View: 5614|Reply: 25
|
Sambal Hitam Belimbing, Jadikan 'Stok' Segera Ketika Lapar
[Copy link]
|
|
Selalu rasa kelaparan ketika waktu tengah malam atau pun awal pagi?
Kalau ada stok makanan segera kan mudah. Namun, jangan salah anggap, bukannya mee segera yang tak sihat.
Sebaliknya sediakan sambal hitam Pahang yang boleh dimakan bila-bila masa dengan roti atau nasi. Sangat mudah disediakan rupanya. Rasanya pula masam-masam pedas, pasti menambat selera. Rujuk resipi di bawah.
Foto: resipimudah.com
Bahan-bahan:
½ cawan belimbing buluh rebus
½ cawan cili padi
2 cawan ikan bilis yang telah dikopek
6 ulas bawang merah
5 sudu besar kicap manis atau secukup rasa
garam & gula secukup rasa
1 cawan minyak masak
Cara-caranya:
1. Sediakan terlebih dahulu belimbing buluh. Belimbing hendaklah dicuci bersih. Masukkan ke dalam periuk tanpa dan renih dengan menggunakan api yang kecil. Biar sehingga belimbing mengeluarkan jusnya sendiri & kecut.
Selang seminit atau dua minit mesti dikacau supaya periuk tidak hangit. Biarkan sehingga belimbing mengecut & jusnya betul-betul kering dengan api yang kecil sehingga warna belimbing bertukar menjadi gelap.
2. Tumbuk cili padi sehingga halus. Tumbuk bawang merah sehingga lumat. Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat. Tumbuk belimbing buluh juga separa lumat.
3. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang yang dihiris sehingga wangi. Masukkan bahan-bahan tumbuk sekaligus & tumislah sehingga bahan-bahan tersebut sehingga nampak agak kering & garing.
Tambahkan kicap manis, garam & gula secukup rasa. Biarkan sambal kering sedikit (seperti serunding).
4. Sambal ini boleh disimpan lama. Sesuai dimakan dengan nasi, roti dan ketupat. - CARI
Kredit resipi: Kongsiresipi |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
sedap...ade sambal2 ni la yg buatkan iol makan nasik bertambah tambah tambah tambah |
|
|
|
|
|
|
|
Baru makan tadi...rasa pedas2 sket..mkn ngan nasi panas2..sedap gak....amik ayam goreng seketul...dh cukup...sodap.. |
|
|
|
|
|
|
|
Beli sambal ni kt rest.temerloh patin sek 15, s.alam..sedap juga n sy bkn org pahang. |
|
|
|
|
|
|
|
ni mmg pnmbah selera...sedapnye sambal hitam..kdg2 smp makan dgn nasi panas kosng gitu je... |
|
|
|
|
|
|
|
Sambal itam ni mana ada letak kicap..pepandai je org yg tulis resipi nih.. yg menjadikan sambal ni kaler itam tu sbb belimbing rebus tu..kena rebus lama sampai kaler itam.. |
|
|
|
|
|
|
|
sesapa tau org jual sedap sambal ni meh pm... |
|
|
|
|
|
|
|
mmg minta sambal hitam nie, tapi payah nk jumpa org jual yg sedap..
pnah juga try buat, humban ke tanah akhirnya, xmenjadi |
|
|
|
|
|
|
|
Sambal itam ni tk.letak kicap ok..hrp jgn ikut resipi ni..nanti tk menjadi.....i bkn org phg tp.layan je smbl itam ni sbb ramai geng2 org phg.... |
|
|
|
|
|
|
|
since kahwin dengan orang pahang
macam2 makanan pahang saya jual kat opis
tempoyak - RM5/300g
sambal hitam - RM12/150g
belimbing rebus- RM40/kg
gulai aserom
buah perah untuk buat aserom (dah siap bersih)
tapi untuk jual ni, bukan saya yg buat
makmertua dan ipar duai yg buat
saya tolong jual je
hu~ |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnya.. Nak kne try buat ni. |
|
|
|
|
|
|
|
Wajib ada dekat rumah. Makan dengan nasi panas je cukup |
|
|
|
|
|
|
|
Kat belakang rumah ada pokok belimbing buluh ni. Nanti bolehla cuba! |
|
|
|
|
|
|
|
Terliur pulak tngk sambal ni. |
|
|
|
|
|
|
|
X pnh try..dok tgk org dok jual bli
Best ke.. |
|
|
|
|
|
|
|
Sedap smbl htm ni...Mmbr jual |
|
|
|
|
|
|
| |
|