View: 9110|Reply: 32
|
Tarong Babanam Cacapan Santan, Harus Cuba Terung Bakar Versi Banjar Ini!
[Copy link]
|
|
Anda menggemari terung bakar? Anda pernah makan masakan Banjar? Nah, hari ini kita cuba resipi terung bakar versi Banjar pula!
Masakan ini diberi nama Tarong Babanam Cacapan Santan atau dalam bahasa mudah difahami semua, Terung Bakar Cicahan Santan. Unik namanya. Rasanya juga pasti unik dan enak!
Bahan:
BABANAM (Bakar)
Terung - dicuci dan terus dibakar tanpa diperisakan. Bakar sampai isi terung lembut (boleh guna ikan keli atau daging rebus/bakar)
CACAPAN SANTAN
1. Santan pekat segar - diperah menggunakan air masak (boleh dimasak kalau nak tahan lama)
2. Asam jawa - dibancuh dengan sedikit air masak
3. Bawang besar (hiris macam buat air asam)
4. Cili hijau (potong ikut suka)
5. Cili merah besar (potong ikut suka)
6. Sedikit belacan
7. Garam dan gula secukupnya
Cara membuat:
1. Campur semua bahan cacapan santan dan ramas-ramas macam buat air asam. Sesuaikan rasa lemak, manis, masam dan pedas. Pastikan tidak cair atau terlalu pekat.
2. Campur bahan babanam ke dalam cacapan santan dan siap dihidang!
Sedapnya dinikmati bersama nasi panas, digandingkan pula dengan ikan bakar. Fuh, meletup! Selamat mencuba dan menjamu selera. - CARI
Kredit resipi: Suzy Esazyla via FB Resepi Sedap |
|
|
|
|
|
|
|
Sorry la ye
Dah try yang dr arab
Rasa macam lembik2
..
Maybe aku jer tak suke texture macam tu
..
Tapi dulu time kecil my mom pernah buat mcm ni
Tapi cicah sos kacang (bukan kuah kacang satay)
Taste better |
|
|
|
|
|
|
|
Aku lapar ni lagi nak tunjuk makanan.. da la hujan. Kalau dpt nasi panas pehhhh |
|
|
|
|
|
|
|
sedap bau terung bakar...
usu buat tambah lada hitam...
sedap tak terkata... |
|
|
|
|
|
|
|
terung bakar/goreng mkn dgn ikan, sambal belacan! sedapnyaaa alahaii |
|
|
|
|
|
|
|
Andyscenes: Aku lapar ni lagi nak tunjuk makanan.. da la hujan. Kalau dpt nasi panas pehhhh
Gi la makan |
|
|
|
|
|
|
|
Laparnyeee.
Santan tu mmg x payah msk eh cik reporter kec kite nk tahan lama. Hrp2 bibik can do it for me |
|
|
|
|
|
|
|
Kecur air liur ni...boleh la cuba nanti...pembuka selera.. |
|
|
|
|
|
|
|
sis...my mom version dia perah guna air masak suam.
my version, usu guna santan kotak (tak perlu dimasakkan)
kalau ada lebihan utk makan kendian usu simpan dlm fridge, nak makan semula panaskan guna microwave,
tapi biasanya jarang disimpan...mmg buat kasi habis makan terus..
|
|
|
|
|
|
|
|
UsuFie replied at 31-10-2017 08:33 AM
sis...my mom version dia perah guna air masak suam.
my version, usu guna santan kotak (tak perlu ...
Thanks usu. Will try by this week |
|
|
|
|
|
|
|
uishhh nak trylah..sadappp |
|
|
|
|
|
|
|
cicah santan tu kalau cicah dengan ikan bakar pun sedap |
|
|
|
|
|
|
|
Best makan nasi berulam terung bakar..Colek sambal belacan je pun dah heaven.. |
|
|
|
|
|
|
|
Dok membayangkan rasanya. Tak perlu letak santan pon ok kot. |
|
|
|
|
|
|
|
Sambal terung n belacan pun perhggg |
|
|
|
|
|
|
|
boleh cuba ni.... |
|
|
|
|
|
|
| |
|