View: 7341|Reply: 41
|
Antara Mitos Dan Fakta, Doktor Ini Sangkal 4 Mitos Tentang Makanan
[Copy link]
|
|
Ramai di kalangan masyarakat kita masih mempercayai cerita tahayul, dongeng-dongeng nenek moyang serta mitos terutamanya tentang makanan.
Sebagai contohnya, 4 jenis makanan ini iaitu mee segera, sardin, minuman 3 in 1 dan juga panadol dikatakan sangat berbahaya dan boleh memudaratkan kesihatan.
Menyedari tentang hal ini, Dr. Ahmad Zakimi Abdullah yang merupakan pegawai perubatan kecemasan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia menyangkal mitos tentang 4 makanan tersebut dengan fakta-fakta perubatan.
1. Mee Segera
Tahu tak kenapa mee segera boleh tahan lama dalam keadaan keras dan akan menjadi lembut apabila direndam dengan air panas? Ini disebabkan oleh kandungan wax(lilin) dalam mee tersebut yang membolehkannya tahan lama. Katakanlah, hari ini anda makan mee segera , dan esoknya korang terasa nak makan mee segera lagi, jangan makan ok. Pastikan anda makan 3 hari berikutnya kerana wax mengambil masa selama 3 hari untuk dihadam. Bayangkanlah kalau anda makan mee segera setiap hari, berapa banyak kandungan wax yang terkumpul dalam perut anda. Dan ini sebenarnya boleh menyebabkan kanser yang boleh membawa maut.
Ulasan doktor perubatan:
Bahaya mee segera sebenarnya terletak pada tinggi garam dari perencah dia. Ia adalah diet yg tak seimbang kalau makan selalu. Ia tak menyebabkn kanser dan tiada kes ‘potong usus’ dilaporkan setakat ini.
2. Sardin
Pemerhatian pertama atau kes pertama yang digunakan sebagai bahan bukti betapa buruknya amalan makan sardin ialah ketumbuhan fibroid di dalam rahim. Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak ke bahagian lain tubuh. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian- pemerhatian lalu ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempuhnya, ia akan menyebabkan tumor atau kanser sama ada benign atau malignan.
Ulasan doktor perubatan:
Sardin atau makanan dalam tin tidak menyebabkan fibroid dalam rahim wanita (tiada kes dilaporkan). Walaupun ada pendapat mengatakan perkaitan makanan dalam tin termasuk sardin dengan kanser yang mana dikatakan makanan tersebut terdedah pada logam plumbum (lead poisoning) dari tin. The world health organisation’s international agency for research on cancer (IARC) melaporkan ‘mungkin’ ia carcinogenic pada manusia. Laporan yang tidak konklusif. Namun begitu bahayanya adalah sebenarnya terletak pada kandungan garam (salt- sodium chloride) dan bisphenol A (BPA) yg tinggi sardin/makanan dalam tin. Jangan makan makanan tinggi garam nanti darah tinggi adik kakok. Tak seimbang tu kalu mkn slalu
3. Minuman 3 in 1
Persatuan Pengguna Pulau Pinang(CAP) mendakwa seorang yang minum sebanyak 20 gelas 3 in 1 dalam masa sebulan berpotensi untuk menghidap lebih dari 60 jenis penyakit kronik. Berdasarkan kajian yang telah dibuat sejak 10 tahun lalu ke atas satu pek minuman coklat 3 in 1 seberat 28 gram,terdapat 55.6 % kandungan gula di dalamnya yang bersamaan 3 sudu teh manakala kopi (20 gram) ialah sebanyak 51.5 % kandungan gula bersamaan dengan dua sudu teh gula. Besar kemungkinan kadar kandungan gula yang dimasukkan dalam pek itu kini ditambah sebanyak dua kali ganda selain krimmer.
