View: 5860|Reply: 35
|
Ayam Percik Kelantan Menu Perfect Untuk Berbuka Puasa Nanti
[Copy link]
|
|
Aumm, enaknya rasa ayam percik ala Kelantan. Rasanya yang lemak, manis dan juga sedikit pedas memang sangat sempurna dinikmati lebih-lebih lagi dengan Ramadan yang hampir kunjung tiba ini.
Pilihan bahagian dada atau paha ayam adalah yang terbaik kerana ia mengandungi isi yang banyak dan juga jika betul cara penyediaannya, memang sangat berjus!
Oleh itu, penyediaan kuahnya juga sangat memainkan peranan penting. Di situlah terletaknya rasa ayam percik ala Kelantan ini.
Jom cuba resipi ini, pasti mahu mencubanya lagi nanti!
Foto: Carian internet
Bahan-bahan:
3 keping bahagian dada atau paha ayam
4 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah
2 inci halia*
4 batang serai, hiris halus*
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
Bahan untuk merebus ayam:
3 ulas bawang putih, dititik
1 inci halia, hiris
1 keping asam gelugor
Sedikit garam
Air untuk merebus
Cara membuatnya:
UNTUK KUAH : Satukan santan dengan bahan kisar halus, kacau rata. Masak dengan api sederhana sambik dikacau selalu hingga kuah pekat dan kelihatan berkilat. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak sekejap dan matikan api. Ketepikan.
UNTUK AYAM : Ayam dibersihkan, cuci dan tos. Didihkan air bersama bahan-bahan untuk merebus ayam. Masukkan ayam tadi dan rebus setengah empuk. Angkat dan toskan.
UNTUK AYAM PERCIK KELANTAN : Ayam tadi dibakar dengan api sederhana, sambil dibalikkan. Sapu kuah pada keseluruh ayam tadi sambil terus dibakar hingga ayam masak. Angkat dan tuang baki kuah atasnya sebelum dihidangkan. - CARI
Kredit resipi: FB Resepi Lauk Pauk Kuih Muih Melayu |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnye |
|
|
|
|
|
|
|
ayam tu kalo kukus dengan bahan perap lagi sedap sebab rasa tu meresap... |
|
|
|
|
|
|
|
okay nak try nanti..thanks
|
|
|
|
|
|
|
|
macam resepi mak saya
ingat nak berniaga ayam percik bulan puasa ni
|
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnya.meleleh air liur |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapppp |
|
|
|
|
|
|
|
Wow,... mereciks....kuah dia tu memang best ... makan dgn nasik putih tak payah lauk lain dah memang menghayati betul lahhh |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnyaaa. Selalu beli kat mek Kelantam yang jual nasi kerabu. |
|
|
|
|
|
|
|
Ipo replied at 19-5-2017 07:02 PM
macam resepi mak saya
ingat nak berniaga ayam percik bulan puasa ni
Dah dapat tapak meniaga belum you? |
|
|
|
|
|
|
|
CARI-MAMS replied at 19-5-2017 02:56 PM
Aumm, enaknya rasa ayam percik ala Kelantan. Rasanya yang lemak, manis dan juga sedikit pedas mema ...
nak buat la!!!!! |
|
|
|
|
|
|
|
Tak pernah try..nmpk sedap |
|
|
|
|
|
|
|
wajib ada dalam menu berbuka..tapi beli je la, meols x gigih nak memercik ni...
|
|
|
|
|
|
|
|
menu wajib bulan puasa ni... |
|
|
|
|
|
|
|
tq admin...share resepi...kita copy eekk... |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnye tp x rajin nak masak |
|
|
|
|
|
|
|
Nak buat, tp malas... beli jela |
|
|
|
|
|
|
| |
|