CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 28562|Reply: 60

acar ikan masin

[Copy link]
Post time 7-9-2006 05:39 AM | Show all posts |Read mode
really need help cari resepi acar ikan masin.  Dah pm a few guys here, tq, but still need the exact recipe.  Dulu ada someone post kan resipi ni version yang gunakan cili api.  Please post it again.  Yang ada kat digest tu bukan version yang akak nak.  Anak akak dah nak habis sem break and she nak bawa bawa balik acar ni for bulan puasa.  Help!!!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-9-2006 08:17 AM | Show all posts
Nie resepi-reseepi dari thread Acar Ikan Masin yg lama( thread ni dah kena delete rasanya )
mist 4-5-2006 08:30 AM

resipi acar iikan masin

Hai! Saya pun ada resipi acar ikan masin nak share.  Rasa dia memang power. Saya siap try dan buat jual lagi, sebab ada orang minta beli.  Resipi ni dapat dari satu mami Penang yang tak kedekut langsung.

Acar Ikan Masin
1/2 lb ikan kering
2 oz cili padi
4 oz bawang putih
2 oz bawang merah
2 oz kunyit hidup
25 batang cili kering
3 sudu teh biji ketumbar
2 sudu teh jintan putih
6 sudu besar cuka
1/2 sudu teh garam
daun kari
minyak

1.  Cili kering, ketumbar, bawang putih, bawang merah, kunyit hidup ditumbuk halus.
2.  Goreng isi ikan kering hingga garing.  Keluarkan minyak yang lebih, tinggalkan sedikit dalam kuali.
3.  Tumis bahan-bahan (1) sampai wangi, masukkan cili padi, daun kari.  Masukkan gula dan garam dan kacau sampai gula hancur.  Masukkan cuka dan akhir sekali ikan kering.
4.  Tak payah masuk fridge.  Boleh tahan sampai seminggu.

MAKLANG 7-12-2005 03:30 AM



Maklang dah dapat cari acar ikan kering yg kena pd tekak maklang...:cak: Maklang masak sikit aje dulu..nak test sedap ke idak...tapi memang sedappp...:love:

ACAR IKAN KERING
sumber : sazylina ramly (RN)

Bahan-bahan (agak2 ajelah bahan2nya kalau buat sikit)
1 kg Isi ikan kurau / talang kering - basuh dan kemudian di goreng macam biasa
RM 2 - cili padi
RM 2 - bawang kecil
RM 2 - bawang putih
Rempah
2 gengam cili kering }
2 inci Halia } diblendkan
2 inci kunyit hidup }
4 biji bawang besar }
Daun kari (4 tangkai diambil daunnya)
RM 1 - Ketumbar (serbuk @ biji) - sekiranya menggunakan ketumbar biji,
gorengkan dulu dan blend halus.
1 botol Cuka (ikut banyak mana yg nak tau, jangan tibai 1 botol pulak)
Gula
Maklang letak sedikit biji sawi...

Cara Menyediakan
1. Tumis kan daun kari sehingga wangi.
2. Tumiskan bahan blend sehingga garing / pecah minyak. Masukkan gula
(biarkan manis) dan kacau sehinga hancur/mendidih.
3. Lepas tu masukkan CUKA dan kacau sampai mendidih. Masukkan isi ikan/ cili
padi / bawang kecik dan putih.
4. Cukup sekadar mendidih seketika saje. Tutup api.

Nota : Jangan tambah garam kerana masinnya sudah ada pada ikan. Sedap dimakan
selepas satu hari kerana semua rasa dah bersatu. Makan dengan nasi panas

hanieliza 8-8-2005 12:14 PM



ACAR IKAN MASIN

Bahan
300 g isi ikan masin [talang/kurau/merah]
100 g cili mesin
200 g gula
100 gm bawang merah  ]
5 ulas bawang putih  ] mesin halus
2 inci halia [mayang halus]
100 g kismis
100 g lobak asin
1 s/k jintan manis ]
1 s/k jintan putih ] mesin halus
1 s/k kunyit       ]
10 biji bawang merah [biarkan sebiji-sebiji]
1 cawan cuka tiruan
1 cawn minyak untuk tumis
1 s/b bijan goreng untuk tabur
garam

