View: 4731|Reply: 12
|
Koleksi Sambal Kita Yang Meletup Dalam Mulut, Merecik Peluh Jantan!
[Copy link]
|
|
Makan nasi putih panas-panas dengan sambal belacan barulah ada ummmppph! Bukan sembarangan orang boleh buat sambal belacan yang bikin orang tambah nasi berpinggan-pinggan. Kalau tidak menggunakan sukatan yang tepat dan belacan yang segar, rasa sambal belacan jadi tidak enak.
Bukan sahaja menu wajib nasi putih tetapi bila digandingkan dengan nasi goreng, masakan gulai, tom yam dan sup lagi bertambah meriah! Ada pula ulam-ulaman atau sayur rebus, masyaAllah ibu mertua lalu belakang pun tak perasan. Kalau tak suka belacan, banyak lagi sambal lain tak menggunakan belacan yang memang meletup dalam mulut!
Jadi, lupakan menu sihat dan diet anda buat sementara waktu, jom cuba beraneka resipi sambal ini.
Sambal tempoyak
Bahan-bahan diperlukan:
6 biji cili padi
1-2 biji cili merah jika perlu
Segengam ikan bilis jika suka
3 sudu tempoyak
Cara-cara membuatnya:
Tumbuk cili padi sehingga lumat. Kemudian, masukkan ikan bilis dan tumbuk lagi sehingga lumat. Tambahkan tempoyak dan gaul sehingga sebati, jikalau tempoyak masam tambahkan secubit gula.
Kredit resipi: website ramenpedas
Foto: pamapedia
Sambal belacan cuka
Bahan-bahan diperlukan:
10 biji cili padi
2 biji cili merah
1 sudu besar perahan air asam jawa
2 cm belacan bakar
1 sudu kecil cuka - supaya sambal belacan tahan lama
Garam dan gula secukupnya
Cara membuatnya:
Satukan semua bahan dan tumbuk lumat. Boleh gantikan cuka dengan perahan air asam atau air asam jawa serta dibancuh cair untuk dijadikan air asam.
Kredit resipi: website pamapedia
Foto: sedaptube
Sambal Hitam Pahang
Bahan-bahan diperlukan:
10 biji belimbing buluh
1/2 cawan cili padi
2 cawan ikan bilis yang siap dibersihkan serta dibelah
6 biji bawang merah ditumbuk
5 sudu besar kicap
1 cawan minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara membuatnya:
1.Cuci belimbing hingga bersih, masukan ke dalam periuk tanpa air dan reneh dengan menggunakan api kecil.
2.Biarkan sehingga belimbing kecut dan mengeluarkan jusnya sendiri, kacau selalu supaya tidak hangit. Rebus sehingga warna belimbing bertukar menjadi gelap kecoklatan.
3.Tumbuk cili padi bersama bawang merah sehingga lumat.
4.Tumbuk juga belimbing buluh separuh lumat.
5.Panaskan minyak dalam kuali, kemudian masukan semua bahan-bahan tumbuk dan tumis sehingga bahan menjadi kering dan garing.
6.Tambahkan kicap, garam dan gula secukup rasa.
7.Biarkan sambal kering seperti serunding, bila dah elok masak, tutup apinya dan toskan minyak.
8.Boleh disimpan dalam bekas kedap udara dan boleh disimpan di dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama.
Kredit resipi: website mariafirdz
Foto: google imej
Sambal gesek/toktok
Bahan diperlukan:
20 biji cili api
1 biji bawang besar dipotong kecil supaya senang nak ditumbuk
2 ulas bawang putih
1 cawan ikan bilis, dibasuh dan toskan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1/4 cawan minyak
Cara-cara membuatnya:
1.Tumbuk cili padi, gula dan garam hingga lumat.
2.Masukkan bawang besar dan bawang putih, tumbuk hingga separuh hancur. Ketepikan.
3.Tumbuk kasar ikan bilis.
4.Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga separuh garing, masukkan cili padi dan bawang yang telah di tumbuk tadi.
5.Goreng dengan api yang perlahan sehingga sambal gesek menjadi garing.
Kredit resipi: website pamapedia
Foto: azirahman
Sambal macang
Bahan-bahan diperlukan:
1 biji buah machang/kuinin sederhana besar (buah biar dah masak tapi bukan yang dah lembik)
2 biji cili merah
3-4 biji cili padi (pada yang nak lebih pedas)
Sedikit belacan (kalau rajin boleh bakar)
Sedikit air asam jawa pekat
Sedikit garam
Cara-cara membuatnya:
Tumbuk cili merah dan cili padi hingga lumat. Masukkan belacan, garam dan air asam jawa. Akhir sekali, hiriskan isi buah machang/kuinin dan tumbuk sedikit dengan sambal tadi. Tujuannya nak bagi sambal dan buah bercampur elok.
Kredit resipi: website azirahman
Memang berdesing telinga makan nasi panas digandingkan bersama sambal berikut! Sambal mana kegemaran anda? - CARI |
|
|
|
|
|
|
|
sambal gesek tu mmg wajib buat klu weekend.. |
|
|
|
|
|
|
|
Heheh sambal hitam tu kena reneh at least 8 jam yach. Biasa org pakai kayu api n tin makanan utk rebus. Klu pakai periuk dapur, habis la berlubang jawab nye.... tapi step seterusnya tu senang ja... dan sedap omai omaiiiiii |
|
|
|
|
|
|
|
meisapoya replied at 20-3-2018 01:00 PM
Heheh sambal hitam tu kena reneh at least 8 jam yach. Biasa org pakai kayu api n tin makanan utk reb ...
Kat fb ada yg pakai piyuk noxxa....cepat je |
|
|
|
|
|
|
|
kann..tapi nangis pulak tengok rege periuk tu sis..
|
|
|
|
|
|
|
|
jazaa100 replied at 20-3-2018 03:04 PM
Kat fb ada yg pakai piyuk noxxa....cepat je
Piyuk noxxa tu semua cepat heheh. Harga wowou |
|
|
|
|
|
|
|
meisapoya replied at 20-3-2018 04:06 PM
Piyuk noxxa tu semua cepat heheh. Harga wowou
Ala...beli je pressure cooker lain dik...philips ke...lebih kurang je... |
|
|
|
|
|
|
|
jazaa100 replied at 20-3-2018 05:06 PM
Ala...beli je pressure cooker lain dik...philips ke...lebih kurang je...
Heheh ok kaka. Nnt boleh try buat sendiri. Biase tumpang ngecek yg acik2 rebus je. |
|
|
|
|
|
|
|
Ni nak pin.. mmg tercari cari.. tq share resepi |
|
|
|
|
|
|
| |
|