View: 6925|Reply: 19
|
Bubur Asam Gumpal, Resipi Rahsia Untuk Memikat Perut Suami
[Copy link]
|
|
Pernah buat atau rasa bubur asam gumpal? Kalau tak pernah, jomlah cuba buat sendiri. Anda tak akan menyesal punya!
Foto: FB RASA
Bahan-Bahan:
UNTUK INTI ASAM GUMPAL:
100gm kacang hijau
1 keping gula melaka
1 liter air
BAHAN SAGU MATA IKAN:
100gm biji sagu
2 1/2 cawan air suam
BAHAN UNTUK KUAH:
250gm santan pekat
2 cm halia yang dihiris halus
1/2 sudu teh halba
1/2 sudu teh garam
1 biji bawang merah yang dihiris
Foto: Facebook Rasa
Cara-Cara
1. Untuk membuat inti; Rebus kacang hijau hingga empuk masukkan gula melaka masaklah sehingga menjadi pes kacang hijau. Ketepikan.
2. Seterusnya gaulkan sagu mata ikan bersama 1/2 cawan air suam, bentukkan sagu mata ikan di tapak tangan. Masukkan inti dan bentukkan bulat. Buatlah sehingga selesai. Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak.
3. Untuk kuahnya; Di dalam periuk masaklah santan bersama dua cawan air, halba, halia, bawang merah dan garam. Apabila mendidih masukkan asam gumpal yang telah dikukus tadi. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
4. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Amacam? Menggoda tak? -CARI
Kredit Resipi: RASA |
|
|
|
|
|
|
|
Xpelik ke rasa.dia?
Manis.n kuah dia plak ala savoury gitu |
|
|
|
|
|
|
|
Selalu mkn masa dok pekan..tp xminat sgt |
|
|
|
|
|
|
|
shernazz: Xpelik ke rasa.dia?Manis.n kuah dia plak ala savoury gitu
X manis pon inti klu makan dgn sagu tu. Kuah rasa masin2 lemak gitu. Try la. Sedap. Sbb ada halba kot. I suka halba tu
|
|
|
|
|
|
|
|
asam gupal orang ganu panggil |
|
|
|
|
|
|
|
tak pernah makan dan tak pernah jumpa lagi
|
|
|
|
|
|
|
|
mak mek kerap wat, dlu menege bazar ramadhan...
|
|
|
|
|
|
|
|
dapnyer...feveret kita ni, dah duk ganu ni selalu dpt makan.. |
|
|
|
|
|
|
|
sedap ni...lamanyeee x mkn |
|
|
|
|
|
|
|
Suka yg ade nangka hiris dan x suka rasa halba yg kuat |
|
|
|
|
|
|
|
Tak pernah makan. Macam mana nak bentukkan sagu tu tak lembik ke? |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau xde inti die lg sedap rasenya |
|
|
|
|
|
|
|
misscendol replied at 25-6-2018 11:21 AM
Kalau xde inti die lg sedap rasenya
Kan..
Maybe yang biasa rasa mmg.akan biasa
Tp iols.mmg.susah sket.nak terima makanan campuran savoury n.manis gitu..haha
Serupa.ketupat sotong...huhu |
|
|
|
|
|
|
|
sedap.
tp iols suka kacang tu hancur dikepal2 kemas, serta kurang manisss. |
|
|
|
|
|
|
|
masa sagu dh masak tu still panas kan.
ambik dengan tgn terus gentel2 buh kacang td pahtu bulat2kan.
kena buat masa sagu blm sejuk. dh sejuk susah nak bentukkan jd bulat.
|
|
|
|
|
|
|
|
chinta89 replied at 26-6-2018 04:52 PM
masa sagu dh masak tu still panas kan.
ambik dengan tgn terus gentel2 buh kacang td pahtu bulat ...
Thanks chinta. |
|
|
|
|
|
|
|
sama2.
eh rindu la kat profile pic u di porem yg mata bulat gerak atas bawah tu
|
|
|
|
|
|
|
|
chinta89 replied at 27-6-2018 03:06 PM
sama2.
eh rindu la kat profile pic u di porem yg mata bulat gerak atas bawah tu
Hahah. Ni pic garang sikit. |
|
|
|
|
|
|
| |
|