Cara
1. Potong kecik ikan masin dan gorengkan.
2. Panaskan minyak dan tumislan bawang y2 dimesin sehingga wangi
3. Masukkan cili dan kacau rata. Biarkan sehingga naik minyak.
4. Masukkan jinta mesin dan kacau rata.
5. Bila naik minyak masukkan cuka, gula dan halia.
6. Bila dah mendideh masukkan lagi kismis, lobak asin dan biarkan mendideh lagi.
7. Masukkan bawang dan ikan masin yg digoreng tadi.
8. Bila dah naik minyak boleh tutup api.


archived

[ Last edited by  NoorMasri at 6-11-2006 10:05 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 08:50 AM | Show all posts
Ada tak acar yg boleh tahan sebulan?Coz aritu masa tok Nara pi mekah dia ada bawak serunding ikan masin ni.Memang tahan 40 hari.Sedap plak tu.Tapi sayang takde resepi.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-9-2006 03:05 PM | Show all posts

resipi acar tahan sebulan

Originally posted by Nara_Gaara at 7-9-2006 08:50 AM
Ada tak acar yg boleh tahan sebulan?Coz aritu masa tok Nara pi mekah dia ada bawak serunding ikan masin ni.Memang tahan 40 hari.Sedap plak tu.Tapi sayang takde resepi.


Insyallah resipi yang ada kat stas tu memang boleh tahan sebulan.  Bila dah masak dan sejuk, masukkan dalam bekas yang kering.  Bila nak makan pun, pastikan guna camca yang kering , insyallah memang tahan walaupun tak masuk dalam fridge.  Lagipun acar kan ada guna cuka.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-9-2006 03:08 PM | Show all posts

acar ikan masin

Maisya, tq, tq, tq very much, you're my life saver. Memang inilah yang akak cari-cari. Lepas ni akak make sure tak hilang lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2006 10:59 AM | Show all posts
Originally posted by mist at 7-9-2006 03:05 PM


Insyallah resipi yang ada kat stas tu memang boleh tahan sebulan.  Bila dah masak dan sejuk, masukkan dalam bekas yang kering.  Bila nak makan pun, pastikan guna camca yang kering , insyallah m ...

akak mist..
saya nk cuba jugak laa acar nie...
tapi boleh dak akak tolong bagi dlm gram atau cawan...
saya mmg totally fail kalau guna oz nie..
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 9-9-2006 02:25 AM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 8-9-2006 10:59 AM

akak mist..
saya nk cuba jugak laa acar nie...
tapi boleh dak akak tolong bagi dlm gram atau cawan...


Kacip, ni akak bg sukatan dalam metric.  Akak pun tak pandai nak convert, tapi akak tengah tengok penimbang yang ada sukatan gm dan oz.

resipi acar ikan masin  (dlm metric)
200 gm ikan kering (Talang or kurau)
50 gm cili padi
100 gm bawang putih
50 gm bawang merah
50 gm kunyit hidup
200 gm gula
25 btg cili kering
3 sudu teh biji ketumbar
2 sudu teh jintan putih
6 sudu besar cuka
1/2 sudu teh garam
daun kari
minyak untuk menggoreng

selamat mencuba.  Bulan puasa ni sedap tau kalau bersahur makan acar ni ngan nasi.  Tak payah dishes lain lagi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 01:42 PM | Show all posts
Originally posted by mist at 9-9-2006 02:25 AM


Kacip, ni akak bg sukatan dalam metric.  Akak pun tak pandai nak convert, tapi akak tengah tengok penimbang yang ada sukatan gm dan oz.

resipi acar ikan masin  (dlm metric)
200 gm ikan keri ...

:tq: banyak2..
saya mmg nak cuba..
ingat satgi atau petang skett..stok semua dah ada..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-9-2006 03:40 PM | Show all posts
err..akak mist...
saya konpius laa resepi akak tu?!
masa bila nk masuk jintan putih tu [nie nak guna serbuk ke atau bijik]
sebab kalau refer resepi tu ada bahan2 (1)..apa dia bahan2 tu?!
lagik satu...resepi acar nie mmg tak masuk halia dgn bijik sawi ka?!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2006 05:51 PM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 9-9-2006 03:40 PM
err..akak mist...
saya konpius laa resepi akak tu?!
masa bila nk masuk jintan putih tu
sebab kalau refer resepi tu ada bahan2 (1)..apa dia bahan2 tu?!
lagik satu...resepi acar nie mmg tak masu ...

Kacip, sori lah ye.  Kadang2 kita tak perasan.

1.  Jintan putih yang berbutir tu, kita tumbuk jadikan serbuk.  Nak lebih senang jintan putih dan ketumbar tu kita sangaikan dulu, jadi menumbuknya senang je dah hancur.

