View: 2664|Reply: 4
|
Ini Sebabnya Mengapa Banyak Lubang Kecil Pada Permukaan Biskut
[Copy link]
|
|
Bagi penggemar makanan yang tidak berat, selain roti lazimnya mereka ini gemar mengambil biskut sebagai kudapan.
Tak kiralah pada waktu pagi atau petang, biskut dikatakan dapat mengalas perut agar tidak terlalu lapar menantikan waktu makan yang seterusnya.
Pernah tak anda terfikir, mengapa biskut yang dibeli selalunya ada lubang-lubang kecil pada permukaannya?
Bila teringatkan bentuknya, memang comel dan mencuit hati. Terasa lapar pula kan! Rupanya ada alasan tersendiri mengapa lubang kecil ini wujud ya!
Memetik laman Independent, lubang kecil pada permukaan biskut memang sengaja dibuat. Ia sangat penting kerana tanpa adanya lubang kecil ini, biskut yang dihasilkan takkan sempurna.
Mark Greenwell, orang penting yang menghasilkan biskut McVities & Carr berkata lubang-lubang kecil tersebut berfungsi mencegah biskut daripada pecah ketika dimasak.
Ia membolehkan wap melalui dicelahan lubang pada biskut itu.
"Jika biksut tidak ada lubangnya, wap akan terbentuk dalam biskut.
"Ini akhirnya akan menyebabkan biskut mudah pecah dan kita tidak mendapat produk yang yang baik. Malah, biskut yang diinginkan tidak akan terbentuk,"ujar Mark.
Namun begitu, tetap ada beberapa jenis biskut yang tidak berlubang kecil ini. Salah satunya biskut halia.
Add Image Caption Here
"Biskut halia sengaja dibuat seperti itu. Wap panas akan mengikat gula hingga membentuk karamel, sekaligus menjadikan biskut halia ini berbeza dan unik," kata Mark lagi.
Nah, sekarang sudah terjawab kan. Persoalan kecil namun turut memberikan sedikit ilmu untuk kita semua. Semoga bermanfaat! - CARI |
|
|
|
|
|
|
|
I lebih berminat nak tahu kenapa biskut cepat go soft? Kalau makan oreo baru biar setengah jam dah jadi lemau |
|
|
|
|
|
|
|
Ini jawapannya:
- Unlike bread and cakes, which tend to become hard the longer they spend in the air, most biscuits go soft over time. As in bread, starch from the flour in biscuits begins to crystalize after a few days, theoretically making biscuits more brittle. But in many biscuits, the high sugar content masks this process by absorbing water from the atmosphere, ultimately resulting in a soft biscuit.
Copy the Code
|
|
|
|
|
|
|
|
Mcm buat kulit tart la..kena cucuk2 bagi wap panas lalu |
|
|
|
|
|
|
|
SecretLuv: Ini jawapannya: Unlike bread and cakes, which tend to become hard the longer they spend in the air, most biscuits go soft over time. As in bread, star ...
Thanks info nya |
|
|
|
|
|
|
| |
|