CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6527|Reply: 17

Tak Tahan Tengok Pulut Ayam Thai Ini, Jom Buat Sendiri!

[Copy link]
Post time 27-4-2017 03:30 PM | Show all posts |Read mode
Ketika musim makanan Thai sedang hangat menghiasi ruang media sosial, ramai juga yang mula tercari-cari resipi kebanyakan makanan Thai yang tak dipertikaikan keenakannya.


Pulut Ayam Thai adalah antara makanan yang sering ditemukan ketika berkunjung ke Thailand. Nak 'bertandang' ke Thailand semata-mata untuk dapatkan pulut ayam itu, tak berbaloi rasanya.




Foto: http://ilhamdapur.blogspot.my




Jadi, apa kata kita buat sendiri Pulut Ayam Thai. Terangkat nikmatnya merasai air tangan sendiri. Puas rasanya!




Bawang Goreng:
6-7 ulas bawang merah
1-2 cubit garam
1/2 sudu kecil tepung jagung








Cara
1. Hiris nipis bawang, susun atas tisu dapur untuk diserap airnya supaya bawang cepat masak dan jadi rangup.
2. Panaskan minyak secukupnya (banyak tak apa, boleh guna untuk goreng ayam).
3. Gaul bawang dengan secubit garam dan tepung jagung, goreng sambil dikacau selalu hingga perang. Angkat dan toskan.




Bahan Ayam:
10 ketul kepak ayam saiz kecil (boleh guna bahagian lain tapi jangan potong besar-besar supaya cepat masak dan tidak hangus diluar)
4 ulas bawang putih *
2 ulas bawang merah *
3-4 tangkai akar pokok ketumbar *




1/4 sudu kecil lada hitam *
1/4 sudu kecil lada putih*


Nota: Tumbuk lumat bahan bertanda *


1/2 sudu besar gula pasir
nampla (sos ikan) secukup rasa




Sedikit kicap manis atau kicap pekat (nak bagi ayam berwarna gelap selepas goreng)
Tepung beras secukupnya
Minyak untuk menggoreng



Cara Menyediakan Ayam:
1. Gaul kepak ayam dengan bahan tumbuk, gula, kicap manis dan nampla secukup rasa, kemudian masukkan ke dalam peti dan perap selama 3-4 jam atau semalaman.



2. Panaskan minyak dengan api sederhana.
3. Gaul sebati ayam tadi dengan tepung beras dan goreng sehingga masak. Angkat dan toskan.




Foto: http://fizalgk.blogspot.my


4. Hidang bersama pulut, air cili (lagi sedap dengan sos cili Thai) dan bawang goreng.




Bahan Pulut:
1 1/2 cawan beras pulut (rendam 1 jam)
1/2 sudu besar gula
1/4 cawan santan cair
sedikit garam


Cara
1. Kukus pulut sehingga masak (tapi masih keras) sambil dikacau atau kuap balik sekali sekala agar masak sekata.
2. Pindah pulut ke dalam bekas, kemudian gaul pulut dengan santan yang telah disatukan dengan gula dan garam sehingga sebati.
3. Masuk semula dalam pengukus dan kukus lagi dalam 5-7 minit sehingga pulut masak lembut.
Nota untuk air cili: Tambah sedikit air panas dengan sedikit gula ke dalam sos cili Thai supaya cair sedikit.




Tak sabar menunggu tibanya hujing minggu. Nak mencuba resepi dari Siam ini. Pasti seronok makan satu keluarga. - CARI




Kredit resipi: Mdm Wan Azuer/FB RESEPI MAMA RIA
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-4-2017 04:34 PM | Show all posts
sedapnyuaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2017 05:09 PM | Show all posts
kalau ada serunding udang  lagi sedapnyaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2017 12:00 AM | Show all posts
Ada sos ikan ye? Mesti sedappp!!!
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2017 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
prnah makan mmg sdap..yummy
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2017 10:43 PM | Show all posts
Thanks for sharing.. Kalau ada masa tak tau nak masak apa boleh lah try buat kat rumah..

Looks tempting
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-4-2017 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Nampak sedap..huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2017 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku yg x reti masak ni nak suruh buat sendiri? Uwaaaa kt mana leh dpt ni..kedai siam xdop kaa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-5-2017 04:59 PM | Show all posts
sedapp nya nak try buat la...tq
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2017 04:59 PM | Show all posts
aduh sedapnyeeeeeeeeeee
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2017 04:59 PM | Show all posts
nak kena cuba buat la ni ..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2017 05:08 PM | Show all posts
huhuhuhu dah lama teringin nk mkn
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2017 11:54 AM | Show all posts
sedap  baru je mknnnnnnnnn
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2017 02:42 PM | Show all posts
tak pernah makan tapi nampak sedap... boleh cuba ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 10:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnyaaaaaaaaaa..first time mkn masa zmn study dulu. Lps tu pantang jmpa mesti beli sbb mmg susah nk jmpa kedai jual bnda ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
salam tt..  part blend akar pokok ketumbar, tak pahit ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-6-2017 04:09 PM | Show all posts
sedapnya
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2017 01:39 PM | Show all posts
sedap tengok ayam
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-11-2024 11:30 AM GMT+8 , Processed in 0.114806 second(s), 29 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list