CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2664|Reply: 4

Ini Sebabnya Mengapa Banyak Lubang Kecil Pada Permukaan Biskut

[Copy link]
Post time 9-11-2017 03:08 PM | Show all posts |Read mode
Bagi penggemar makanan yang tidak berat, selain roti lazimnya mereka ini gemar mengambil biskut sebagai kudapan.


Tak kiralah pada waktu pagi atau petang, biskut dikatakan dapat mengalas perut agar tidak terlalu lapar menantikan waktu makan yang seterusnya.


Pernah tak anda terfikir, mengapa biskut yang dibeli selalunya ada lubang-lubang kecil pada permukaannya?


Bila teringatkan bentuknya, memang comel dan mencuit hati. Terasa lapar pula kan! Rupanya ada alasan tersendiri mengapa lubang kecil ini wujud ya!






Memetik laman Independent, lubang kecil pada permukaan biskut memang sengaja dibuat. Ia sangat penting kerana tanpa adanya lubang kecil ini, biskut yang dihasilkan takkan sempurna.


Mark Greenwell, orang penting yang menghasilkan biskut McVities & Carr berkata lubang-lubang kecil tersebut berfungsi mencegah biskut daripada pecah ketika dimasak.


Ia membolehkan wap melalui dicelahan lubang pada biskut itu.


"Jika biksut tidak ada lubangnya, wap akan terbentuk dalam biskut.

"Ini akhirnya akan menyebabkan biskut mudah pecah dan kita tidak mendapat produk yang yang baik. Malah, biskut yang diinginkan tidak akan terbentuk,"ujar Mark.


Namun begitu, tetap ada beberapa jenis biskut yang tidak berlubang kecil ini. Salah satunya biskut halia.


Add Image Caption Here




"Biskut halia sengaja dibuat seperti itu. Wap panas akan mengikat gula hingga membentuk karamel, sekaligus menjadikan biskut halia ini berbeza dan unik," kata Mark lagi.


Nah, sekarang sudah terjawab kan. Persoalan kecil namun turut memberikan sedikit ilmu untuk kita semua. Semoga bermanfaat! - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-11-2017 02:21 AM From the mobile phone | Show all posts
I lebih berminat nak tahu kenapa biskut cepat go soft? Kalau makan oreo baru biar setengah jam dah jadi lemau
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2017 02:41 AM | Show all posts
Jorja replied at 10-11-2017 02:21 AM
I lebih berminat nak tahu kenapa biskut cepat go soft? Kalau makan oreo baru biar setengah jam dah j ...

Ini jawapannya:

  1. Unlike bread and cakes, which tend to become hard the longer they spend in the air, most biscuits go soft over time. As in bread, starch from the flour in biscuits begins to crystalize after a few days, theoretically making biscuits more brittle. But in many biscuits, the high sugar content masks this process by absorbing water from the atmosphere, ultimately resulting in a soft biscuit.
Copy the Code


Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2017 06:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm buat kulit tart la..kena cucuk2 bagi wap panas lalu
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 06:37 AM From the mobile phone | Show all posts
SecretLuv: Ini jawapannya: Unlike bread and cakes, which tend to become hard the longer they spend in the air, most biscuits go soft over time. As in bread, star ...

Thanks info nya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-11-2024 12:04 PM GMT+8 , Processed in 0.237944 second(s), 16 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list