CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 172581|Reply: 580

NASI LEMAK

[Copy link]
Post time 7-3-2005 08:33 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum,
sayer nie baru jer minat/suker makan nasi lemak. dulu2, tak heran naper kengkawan suker sangat breakfast ngan nasi lemak. biler dah sekali sayer try makan nasik nie, rasa ketagih pulak. dah tue, sekarang ni teringin nak masak nasik lemak. tapi masalahnya, sayer tak pandai memasak. so, ader tak saper-saper yang tau cam ner nak buat nasi lemak ngan sambal ikan bilis?

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 2-4-2008 05:13 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-3-2005 08:10 PM | Show all posts


NASI LEMAK

Bahan-bahan :

2 cawan beras
3 cawan santan }dari setengah biji kelapa.
( kalau beras lembut kurang kan santan jadi  2  3/4 cawan saje)
1 cm halia } di mayang - jika suka
2 kuntum bunga cengkih - jika suka
1 helai daun pandan }disimpul
garam secukup rasa

Cara membuat :

Basuh beras dan toskan.
Masukkan beras dlm periuk ( senang guna rice cooker), masukkan semua bahan2 di atas.
Masak seperti nasi biasa.
Bila nasi kering, gembur-gemburkan.
Angkat, hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis, ikan bilis goreng, kacang tanah yang digoreng , telur rebus dan timun.   

Nota: Jika tak mau letak cengkih dan halia pun boleh juga..tapi kak Noor lebih suka letak cengkih dgn halia sbb nanti nasik lemak tu lebih harum semerbak..:ah:


SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

Bahan-bahan:

1 mangkuk kecil ikan bilis  
15-20 tangkai cili kering }dikisar - jika nak pedas tambah lagi
5 ulas bawang merah }dikisar
1/2 labu bawang besar }dihiris
garam secukup rasa
gula melaka secukup rasa
sedikit air asam jawa
air secukupnya
minyak masak untuk menumis

Cara membuat:

Panaskan minyak dalam kuali.
Masukkan bawang kisar, tumis hingga naik bau dan agak garing kemudian masukkan cili kisar.
Goreng sehingga pecah minyak dgn api yg perlahan
Kemudian masukan sedikit air, air asam jawa, gula melaka dan garam.
Biar kan mendidih. Kemudian masukkan ikan bilis.
Biarkan sedikit kering, kemudian masukkan bawang besar.
Kacau sehingga bawang layu dan kuah jadi pekat bolehlah diangkat.

Nota: Jika tak nak letak bawang hiris pun boleh hanya guna bawang merah kisar dlm 5-7 ulas utk menumis
Utk menghasilkan sambal tumis yg sedap , pastikan tumis cili kisar sehingga betul2 masak/garing.



[ Last edited by NoorMasri on 7-3-2005 at 08:15 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2005 08:33 AM | Show all posts
Ada tak sape-sape kat sini yg tahu camne nak bungkus nasi lemak guna kertas kalis air yg warna brown tu menjadi bentuk kon?Sebenarnya,MIL baru start meniaga nasi lemak,dia letak kat gerai2.Mula2 guna daun pisang tapi la ni daun pisang makin takde,takkan nak kena beli kot.So, lebih praktikal gunakan kertas tu.Tapi masalahnya pagi tadi dia cakap kat saya bila dia bungkus nasi tu,bentuknya leper dan tak menarik,sambalpun jadi sekata di atas nasi tak terletak di atas macam masa dia bungkus ngan daun pisang tu.So, saya suggest kat dia bungkus bentuk kon.Dah try, tapi takleh gak pasal bhgn dalam kertas tu licin.Nasi tu jatuh dan jadi rata gak.Kalau tak silap saya Kak Jonah pernah jual nasi lemak dulu,kan?So,boleh mintak tips sikit camne nak bungkus nasi ni agar bila dibuka ia nampak cantik terletak dgn sambal di atasnya?Atau ada sesapa yg pandai bungkus tu tolonglah habaq,no!
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2005 10:31 AM | Show all posts
tarbiah..kat sini saya tgk ada jugak penjual yg meniaga guna kertas tuh..tapi derang tk bungkus mcm bungkos nasik lemak..derang wat mcm bungkos kacang putih..derang wat mcm kelongsong pehtu taruh nasik then lauk pauk..pehtu lipat then getahkan...boleh jugak guna cara nie..lagipun lauk pun boleh masuk byk..
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2005 10:42 AM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 12/3/05 10:31 AM:
tarbiah..kat sini saya tgk ada jugak penjual yg meniaga guna kertas tuh..tapi derang tk bungkus mcm bungkos nasik lemak..derang wat mcm bungkos kacang putih..derang wat mcm kelongsong pehtu taru ...