2.  Bahan-bahan (1) tu maksudkan akak bahan2 yang kita tumbuk or blend dalam step 2, iaitu kunyit, cili kering, bawang-bawang.

3.  Jintan ni kita masukkan semasa menumis bahan2 (1) tadi.

4.  Memang tak de guna halia dan biji sawi.  tapi akak rasa no harm done kalau kita masukkan.  mungkin kita boleh mix and matchkan ngan resipi yang satu lagi.

So, dah clear ye akak harap.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 08:52 PM | Show all posts
Originally posted by mist at 9-9-2006 05:51 PM

Kacip, sori lah ye.  Kadang2 kita tak perasan.

1.  Jintan putih yang berbutir tu, kita tumbuk jadikan serbuk.  Nak lebih senang jintan putih dan ketumbar tu kita sangaikan dulu, jadi menumbukn ...

berkat resepi akak dan resepi dari yg satu lagik tu...saya dah buat pun acar ikan masin tadik..
tapi sebab saya tak masuk petang tadik so saya tak sempat lihat posting akak..hukhuk...tapikan...saya buat ikut kata hati saya aje..maksudnya..hentam!hikhik..
pertama..
mmg saya sangrai dulu ketumbar dgn jintan putih tu..pehtu blend kering..ketepikan
dahtu..mmg saya masukkan halia skett..
lagik..saya tumis daun kari dulu baru bahan tumbuk..
lagik..saya masukkan extra 5 bijik bawang merah dan bawang putih sebijik-sebijik part ending tu..sebelum masuk cuka..
dan ada jugak saya masukkan 1sdk biji sawi..ekceli nk masukkan bijan jugak..tapi carik2 tak jumpa plak!so kensel..tapi kalau ada lagik sedap!
yg lain semua sama..mmg belasah tumbuk guna lesung!tak larat wehhh...dah lerr lesung pun cinonet aje!
rasa dia..mmg saya puas hati sgt..mmg sedap!
dan saya nk tunggu esok untuk final result!jeng..jeng..jeng....
btw...thanks pada akak mist yg berkongsi resepi..maklang dan maisya yg tolong tepek resepi...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 10:34 PM | Show all posts
taraaa....hasil acar ikan masin saya yang dah dibotolkan..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-9-2006 09:23 PM | Show all posts
[/img]

Wah, dah siap acar awak ye.  Ni, pulak acar Akak.  Yang terjengok keluar tu tangkai cili api.  Akak masukkan cili api tanpa buang tangkainya sebab orang bagi petua, itu cara supaya tak sakit perut bila makan cili api.

Akak boleh bayangkan betapa lengohnya tangan Kacip menumbuk bahan2 tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-9-2006 09:38 PM | Show all posts


Acar ikan masin
Tadi tak keluar. hopefully kali ni jadi.

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 12-9-2006 09:56 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 09:55 AM | Show all posts
akak...
lagik satu..
kalau saya nk kurangkan kunyit hidup tu bleh dak?!
bukan apa..bila part nak makan dgn nasik kan...kuning sgt lerr..mcm wat nasik kacang plak..hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 09:58 AM | Show all posts
Originally posted by mist at 11-9-2006 09:23 PM


Wah, dah siap acar awak ye.  Ni, pulak acar Akak.  Yang terjengok keluar tu tangkai cili api.  Akak masukkan cili api tanpa buang ...


Akak..saya mmg buang tangkai dia..sebab buang ke tak buang ke mmg tak dak sapa nk makan..just hiasan aje..hehehe...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-9-2006 11:47 AM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 9-9-2006 08:52 PM

mmg saya sangrai dulu ketumbar dgn jintan putih tu..pehtu blend kering..ketepikan
dahtu..mmg saya masukkan halia skett..


kacip, sangrai tu mcm mane?
Reply

Use magic Report

ibumontel This user has been deleted
Post time 12-9-2006 12:24 PM | Show all posts
sangai kot..silap taip ler tu...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 01:19 PM | Show all posts
Originally posted by iman at 12-9-2006 11:47 AM


kacip, sangrai tu mcm mane?

sangrai atau sangai sama je..
sangrai tu ialah..goreng tanpa minyak..
letak dalam kuali then goreng..tapi jgn lama2 nanti hangit dan rasa pahit..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 01:59 PM | Show all posts
oooo, itu maksudnya.. tq!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-11-2024 07:54 AM GMT+8 , Processed in 0.234037 second(s), 41 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list