CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3591|Reply: 15

Buat Sendiri Kulit Pai Tee Persis Di Chicken Rice Shop, Berbaloi-baloi!

[Copy link]
Post time 17-11-2016 04:36 PM | Show all posts |Read mode
Kepada yang gemar berkunjung ke Chicken Rice Shop, pasti tidak asing lagi mendengar nama Pai Tee, bukan? Berasal dari keturunan peranankan, Pai Tee juga dipanggil top hat keran rupa bentuk kuihnya.




Sumber foto: http://www.bestofhalal.net





Jenuhlah kalau nak makan selalu di Chicken Rice Shop kerana harganya agak mahal juga. Lebih baik buat sendiri. Nak tau macam mana? Jom tengok resipinya.




Bahan-bahan kulit pai tee:
180 gram tepung beras cap teratai
50 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
350 ml air
1 biji telur gred A, dipukul sedikit
Secubit garam


Bahan-bahan inti:
1 cawan parutan sengkuang
1 cawan parutan lobak merah
3/4 cawan isi udang, dicincang halus
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, dicincang halus
Garam dan gula secukup rasa


Bahan lain (opsyenal):
Sos cili untuk dimakan bersama
Hirisan daun sup untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan




Cara-caranya:


Kulit Pai Tee
1. Satukan tepung beras, tepung jagung dan tepung gandum, kemudian gaul rata dan ayak. Selepas itu masukkan secubit garam dan telur, kacau rata dan tuang air sedikit demi sedikit dan terus kacau hingga mendapat bancuhan sebati. Tapis dan ketepikan sebentar.


2. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Celup acuan pai tee ke dalam minyak panas tadi selama lebih kurang 30 saat. Angkat acuan dan celup separuh acuan dalam bancuhan tepung, buat macam gambar.








3. Masukkan ke dalam minyak panas, dan biar hingga kulit pai tee mengeras. Benamkan acuan dalam minyak panas hingga sampai ke dasar kuali untuk menjadikan bahagian bawah pai tee rata dan boleh berdiri tegah bila siap nanti.







Sumber foto: Blog Che mat tiffin biru




4. Tanggalkan kulit pai tee dari acuan, kalau susah, longgarkan dengan garfu atau lidi sate. Goreng hingga perang sedikit, angkat dan toskan. Buat kaedah sama untuk baki bancuhan tadi, hingga siap. Bila sejuk simpan dalam bekas kedap udara.




Inti Pai Tee:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih serta bawang besar hingga harum, masukkan isi udang cincang tadi, kacau rata.


2. Tambah sengkuang dan lobak merah. Kacau hingga rata. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak hingga layu dan sedikit kering. Angkat dan sejukkan.




Pai Tee:
1. Sudukan inti ke dalam kulit pai tee hingga penuh. Letak sedikit hirisan daun sup dan bawang goreng.


2. Tuang sedikit sos cili dan sedia untuk dimakan.




Makanlah ketika masih panas kerana ia akan menjadi lembik selepas dimasukkan inti. Selamat mencuba semua! - CARI




Kredit resipi: Che mat tiffin biru
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-11-2016 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Rasa mcm leceh pulak nak buat satu2.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2016 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang slalu rasa nak buat tapi macam renyah.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2016 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
tak dan nak buat,takat 2 beranak je baik makan kat CRS je
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2016 05:28 PM | Show all posts
nak mencari acuan lagi... itu ini lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2016 06:39 PM | Show all posts
sis ni malas masak. beli jelah. pai tee dapnyehhh
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-11-2016 12:41 PM | Show all posts
igt nak blaja buat, tp nk kena beli alatan segala bagai la plk
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2016 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
awal2 recipe dah malas cari..cap teratai la pulakkk
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-11-2016 04:08 PM | Show all posts
walaupun dah ada resepi, tetap malas nak buat. huhu. nak ke tcrs lah esok
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2016 07:25 AM | Show all posts
omg nampak sdap.. kena try ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2016 10:22 PM | Show all posts
Wajib oder kalau ke tcrs okeh
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2016 11:19 AM | Show all posts
suka makan sayur masam kat ciken rice shop
sedapppp
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2016 12:02 PM | Show all posts
sedapnya wajib order bila mkn kt crs
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2016 05:32 PM | Show all posts
alahaii sedapnye.. tp malasnye nak membuat nye ..
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2016 05:32 PM | Show all posts
alahaii sedapnye.. tp malasnye nak membuat nye ..
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2016 05:32 PM | Show all posts
alahaii sedapnye.. tp malasnye nak membuat nye ..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 01:41 AM GMT+8 , Processed in 0.306520 second(s), 26 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list