Klu wat camtu,masa bungkus letak sambal dululah,ye?Pastu baru taruk nasi supaya bila buka sambal dok kat atas sekali.Camtu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2005 08:29 PM | Show all posts
tarbiah...
sebenarnya nak bungkus nasi lemak ngan kertas coklat ngan daun pisang tu sama jer..
yg penting size kertas tu  kekadang u kena adjust and also nasi shape camner..
suruh your mum pakai mangkok kecik tuk scoop the rice, then shape the rice tu tinggi dan bila bungkus it will naturally be cone shape..

I membesar ngan my mum menjual nasi lemak dan tukang bungkus nasi lemak tu pun I gak....

satu lagi subsitute daun pisang tu... ... suruh your mum cari daun yg org buat bungkus tempe tu....
I panggil daun tempe jer... byk terdapat di mana2......
make sure ada kertas suratkhabar kat luar (recycle tuuuuu )
daun ni pun akan membuat bau nasi lemak tu lebih menyelerakan...

ni contoh daun tempe tu.. u pernah nampak takl??



[ Last edited by cranko21 on 12-3-2005 at 09:54 PM ]
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-3-2005 08:38 PM | Show all posts
tarbiah..
meh I kasi u petua agar nasi lemak tu tahan lama dan tak mudah basi, tak silap leh tahan sampai semalaman..
this is bagus tuk org meniaga.... my mum dulu meniaga nasi lemak ni...


beras yg your mum nak pakai tu.. di rendam semalaman...(tuk masak besuk pagi nya kan)

malam tu.....  santan cair di masak dulu atas api kecil bersama hirisanbawang putih. Bila dah mendidih sedikit, panaskan api.
Besuk paginya,  tosskan betul2  air dari beras yg telah di rendam semalam tu.
Panaskan santan cair tadi dan masukkan beras, daun pandan dan sedikit minyak dan garam.... bila dah nak dekat tanak, masukkan santan pekat dan biarkan nasi masak secara rata. nasi lemak yg baik ialah yg nasinya bederai dan tak bergumpal2

Tarbiah, make sure your mum pakai beras yg panjang2 sedikit.. jgn pakai beras hancur tau...

Selamat mencuba... kalau u not sure.. u can pm me.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2005 08:41 PM | Show all posts
oh ya.. lupa laks... ni tips mendapatkan sambal nasi lemak yg sedap.

masukkan sedikit ikan bilis dan kisaran kacang tanah goreng setelah sambal masak.

ikan bilis tu digunting kecil2 ikan bilis dan goreng garing (I kalau malas goreng ikan bilis tu dulu then kisar kering kasar2 jer)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-3-2005 04:46 PM | Show all posts

trick utk nasi lemak yg lebih cantik..

Originally posted by NoorMasri at 2005-3-7 20:10:


NASI LEMAK

Bahan-bahan :

2 cawan beras
3 cawan santan }dari  ...


haa..ni tips mudah utk nak buat nasi lemak kukus versi shortcut
once nasi dlm rice cooker tu dah hampir kering..transfer je ke dlm kukusan yg sedang mendidih pastu kukus sampai masak..
nasi lemak akan jadi lebih cantik n peroi

