|
Oleh Fyruz Hanna
Jangan pandang rendah tau, walaupun hidangan lempeng ini sememangnya ringkas dan mudah dibuat, tapi ramai yang tidak mengekalkan tradisi ini.
Sedih bukan? Walaupun lempeng kini ada yang dikomersilkan tapi tak salah jika kita belajar lempeng pisang yang satu ini kan, tambah satu lagi resipi untuk anda, jangan lupa lebihkan pisang ya.
Bahan-bahan yang diperlukan :
6 pisang dilenyekkan
tepung gandum 15 sudu, agak-agak
Sebiji telur
Sedikir air
Garam
Cara Membuatnya:
1. Campurkan pisang lenyek bersama tepung gandum, susu tepung, soda bikarbonat, baking
2. Masukkan jagung krim. Jika agak cair, tambahkan sedikit demi sedikit tepung gandum.
3. Panaskan kuali non-stik saiz paling kecil. Cairkan sedikit marjerin.
4. Masukkan adunan mengikut ketebalan yang disukai.
5. Terbalikkan lempeng supaya masak kedua-dua belah bahagian. Hidangkan segera.
-CARI Infonet. |
|