View: 4274|Reply: 11
|
Sesuai Dengan Tekak Melayu, Jom Masak Pasta Masak Lemak
[Copy link]
|
|
Foto - Butterkicap
Tidak semua menyukai makanan Barat tetapi jika ia diubahsuai dengan memasukkan elemen masakan Melayu pasti akan ada yang menyukainya. Ini kerana sukar bagi segelintir daripada kita untuk mengubah citarasa yang dibentuk daripada kecil lagi.
Kali ini kami ingin berkongsi satu resipi masakan yang dikongsi oleh Selebriti Masakan Ili Sulaiman di laman sesawang Butterkicap yang luar daripada kebiasaan.
Resepi itu adalah Pasta Masak Lemak. Menarik bukan? Kebiasaannya pasta digunakan dalam masakan barat seperti carbonara dan lain-lain lagi. Tetapi kali ini Ili Sulaiman telah mengubah suai masakan ini mengikut citarasa tempatan.
Jadi jom kita lihat bahan-bahan dan juga bagaimana menyediakan Pasta Masak Lemak oleh Ili Sulaiman.
Bahan-Bahan
* 200g pasta linguine
* 4 keping bakon daging salai
* 2 biji telur kuning itik (diasingkan)
* 1 batang serai
* 1 helai daun kunyit (dihiris nipis)
* 2 helai daun limau purut
* 3 sudu besar minyak
* Garam laut (secukup rasa)
* Gula perang (secukup rasa)
* 1/2 cawan air suam
* 1 cawan santan
Bahan kisar
* 6 biji cili padi
* 1 biji cili merah
* 1 cm halia muda
* 1 cm kunyit hidup
* 2 biji bawang merah sederhana besar
* 4 ulas bawang putih
* 1 cm lengkuas
Cara-caranya
1) Masukkan semua bahan kisar ke dalam pengisar dan tambahkan 1/4 cawan air lalu kisar semua bahan hingga halus.
2) Kemudian rebuskan pasta selama 3-5 minit pada suhu sederhana tinggi.
3) Setelah masak, tapis air rebusan tetapi simpan sedikit air rebusan pasta untuk digunakan kemudian.
4) Panaskan kuali dengan 1 sudu besar minyak pada suhu sederhana panas.
5) Apabila minyak sudah mula panas, masukkan kepingan bakon daging, dua keping pada satu masa. Goreng bakon sehingga rangup. Proses ini akan mengambil masa kira-kira 3-5 minit.
Foto - Butterkicap
6) Apabila sudah rangup, angkat bakon dan letakkan di atas pinggan untuk disejukkan dan potong bakon pada ketulan kecil apabila ia sudah sejuk.
7) Tuangkan sedikit minyak sayuran di dalam kuali dan apabila ia sudah panas masukkan bahan kisar dan tumis selama 3-5 minit sehingga wangi.
8) Setelah bahan kisar menjadi lebih gelap, masukkan serai dan tumis selama 2 minit lagi sebelum dimasukkan ¼ cawan air ke dalam bahan tumisan jika kering.
9) Selepas bahan tumis pecah minyak masukkan santan dan kacau rata.
10) Biar sos masak sehingga mendidih dan padamkan api. Jika sos terlalu pekat, masukkan ¼ cawan air. Perasakan sos dan rasa.
11) Ambil sesenduk pasta dan gaul dengan sos kemudian gunakan garfu dan gulung pasta lalu hidangkan di atas pinggan lain. Tabur ketulan bakon daging bersama-sama telur kuning itik.
Foto - Butterkicap
Tidak remeh bukan. Kelihatan begitu mudah disediakan dan jika anda ingin memberi kelainan terutamanya kepada ibu bapa kita yang kurang gemar makanan Barat resipi ini amat sesuai. Selamat mencuba. -CARI |
|
|
|
|
|
|
|
Org malaysia pun xpernah buat mi masak lemak |
|
|
|
|
|
|
|
kann.....
Tak kena pada tekak....
|
|
|
|
|
|
|
|
jazaa100 replied at 16-3-2018 06:49 PM
kann.....
Tak kena pada tekak....
Dulu mamee buat mi segera kuah lontong pun dah cukup pelik..dah x keluar agknya sekaranh |
|
|
|
|
|
|
|
Mcm tk sedap ja... hihi..lain org lain rasa |
|
|
|
|
|
|
|
kenape keringg mane lemak nyeeee |
|
|
|
|
|
|
|
suce sucre punya pasta masak lemak boleh tahan gak rasanya....hihihi
|
|
|
|
|
|
|
|
Ada lagi rasanya...sedap!
|
|
|
|
|
|
|
|
Haritu penah makan spagetthi masak lemak. sedap gilos |
|
|
|
|
|
|
|
Nak try la. Rasanya kat suka sucre bistro ada menu ni. Tapi dia pakai daging salai. |
|
|
|
|
|
|
|
Wah boleh cuba ni...thanks for sharing TT!! |
|
|
|
|
|
|
| |
|