View: 7567|Reply: 36
|
makan apa kasi selera??
[Copy link]
|
|
lama x jenguk sini...outstation kat China 6 weeks...
balik Malaysia x selera nk makan apa2..
try buat sambal ikan bilis, goreng ikan masin, buat sup sayur, sup serai tapi x selera gak...
masa kat China memang x berapa lalu nak makan sebab selalu skip meal..
x tahan bau2 kat sana...
masak apa baru berselera??? |
|
|
|
|
|
|
|
selain sambal, makan yang masam-masam macam sambal mangga, baby clams..... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by mrsjack at 23-12-2006 07:27 PM
lama x jenguk sini...outstation kat China 6 weeks...
balik Malaysia x selera nk makan apa2..
try buat sambal ikan bilis, goreng ikan masin, buat sup sayur, sup serai tapi x selera gak...
masa ka ...
Kalau ada kampung, cuba balik kampung .... makanan yang dimasak mak, nenek atau sedara sedara dikampung jugak yang tetap boleh menambat selera kita kalau Yume lar ... :nerd::nerd:
Jgn mare ... ini bukan resepi ... ni idea jer .. :nyorok: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by an4zaara at 24-12-2006 01:30 PM
try masak tomyam..
makan bubur lambuk yang bubuh udang tu..sedap.. |
|
|
|
|
|
|
|
satu lagi,
masak sayur bening.. ala yang kuah jernih tu... goreng ikan masin (sepat ataupun terubuk ataupun ikan masin genting) makan panas panas.... nak lagi sodap, letak sambal belacan, gerenti selera terbuka
|
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by wardatulhamra at 24-12-2006 03:30 PM
satu lagi,
masak sayur bening.. ala yang kuah jernih tu... goreng ikan masin (sepat ataupun terubuk ataupun ikan masin genting) makan panas panas.... nak lagi sodap, letak sambal belacan, gerent ...
Wah tak sangka kita ni satu selera. Inilah makanan yang paling berselera bila tak berselera. Mak mertua lalu pun tak nampak. |
|
|
|
|
|
|
|
i time takde selera dapat ikan kembong yg direbus ngan asam keping..pastu goreng...hmmmmphhhhh...sedapnya..try lah...terus teringin nak buat esok |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by mallanhead at 24-12-2006 08:56 PM
Wah tak sangka kita ni satu selera. Inilah makanan yang paling berselera bila tak berselera. Mak mertua lalu pun tak nampak.
hehehe..
selalu masak bening tu warda bubuh bawang merah dan bawang putih, buh garam dab gula (sikit), masukkan sayur..
tapi malam tadi guna cara kakak masak..
rebus air... masukkan sikit minyak masak... masukkan bawang putih yang dipotong halus serta bawang merah... masukkan garam dan sikit gula... masukkan sayur.. lepas tu pecah kan telur sebiji.. jadik la macam sup sayur... |
|
|
|
|
|
|
|
kalau myself buat kuah malas....
cam nih....
tumbuk bwg merah ngan belacan
masukkan cili kering yg diblender....serba skit laaa
rebus....ngan air asam jawa....
dah menggelegak...masukkan ikan kembung ke...ikan terubuk ke...masam2 ler...kalau nak tambah lagi boleh masukkan bunga kantan atau daun kesum... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Qurnia at 27-12-2006 10:49 AM
kalau myself buat kuah malas....
cam nih....
tumbuk bwg merah ngan belacan
masukkan cili kering yg diblender....serba skit laaa
rebus....ngan air asam jawa....
dah menggelegak...masukkan ...
haaa.. ni macam masak asam rebus... klao letak daun kesum memang sedap... Qurnia, lain kali cuba buh sikit pes tomyam.sedap tau |
|
|
|
|
|
|
|
pes tomyam yg kiub ke yg dalam botol tu? |
|
|
|
|
|
|
|
bukan yang kiub, yang cair tu.. dalam botol buleh, yang pek adabi tu pun buleh |
|
|
|
|
|
|
|
ok tq...will try |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cenggitu at 24-12-2006 11:30 PM
i time takde selera dapat ikan kembong yg direbus ngan asam keping..pastu goreng...hmmmmphhhhh...sedapnya..try lah...terus teringin nak buat esok
:setuju::setuju:...bau dia....kena lak.ikan tu rebus 2 3 hari..............
klau ada budu/sambal belacan..ada ulam...best
ff:cenggitu org mana ekk??? |
|
|
|
|
|
|
|
ikan pekasam... makan dgn nasik panas?
daging bakar/ikan pari bakar cicah ayaq asam?
budu/belacan?
ke ada pembawakan apa2 yg menyebabkan takde selera... hehe.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by maeya_78 at 27-12-2006 12:55 PM
:setuju::setuju:...bau dia....kena lak.ikan tu rebus 2 3 hari..............
klau ada budu/sambal belacan..ada ulam...best
ff:cenggitu org mana ekk???
slurrppp...lapo perut teringatkan tu...
i orang temerloh..u mana maeya? |
|
|
|
|
|
|
|
ataupun u cuba buat pecal.....sedap gak tu pemecah selera.... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Qurnia at 27-12-2006 01:16 PM
ataupun u cuba buat pecal.....sedap gak tu pemecah selera....
haha pecal, lama tak dengar dan lama dah tak sebut pecal.... ni makanan wong jowo yo..hihihi... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by maeya_78 at 27-12-2006 12:55 PM
:setuju::setuju:...bau dia....kena lak.ikan tu rebus 2 3 hari..............
klau ada budu/sambal belacan..ada ulam...best
ff:cenggitu org mana ekk???
camni kita panggil ikan rebus goreng... biasa buat kat ikan kembung & slayang.
ikan rebus ni lagi lama simpan lg best, segala rasa dah meresap dlm ikan tu, rasa masam,masin n lemak merdu gitu....
bila goreng, fuhh berasap dapur & semerbak baunya...
nasi, ikan rebus goreng & budu dah cukup mbuka sleraku... kadang2 ratah gitu je, sambil menggoreng... |
|
|
|
|
|
|
| |
|