Ulasan doktor perubatan:
Bahayanya sebab tinggi kandungan gula. Gula tinggi macam2 la dpt penyakit bermula dengan diabetis. Bukan hanya minuman 3 in 1 tapi semua yg manis2. Kurangkn manis dalam minuman, lebihkan dalam senyuman
4. Panadol
Panadol adalah ubat yang bertoksik kepada tubuh manusia. Ia akan merosakkan organ hati dan Panadol akan tinggal di dalam tubuh manusia selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Panadol ni sebenarnya adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak kita consumed, semakin lama semakin kurang kesannya pada badan kita. Bererti kita perlukan dos yang lebih lagi bila ia kurang berkesan Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka yang terpaksa melahirkan anak secara bedah, ubat tahan sakit yang diberi mestilah tinggi dosnya. Tapi kalau terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup dos ubat tahan sakit yang diberi tadi akan memberikan kesan sifar terhadap kesakitan yang kita alami dan kita perlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit.
Ulasan doktor perubatan:
Panadol (paracetamol/acetaminophen) dikatakan toksik pada badan adalah TIDAK BENAR. Panadol bukan ubat toksik pada badan jika ikut dose yg betul seperti disarankan oleh doktor atau pengeluar Panadol.
Dose yang disarankan adalah:
1. Tab paracetamol 1g bersamaan dengan 2 biji (500mg satu biji) setiap 6-8 jam sekali (maksima 4g sehari) untuk orang dewasa.
2. Untuk kanak2 sirap paracetamol adalah 15mg per kg dalam 6-8 jam (3-4 kali) sehari
3. Suppositories paracetamol yang dikenali ubat peluru (masuk rektum) 30mg per kg setiap 6 jam sekali (maksimum 5g sehari).
4. Paracetamol juga ada dalam bentuk intravenous (IV Perfalgan) diberikan 1g secara infusi dalam masa 15 minit (minimum tidak kurang dari 4 jam sekali: maksimum 4g sehari)
Paracetamol digunakan sebagai ubat demam (antipyretic) dan ubat tahan sakit (painkiller) yg paling selamat dan sesuai digunakan oleh kanak2, ibu2 mengandung dan tengah menyusu dan juga warga emas.
Dose toksik panadol (overdose) pada hati sebenarnya adalah >10g (20 biji) atau 200mg/kg. Yang ni memang skali nyawa kita jalan kerana kerosakan hati. Hanya beberapa perkara perlu berhati-hati jika anda adalah G6PD deficiency (possible risk of hemolysis), pesakit buah pinggang dan hati dan alahan pada paracetamol.
Panadol tinggal dlm tubuh selama 5 tahun adalah MITOS. Panadol hanya dalam badan selama 4-6 jam sahaja kemudian akan dikumuhkan.
Saya hanya menjawab satu artikel seperti dibawah yang banyak disebarkan dan circulate di media social khususnya di whatsapp. Ia akan membuatkan masyarakat jadi panik dan tidak mahu makan ubat. Saya sendiri berpengalaman jumpa pesakit yang kata panadol bahaya dan tak mahu mengambilnya setelah diberikan. Datang sakit demam jadi susah kami para doktor nak merawat.
Semoga tulisan pendek saya memberi sedikit info yang bermanfaat untuk semua.
Jadi mulai hari ini, hentikanlah menyebar cerita-cerita mitos yang tidak diketahui kesahihannya. Yang penting, kalau nak makan apa jenis makanan sekalipun, pastikan tidak diambil secara kerap. - CARI
*Ini adalah pendapat peribadi penulis sendiri dan tidak semestinya mewakili pandangan CARI Infonet. |
|
|
|
|
|
|
|
antara dua darjat, spaghetti vs meggi |
|
|
|
|
|
|
|
kerap sgt baca yg disebar2 mcm di atas tu utk 'kebaikan bsama' |
|
|
|
|
|
|
|
apa-apa yang dimakan kenalah dalam jumlah sederhana ... boleh makan meggi tapi kena rendam dengan air panas 2 kali seeloknya ... untuk buang waxnya .. then nak makan letak ler sayur, ayam or daging .. jangan makan kosong .. benda macam tu boleh kurangkan tahap masin dalam perencah ...
