Aloo Bhorta adalah sejenis makanan tradisional dalam masakan Bengali. Pasti ramai rakyat Malaysia yang belum pernah merasa kentang putar ini kan.
Jika anda atau anak-anak anda gemarkan kentang putar/mashed potato, bolehlah mencuba resepi kentang putar ala Bangladesh pula. Apa yang membezakan Aloo Bhorta dengan kentang putar lain (contohnya mashed potato KFC) adalah cara menyediaannya selain rasanya yang pedas.
Sangat sedap dimakan dengan nasi putih yang sedang hangat.
Bahan-bahan
1-2 kentang sederhana besar
1 sudu kecil minyak mustard (bermula dengan 1 dan kemudian menambah lebih banyak seperti yang diperlukan)
1/4 bawang kecil, dicincang kepada kepingan kecil
2 kering cili merah, dicincang kepada pices kecil (atau menggunakan lada merah yang telah dikisar)
garam secukup rasa
1 tangkai daun bawang, dicincang halus
Cara Penyediaan
1. Rebus kentang sehingga lembut. Keluarkan dari air dan letakkan di dalam mangkuk besar. Penyet kentang sehingga hancur seperti yang anda inginkan.
2. Tambah minyak mustard, bawang, dan cili merah, dan gabungkan seluruh campuran kentang. Anda boleh menambah lebih banyak minyak mustard atau bawang jika anda mahu lebih banyak "haba".
3. Siap dan nikmati lah!
Boleh juga lihat cara penyediaan Aloo Bhorta di dalam video dibawah ini. Selamat mencuba! - CARI