View: 87798|Reply: 226
|
RESEPI DAN TIPS MEMILIH KETAM YG SEGAR
[Copy link]
|
|
Rakan-rakan semua,
Saya cuba cari thread yg membincangkan tentang ni, jika dah ada, boleh delete saja lah thread saya ni.
Soalan saya, bagaimana cara nak memilih ketam yg terbaik?
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 2-5-2007 11:15 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
kebetulan, saya memang pengemar ketam.ketam segar atau tidak, kena lihat pada kulitnya.kalau cengkerangnya masih berwarna kebiru2an, ketam itu masih segar. |
|
|
|
|
|
|
|
isi ketam yang segar akan berketul2 selepas dimasak.jika ketam yang dah lama, isi nya akan terasa dah hancur.
tip ni saya dapat ketika makan seafood di restoran nelayan. |
|
|
|
|
|
|
|
selain dari kaler, masa memilih ketam, kena angkat satu persatu, timbang kan dlm tangan, kalau berat, isi byk dan fresh la...pilih yg lebih berat dari yg lain, pastue make sure buka yg kat belakang, yg tiga segi tue, itu pun boleh bagi indikasi utk ketam yg fresh atau tidak.... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by seven77 at 25-9-2006 02:53 PM
isi ketam yang segar akan berketul2 selepas dimasak.jika ketam yang dah lama, isi nya akan terasa dah hancur.
tip ni saya dapat ketika makan seafood di restoran nelayan.
Memang, jika ketam fresh isinya berkeping-keping selepas dimasak, sama juga dgn ikan.
Tapi sebelum dimasak, masa kita nak membeli, bagaimana nak kita tahu samada ianya akan berkeping-keping setelah dimasak? |
|
|
|
|
|
|
|
tengok pada kulitnya saudari antique. pastikan cengkerang dan yang kat tangan yang ada sepit tu berwarna kebiru2an.saya tak pandai nak explain. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by yaneng at 25-9-2006 03:12 PM
selain dari kaler, masa memilih ketam, kena angkat satu persatu, timbang kan dlm tangan, kalau berat, isi byk dan fresh la...pilih yg lebih berat dari yg lain, pastue make sure buka yg kat belakang ...
:setuju: |
|
|
|
|
|
|
|
selain dari tu kita kena bau dia jugak. pastikan tidak berbau hanyir atau busuk...another words masih berbau laut.
another thing, make sure kesemua kaki2 nyer masih intact dan mata masih lekat. |
|
|
|
|
|
|
|
pilih la ketam pompuan....opsss silap.. ketam betina sebab lebih byk isi...
lg satu mak kata beli taim bulan penuh..isi bayk..hehhehehe |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Mas916 at 26-9-2006 08:29 AM
pilih la ketam pompuan....opsss silap.. ketam betina sebab lebih byk isi...
lg satu mak kata beli taim bulan penuh..isi bayk..hehhehehe
:setuju:
maklang suka beli ketam betina...berat...isi banyak..ketam jantan ringan..:nerd: |
|
|
|
|
|
|
|
tp maklang...kadang2 nak cari hok betina payah nk jumpa...dok jumpa yg jantan jaa.... |
|
|
|
|
|
|
|
errr camna nak siang ketam? heheheheh...serius nie tanya |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Mas916 at 26-9-2006 09:02 AM
tp maklang...kadang2 nak cari hok betina payah nk jumpa...dok jumpa yg jantan jaa....
yg betina tuh yg ada telur ka? ada cara lain tak nak tau betina atau jantan.... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by myasha at 26-9-2006 09:21 AM
errr camna nak siang ketam? heheheheh...serius nie tanya
selalu yg saya buat senangnya...
balik kann dia.. tarik dr bhgn "tut" dia koyak terus sampai cenkerang/kulit dia... pas tu kaki dia kan ada tajam2 tu..kikis buang... pas tu hentak sket kaki dia ngan anak batuk..(supaya nanti senang nk mkan) kalo nk geget keras sgt kulit dia.. bg peminat2 kaki ketam..hehehehe...pas tu kerat 2 sudah....sepit2 dia tu buang sekali...
yg tu je la kot...:nyorok: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by simbiosis at 26-9-2006 09:51 AM
yg betina tuh yg ada telur ka? ada cara lain tak nak tau betina atau jantan....
hehehe..dulu saya pun tatau mana satu jantan mana satu betina... tp dah tersgt la suka makan ketam... tanya la mak...
senangnya nak kenal.... bahagian atas yg ada kulit dia yg keras tuh... tp awak tgk bhgn bawah dia... kalao yg kita bole kopek tu lebar tu betina... kalo yg kita bole kopek tu tirus ja... tu jantan... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by myasha at 26-9-2006 09:21 AM
errr camna nak siang ketam? heheheheh...serius nie tanya
camni:-
buang kulit ketam ..lepas tu buang mende yg lembik2 tu yg ada kat bawah badan ketam tu..
pastu buang tahi ketam ..klu nampak sesuatu berwarna ala2 oren cket tu..jgn dibuang sebab tu telor ketam.
Last sekali buang semua hujung kaki ketam termasuk kat kepit ketam tuh..then cuci bersih2 toskan. |
|
|
|
|
|
|
|
Ada orang masak tak buang span kat belakang ketam tu. Tak busuk ke? |
|
|
|
|
|
|
|
Tapi sekarang ketam mahal. Sekilo sampai 16 - 17 hinggit. Kalau sekilo tu cumalah berapa ekor je. Kalau makan sorang tak pe ni nak makan anak beranak. Tapi kalau teringin sangat tu pejamkan mata jugalah. Paling suka masak gulai lemak ketam. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by zuraini at 26-9-2006 10:29 AM
Ada orang masak tak buang span kat belakang ketam tu. Tak busuk ke?
family zie kalau masak ketam..mmg tak buang kulit dan span kt belakang ketam tu..bolej jer, tak busuk pun..zie siap makan lagi insang/span tu |
|
|
|
|
|
|
|
makacih lana....mas...nanti nak try beli ketam lah......... |
|
|
|
|
|
|
| |
|