kalau panadol tu kan dah tertulis .. 2 biji setiap 4 jam ... even jumpa doktor .. dia akan cakap makan 3 kali sehari .. pagi petang and malam atau jika perlu .. jangan ler extreme .. kang berbuih mulut siapa nak disalahkan ..
hua nasib fly jarang sangat minum 3 in 1 normally 2 in 1 .. minum air takde gula .. sedap .. kalau nak minum manis .. letak susu sudah .. then dilute minum air kosong .. |
|
|
|
|
|
|
|
tapi maggi tu dubuk suka makan ratah curah perencah kari krup krup krup sedapnyaa
|
|
|
|
|
|
|
|
suka magi jer..yg lain mmg xsuka |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnya lauk sambal sardin tu.. Menjejes ailio makkkk |
|
|
|
|
|
|
|
dubuk replied at 11-1-2017 02:57 PM
tapi maggi tu dubuk suka makan ratah curah perencah kari krup krup krup sedapnyaa
Dubuk teringat sepupu me dulu ajar makan megi letak air sejuk/biasa je...means koyok megi tu then.masuk air terus dlm plastik tu...sedap oiii... |
|
|
|
|
|
|
|
makneng replied at 11-1-2017 07:44 PM
Sedapnya lauk sambal sardin tu.. Menjejes ailio makkkk
Masak gulaoi lomak cili api pon sodap mak neng...menjejeh air liur aaaa |
|
|
|
|
|
|
|
SalenaGomez replied at 11-1-2017 08:01 PM
Masak gulaoi lomak cili api pon sodap mak neng...menjejeh air liur aaaa
Gulai darat eh org panggil. Meh la tepek resepi kalau u tau. Teringin benor nak mkn. Mak mmg selalu mkn yg masak sambal je ni. |
|
|
|
|
|
|
|
tunggu kembang ke terus makan?.. maggi kering sedap krup krup krapp dan lepas tu jilat sisa perencah kari yang tinggal..
|
|
|
|
|
|
|
|
sambal sardin sedap makan dengan roti bakar..
|
|
|
|
|
|
|
|
makneng replied at 11-1-2017 08:03 PM
Gulai darat eh org panggil. Meh la tepek resepi kalau u tau. Teringin benor nak mkn. Mak mmg se ...
Mak neng...kita malas nak taip resepi nya...tp yg ni leh pakai. http://kasihaleeya.blogspot.my/2 ... -cili-padi.html?m=1
Cuma me goreng ikan nye dulu sblm.masuk.dlm.gulai...selamat mencuba ya (adeh terus kecur air liur ) |
|
|
|
|
|
|
|
dubuk replied at 11-1-2017 08:05 PM
tunggu kembang ke terus makan?.. maggi kering sedap krup krup krapp dan lepas tu jilat sisa per ...
Terus je makan lepas kocok plastik yg ade air+megi ... dia rasa crunchy but lembut2 skit |
|
|
|
|
|
|
|
SalenaGomez replied at 11-1-2017 08:11 PM
Mak neng...kita malas nak taip resepi nya...tp yg ni leh pakai. http://kasihaleeya.blogspot.my/201 ...
Terima kasehhhh sgtttt . Tak sabor mak nak buat. haishhh teguk ailio dah ni. |
|
|
|
|
|
|
|
dubuk replied at 11-1-2017 08:07 PM
sambal sardin sedap makan dengan roti bakar..
Mkn dgn lempeng.. Try la uolss. Ehhh lapar tau |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnya lempenggg.. lama tak makan lempeng..
|
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnya maggi. Kalau time study x elok makan meggi nnt bengap katanya. My friend ckp kalau dah bengap tu jgn salahkan maggi |
|
|
|
|
|
|
|
dubuk replied at 11-1-2017 08:26 PM
sedapnya lempenggg.. lama tak makan lempeng..
Lapar lempeng |
|
|
|
|
|
|
| |
|