CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 10272|Reply: 11

Lesen automatik (DA) bawa kereta manual

  [Copy link]
Post time 23-4-2020 12:09 AM | Show all posts |Read mode
Sry korang.. tapi urgent

Ibu bapa saya beli 3 kereta utk abang, kakak & saya. 2 automatik 1 manual. Saya nak bawa automatik tapi abang kakak dah ambil 2 automatik, jadi saya terpaksa bawa manual..

Apa salahnya? Jun baru kolej buka & saya kena bawa kereta manual utk ke kolej. Tapi lesen saya automatik (DA) bukan manual (D) jadi saya takut dgn bawa kereta manual sebab so far I heard lesen automatik tak boleh bawa manual.. betul ke?

Tapi sekarang dah takde masa ambil test manual, ada 1 bulan je, itu pun tak pasti sebab PKP.. so macam mana ya?

So, soalan saya..
1) Betul ke lesen automatik (DA) tak boleh bawa manual?
2) Kalau ya, bagaimana cara utk tukar lesen DA ke D?
3) Apakah hukuman (denda berapa) jika saya kena tahan bawa manual dgn lesen DA? (tpi serius nak tanya does police actually care for car transmission types?)

Any answers are welcomed.. tqsm!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-4-2020 01:08 AM | Show all posts
ambil balik test, bawa manual senang je go head go stand gear 1 sampai 5.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 01:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols tolg jwp yg #1 je ye. Lesen DA mmg xboleh bawa kete manual. Sebab lesen tu diadakan dulu, deyols nak mudahkan, memandangkan auto lg senang banding ngan manual. Thats why lesen D je universal, tapi lesen DA strictly for auto. Kalo kene tahan bawak kete manual, akan dianggap memandu tanpa lesen. Rasanya nak apply lesen D, kene bljr lg.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 02:09 AM From the mobile phone | Show all posts
DA is for auto, confirmlah tak boleh bawa manual. Nak D kena masuk kelas balik. Biasa nya la driver biasa drive auto ada kesukaran bawa manual, while yg drive manual cpt bljr bawak auto, sbbnya manual lagi susah. Reason ni la kena ambil D balik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 09:48 AM | Show all posts
Semoga dipermudahkan segala urusan.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2020 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Good luck tt
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-5-2020 11:23 AM | Show all posts

apa ko buat ni?
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 12-5-2020 11:23 AM
apa ko buat ni?

Mod masih lg car used dealer ke??
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-6-2020 11:01 AM | Show all posts
Xim replied at 1-6-2020 09:53 PM
Mod masih lg car used dealer ke??

sy bukan dealer used car, sy cuma tolong tengok condition kereta, pada sape2 yg nk beli kete second...takde dapat komisen apa2 pun
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 2-6-2020 11:01 AM
sy bukan dealer used car, sy cuma tolong tengok condition kereta, pada sape2 yg nk beli kete secon ...

Kat area mana je tu?

Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2022 10:12 PM | Show all posts
apasal tak tanya sekolah memandu or JPJ Din Sardin
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2022 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Iolls peram lesen hahaha lama tak bawak manual, baru ni je belajar balik. Kalau nk belajar balik bwk manual, tanya cikgu kt sekolah memandu. Asalkan dh ada lesen lah. Biasanya upah dlm range rm40-60/sejam depends.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Update :Nur Farah Kartini Dibunuh oleh individu yang dikenalinya. ! Anggota Polis Ditahan.Hilang Sejak 10 Julai, Pulis Mohon Bantuan Kesan Nur Farah Kartini
YgBenarUpdate :Nur Farah Kartini Dibunuh oleh i
Views : 158937 Replies : 2330
Pemandu e-hailing  Syahrul Ashraf Dahlan, 33, dilaporkan hilang , maklum hantar pelanggan ke Teluk Intan
YgBenarPemandu e-hailing Syahrul Ashraf Dahlan
Views : 25717 Replies : 27
Saya sokong penuh koc wanita. Tapi yang bengangnya, koc wanita masih banyak kosong, ke koc jantan juga masuknya.Netizen kiciwa koc wanita tidak dimanfaat sepenuhnya
YgBenarSaya sokong penuh koc wanita. Tapi yang
Views : 25467 Replies : 26
Benarkah gaji di Malaysia terlalu rendah?
chaconBenarkah gaji di Malaysia terlalu rendah
Views : 7152 Replies : 15
Bawah Payung Awan [Viu Malaysia : Ben Amir, Nabila Razali, Nelissa Nizam, Amyza Aznan, Adam Malek, Kodi Rasheed, Riz Amin]
NekNgahBawah Payung Awan [Viu Malaysia : Ben Am
Views : 29095 Replies : 8
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 91843 Replies : 759
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 83827 Replies : 3723
Setia tunggu jodoh pada usia 50-an, Datuk Hans Isaac, Ebby Yus, Datuk Syafinaz Selamat dan Nasha Aziz
chaconSetia tunggu jodoh pada usia 50-an, Datu
Views : 26243 Replies : 78
Tidak perlu tunggu 24 jam untuk lapor kes orang hilang - KPN
mojarean_XTidak perlu tunggu 24 jam untuk lapor ke
Views : 3255 Replies : 1
Konsert Qalam Noraniza Idris
Lulu_717Konsert Qalam Noraniza Idris
Views : 12846 Replies : 82

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-7-2024 11:52 AM GMT+8 , Processed in 0.074917 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list