[ Last edited by ninoZ on 13-3-2005 at 04:48 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2005 05:15 PM | Show all posts
Bestnya Ninoz. Mana2 pergi kat FNR mesti kasi tips. Saya suka jugak makan nasi lemak ni esp. kalau sambal dia tak campur dgn ikan bilis. Sambal dia mcm sambal nasi lemak biasa except tak bubuh ikan bilis tapi bubuh bnyk bawang besar & bawang merah. Lepas tu nasi dia mcm ada bubuh bunga cengkih, ada lagi satu bunga tu - yg selalu dlm packet rempah-ratus utk buat sup ayam/daging.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2005 04:11 PM | Show all posts
Originally posted by Baiduri Othman at 13-3-2005 05:15 PM:
Bestnya Ninoz. Mana2 pergi kat FNR mesti kasi tips. Saya suka jugak makan nasi lemak ni esp. kalau sambal dia tak campur dgn ikan bilis. Sambal dia mcm sambal nasi lemak biasa except tak bubuh ikan ...


a'ah samelah kita Bai.  suke sambal yg tak bubuh ikan bilis sekali.. gaul2 ngan nasik lemak panas2 pastu suap... perrrhh............
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2005 07:54 PM | Show all posts
I kalu masak nasik lemak mesti taruk halba sket. Toksah banyak sket jer, amik aroma jer. Sambal plak I suka taruk bawang banyak2, ikan bilis goreng dulu then tumbuk ke blend ke, pastu baru tumis cili utk. sambal. Uiks..cerita pasal nasi lemak, tetiba plak teringin nak makan..macamana haku nak diet nih?:stp:
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2005 08:32 PM | Show all posts
Boleh jugak cuba buat sambal goreng guna ikan bilis goreng yg dah diblend. Tapi suka makan sambal goreng tanpa ikan bilis. Kalau ikan bilis goreng yg diblend tu agaknya okay. Nantilah cuba.
Reply

Use magic Report

dear_vcool This user has been deleted
Post time 15-3-2005 11:06 AM | Show all posts
Originally posted by Login_ID at 7-3-2005 08:33 AM:
Assalamualaikum,
sayer nie baru jer minat/suker makan nasi lemak. dulu2, tak heran naper kengkawan suker sangat breakfast ngan nasi lemak. biler dah sekali sayer try makan nasik nie, rasa ketagih  ...

NASI LEMAK MAMI

Bahan-Bahan          
1 kg beras basmati, cuci bersih dan rendam selama 10 minit, toskan2 biji kelapa parut putih, ambil santan pekat dan cair mengikut paras beras2 biji bawang besar putih (bawang Jepun), dihiris halus1 jari halia, dimayang panjang-panjang4 biji bawang putih, dimayang1 batang serai, dititik3 biji buah pelaga2 helai daun pandan, disimpulGaram secukup rasa

Cara Cara
Tuangkan santan pekat dan cair kedalam periuk nasi letrik. Biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan beras, beserta bahan-bahan yang lain. Masukkan garam. Rasa, jika kurang garamnya tambah. Biarkan masak sehingga kering. Setelah masak baru dikareh, supaya nasinya longgar. Enak dihidangkan dengan sebarang jenis sambal tumis dan lauk pauk yang kering beserta ulaman timun dan sayur goreng kering.

Cubalah! selalu resipi mami nih sedap!:cak: ramai yg feedback gitu!

Sumber dari: website Suria MediaCorp
Resipi dari:  Mami (Asmah Laili - bekas DJ warna Radio Singapore)
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2005 08:34 PM | Show all posts
Originally posted by alin_raaz at 14-3-2005 07:54 PM:
I kalu masak nasik lemak mesti taruk halba sket. Toksah banyak sket jer, amik aroma jer. Sambal plak I suka taruk bawang banyak2, ikan bilis goreng dulu then tumbuk ke blend ke, pastu baru tumis ci ...

alin aka slurpp..
ingatkan my style jer taruh halba..mmg sedap nasik tuh kalau taruh halba..perghh..laporr lerr...
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2005 11:18 AM | Show all posts
Originally posted by cranko21 at 12/3/05 08:29 PM:
tarbiah...
sebenarnya nak bungkus nasi lemak ngan kertas coklat ngan daun pisang tu sama jer..
yg penting size kertas tu  kekadang u kena adjust and also nasi shape camner..
suruh your mum pakai ...


