hazelnut, jika tiada boleh letakkan Nutella sebagai ganti.
Sejukkan
Masukkan dalam piping bag dan dinginkan dalam peti ais
Lepas dah salut ganache, ita hiaskan pula dengan buttercream yang ita bentukkan bunga rose.
Krim ini bukanlah krim yang ita buat untuk bunga ya, sebaliknya krin ini adalah krim yang ita salut pada kek. Rasanya sangat sedap dan anda boleh cuba!
Buttercream
230 gm Krim Well ~ Supper Light Krim
100 gm Shortening
100 gm gula icing ~ di ayak 3 X
35 gm butter ~ tanpa garam
60 gm susu pekat manis
10 gm golden syrup
Perasa ~ pineapple atau orange atau rasberry atau vanilla (pastikan semua perasa tidak berwarna)
Pukul krim well, shortening dan butter hingga lembut
Tambahkan gula icing yang telah di ayak ~ bila masuk gula ni mixer kena perlahankan speed
Tambahkan juga susu pekat , golden syrup dan perasa dan terus putar dengan speed perlahan sampai dia bergaul sempurna.
Jangan putar lama sangat nanti krim lembik.
Masukkkan dalam piping bag dengan nozel 2D dah boleh bentuk bunga atas kek atau nak lempa pada sekeliling kek.
Hiaslah kek cawan dengan butterfly.
Untuk membuat butterfly dari coklat ni, boleh rujuk n3 ita sebelum ini di SINI
Dah pun siap
Selamat mencuba!
kredit:azlita aziz
|
|
|
|
|
|
|
| |
|