View: 8720|Reply: 51
|
Saya Keliru, Telur Ayam Perlu Basuh Atau Tidak Sebenarnya?
[Copy link]
|
|
Perlu basuh telur ayam atau tidak? Persoalan ini sering bermain di minda para pengguna, betul tak?
Ada pendapat mengatakan jika telur tidak dibasuh, ia seolah-olah tidak bersih dijadikan makanan dan sebaliknya.
Sebenarnya, jawapannya terpulang kepada anda. Anda boleh sahaja membasuh telur ayam dan juga tidak. Namun, jika pentingkan kebersihan, sewajarnya ia dibasuh, namun ada SYARATNYA.
Boleh baca tips di bawah selanjutnya. Moga bermanfaat ya!
1. Jangan basuh telur ayam sehingga anda benar-benar ingin memasaknya. Ini kerana ketika anda membasuh telur tersebut, lapisan yang melindungi udara dan bakteria akan turut hilang.
2. Telur ayam yang tidak dibasuh boleh kekal segar selama 2 minggu tanpa disimpan dalam peti sejuk.
3. Telur ayam kekal segar selama 3 bulan dan lebih di dalam peti sejuk jika ia tidak dibasuh.
4. Jika anda masih ingin membasuh telur ayam yang dibeli kerana ada kotoran, guna air suam dan perlu dimasak dalam masa terdekat. (tak boleh simpan lama)
Foto: Carian Internet
5. Telur ayam yang dibasuh, jika disimpan dalam peti sejuk ia akan bertahan selama 2 bulan namun memiliki rasa yang kurang segar berbanding telur yang tidak dibasuh dalam tempoh yang sama.
6. Kesimpulannya, anda digalakkan membasuh telur ayam sejurus sebelum memasaknya. Jika tidak, elok simpan tanpa ia dibasuh agar lebih segar dan tahan lama. Terjawab ya persoalan? - CARI |
|
|
|
|
|
|
|
ada telur mmg untuk dikepit jee.. |
|
|
|
|
|
|
|
Pernah dengar customer kena marah dengan penjual burger bila customer minta basuh dulu telur tu yg ada sisa najis : tarak common sense punya orang tu pun nak marah |
|
|
|
|
|
|
|
Nak guna baru basuh. Kotor sgt lahh guna tak basuh |
|
|
|
|
|
|
|
Aiol mmg sebelum masak telur baru basuh.. geli kalau tak basuh telur byk najis ayam |
|
|
|
|
|
|
|
No brainer of course basuh! |
|
|
|
|
|
|
|
Me kadang geli simpan telur yg berlemuih ngn tahi ayam kering tu. Gatal je tangan nk basuh lepas beli. Pas ni kena cari yg bersih sikitla condition, time nk guna baru basuh |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau nak simpan dlm peti sejuk mmg basuh dulu. Kalau letak kat luar, nak guna baru basuh.
Nak tanya satu benda. Daging cincang ramly/azmi, korang basuh dulu x sebelum guna. Atau terus guna jer. Konpius betul la aku. |
|
|
|
|
|
|
|
No 5 tu x betul, sb aku prnhbuat, esok nya nk gunadah busuk telur |
|
|
|
|
|
|
|
Ai basuh dulu lpas tu simpan dlm peti sejuk |
|
|
|
|
|
|
|
drivethru replied at 11-3-2017 09:02 AM
Kalau nak simpan dlm peti sejuk mmg basuh dulu. Kalau letak kat luar, nak guna baru basuh.
Nak ta ...
bagus chuol tnya soaln ni. i basuh dulu sllunya org xbsuh pun aku tgok. i basuh sbb tgok darah bnyk sgt kluar. satu lg, kacang tanah. ada org xbasuh sbb katanya sangai tnpa mnyk n buang kulit luar. tp kulit tu xde la tggl smua. korang basuh x?
telur aku mmg basuh n letak dlm peti. |
|
|
|
|
|
|
|
drivethru replied at 11-3-2017 09:02 AM
Kalau nak simpan dlm peti sejuk mmg basuh dulu. Kalau letak kat luar, nak guna baru basuh.
Nak ta ...
Selalu rinse je letak dalam tapis baru masuk dlm kuali |
|
|
|
|
|
|
|
Dah alang- alang tu nak tanya gak la, ikan bilis basuh tak sebelum goreng? |
|
|
|
|
|
|
|
Akak basuh je telur ayam yg baru dibeli dan letak dlm fridge.
Ayam/daging cincang Ramly tu pun akak basuh bertapis dulu sblm guna.
Ikan bilis pun basuh dgn air laluan ( buka air pipe dan basuh terus bertapis) juga sblm digoreng. |
|
|
|
|
|
|
|
Mary_jane replied at 12-3-2017 07:22 PM
Dah alang- alang tu nak tanya gak la, ikan bilis basuh tak sebelum goreng?
Basuh. Udang kering pun sama |
|
|
|
|
|
|
|
Kenapa mat saleh kdg2 kupas bawang putih, merah, holland then tak basuh |
|
|
|
|
|
|
|
ak prnah buat, basuh tulur, lepas tu letak kt luar, habis tumbuh fungus pade kulit telur...lepas tu xbasuh, nak guna baru basuh |
|
|
|
|
|
|
|
biasa aku lepas shopping je memang basuh terus semua telur ayam tu.. tapi basuh kosong ajela.. takdela bersabun bagai. just make sure takde najis2 melekat.. pastu nak simpan kt luar ke.. kat fridge ke.. tak jadi masalah.. bknnya aku simpan sampai 2 bulan pon... abis2 2 minggu sure dah abis. sebab tu aku beli yg 15 biji or 10 biji aje.. takde nya nak beli 1 papan.
lagi satu.. dengan taik2 ayam melekat kt telur tu terus nak simpan dlm fridge? eeeeuuuuwwwww |
|
|
|
|
|
|
| |
|