Terima kasih Cranko krn bagi tips2 tu, macam tulah org tak kedekut ilmu...nanti lagi banyak ilmu dia dapat.:hug::tq:
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


dear_vcool This user has been deleted
Post time 16-3-2005 11:40 AM | Show all posts
Originally posted by tarbiah at 16-3-2005 11:18 AM:


Terima kasih Cranko krn bagi tips2 tu, macam tulah org tak kedekut ilmu...nanti lagi banyak ilmu dia dapat.:hug::tq:


:setuju:Memang die nih selalu bagi tips yg bukan senang kita nak dapat kat mana-mana, kadang-kadang tanya orang-orang kat luar pon tak iklas kasi tapi kasi yg salah!

Crank bukan nak angkat tapi ini kenyataan i've learn a lot fr u tau! also kak Jonah
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2005 05:59 PM | Show all posts
tarbiah/dear_vcool..

:malu:
adehhh.. korang ni .. ilmu kalau lokek kang aku mati takde faedah.. at least aku share ngan korang.. korang share ngan org lain.. melimpah ruah pahala dan kepandaian kita.. insya'allah

tu pesan mak dan arwah nenek aku arrrr.. :clap:

[ Last edited by cranko21 on 16-3-2005 at 06:00 PM ]
Reply

Use magic Report

Jonah This user has been deleted
Post time 16-3-2005 09:09 PM | Show all posts
Originally posted by tarbiah at 12-3-2005 08:33 AM:
Kalau tak silap saya Kak Jonah pernah jual nasi lemak dulu,kan?So,boleh mintak tips sikit camne nak bungkus nasi ni agar bila dibuka ia nampak cantik terletak dgn sambal di atasnya?Atau ada sesapa yg pandai bungkus tu tolonglah habaq,no! ...



Tarbiah sayang, akak nak minta maaf dulu sebab akak takleh bagi jawapan soalan u ni.  Sebab, masa akak jual dulu tu, (lebih kurang 2 bulan je..hehehe..) akak guna bekas gabus tu je, itupun sebab akak tak pandai nak lipat2.  

Almaklum, masa tu kira pengalaman pertama kali dan percubaan berani mati, sebab dah kena buang kerja....  So, jalan selamat pakai bekas tu je, senang.:bgrin:

Cuma masa masak nasi tu, akak tak bubuh apa2 pun kecuali santan ngan garam & daun pandan, kecuali masa tuang santan ke dalam beras tu, sengaja tuang skali keladak2 santan yang hitam, yang biasa org buang, sebab naik aroma dia dan warna dia pun cantik.  Itu feedback customer akak dulu lah.  hehehe...

Tapi lenkali nak cuba gaklah bubuh halba ke, halia ke, macam depa dok cakap ni.  Sedap gak rasanya...
Tapi

[ Last edited by Jonah on 16-3-2005 at 09:16 PM ]
Reply

Use magic Report

Jonah This user has been deleted
Post time 16-3-2005 09:23 PM | Show all posts
Originally posted by dear_vcool at 16-3-2005 11:40 AM:


:setuju:Memang die nih selalu bagi tips yg bukan senang kita nak dapat kat mana-mana, kadang-kadang tanya orang-orang kat luar pon tak iklas kasi tapi kasi yg salah!

Crank bukan nak angkat tapi ini kenyataan i've learn a lot fr u tau! also kak Jonah ...



dear_vcool, timer kasih banyak2 atas pujian u tu, tapi akak ni pun tak pandai sebenarnya, banyak yang akak tau tu, dpt dari arwah mak dan org lain gak yang ikhlas kongsi ngan akak ilmu dia.  

Kalau yang pandai tu, selain iron chef2 kat sini, macam kengko, ninozz tu, memang tabik sgt lah, sebab depa ni boleh jawab soalan dan beri tips2.  Tu baru pakar.  Macam noormasri pulak, creative sungguh, respect btul!

Kalau akak ni setakat duplicate je..  Banyak lagi kena belajar... :bgrin:

[ Last edited by Jonah on 17-3-2005 at 01:53 AM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

9-11-2024 02:49 AM GMT+8 , Processed in 0.052130 second(s), 33 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list