View: 85911|Reply: 241
|
PELBAGAI RESEPI UBI KELEDEK [GETUK UBI/KERIA/CEK MEK MOLEK dsb]
[Copy link]
|
|
Ummi nak mintak resepi cek mek molek yg dibuat dari keledek.
Pernah buat tapi main agak2 tepung. So, kekadang lembik, kekadang keras..
Nanti sape2 ader, bolehlah share ye. atau apa2 saje resepi made in ubi/keledek. Sekalang musim ujan...ubi berlambak2 kat umah.:cak::cak:
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 2-2-2007 10:28 AM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by ummiauni at 10-12-2005 01:11 AM
Ummi nak mintak resepi cek mek molek yg dibuat dari keledek.
Pernah buat tapi main agak2 tepung. So, kekadang lembik, kekadang keras..
Nanti sape2 ader, bolehlah share ye. ata ...
ummi, sukatan tepung utk buat cek mek molek mmg kena agak2..kalau dlm resepi tu kata 300g tepung tak semestinya kena buh 300g maybe lebih atau kurang sbb bergantung kpd jenis keledek yg digunakan..ada setengah keledek lembek..ada tuh keras...sedap guna keledek yg keras sbb tak perlu guna tepung byk sgt.. |
|
|
|
|
|
|
|
Knoor, agak2 lebihkan gandum atau keledek ? |
|
|
|
|
|
|
orgkaya This user has been deleted
|
teringat bila makan cek mek molek masa ke kelantan /dah lama cerita ni pun |
|
|
|
|
|
|
|
MASAK LEMAK KELEDEK DENGAN SAYUR PENGAGA
Keledek ( beberapa buku...kuning atau merah )
Sayur pengaga
bawang putih
bawang merah
udang kering/ikan bilis
santan
cili hiris
garam secukup rasa
Bersihkan keledek dan dipotong ikut suka
( selalunya potong cube )
Bawang putih/bawang merah/udang kering ditumbuk kasar.
Masukkan keledek, bahan tumbuk dan santan cair kedalam
periuk dan didihkan sampai keledek empuk.
Masukkan sayur pengaga, cili hiris dan santan pekat.
Masak lagi sampai santan pekat mindidih.
Boleh lah dihidangkan.
Garam secukup rasa.
Sayur pengaga boleh diganti dengan beehon/soohoon. |
|
|
|
|
|
|
|
Ada sekali masak sejenis siput tu dicampur dgn ibu keledek. Bahan2 spt biasa ditumis. Then baru masuk keledek yg dah dilenyek & masuk sedikit air & tumis sampai kering. Baru masuk siput & masak hingga masak. Sedap siput tu. |
|
|
|
|
|
|
|
Lupa nak cakap, ubi keledek jugak dicampur dlm kuah kari utk makan dgn mee. Lepas sedap buat kuih mcm donat tu. Lepas goreng digoreng lagi dlm gula melaka atau gula. Kat sini org panggil kuih tu kuih keria. |
|
|
|
|
|
|
|
juga sedap gantikan keledek instead of kentang dalam masakan kari atau masak kunyit daging dan ayam.... |
|
|
|
|
|
|
|
Lepas tu kan, ubi keledak sedap buat bingka. Ni kena tanya Kak Liza. Kalau kena membuatnya sedap bingka keledek ni. Nak makan bertambah2 dibuatnya. Suka makan bingka esp. kalau ada rasa lemak2, manis & masin. Mesti diaorg guna salted butter & pati santan buat bingka sampai sedap mcm tu. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Neksu at 11-12-2005 06:45 PM
MASAK LEMAK KELEDEK DENGAN SAYUR PENGAGA
Keledek ( beberapa buku...kuning atau merah )
Sayur pengaga
bawang putih
bawang merah
udang kering/ikan bilis
santan
cili hiris
garam secukup rasa ...
OO...selalu ummi masak lemak keledek boh pucuk paku/ taugeh + kubis. Tak pernah cuba buat dgn pucuk pengaga. Nanti nak cuba ler, nampak byk je og jual pengaga kat pasar mlm last week. Thanks neksu... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Baiduri Othman at 11-12-2005 11:00 PM
Lepas tu kan, ubi keledak sedap buat bingka. Ni kena tanya Kak Liza. Kalau kena membuatnya sedap bingka keledek ni. Nak makan bertambah2 dibuatnya. Suka makan bingka esp. kalau ada rasa lemak2, man ...
:stp::stp:Kak bai, kliza kite bercuti aaa..sebab tu cari nih kurang ceria jer... |
|
|
|
|
|
|
|
Maklang cayang.....mintak ah resepi getuk ubi ni...
[ Last edited by ummiauni at 12-12-2005 01:56 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Resepi dari RN (sumber:Dian)
GETUK-GETUK UBI KAYU (maklang dah try,sedap)
Bahan-Bahannya :
600gm ubi kayu
1 cawan gula
|
|
|
|
|
|
|
|
ada lagi ummi....
GETUK LINDRI
Untuk 20 potong
Bahan-Bahannya :
200gm gula pasir
100ml air
|
|
|
|
|
|
|
|
Emmm..terima kasih maklang.....:love::love:lain kali boleh tepek resepi lagi. Aaaa...petang nih ummi nak cuba le getuk yg 1st tuh. Malam kang ummi kasi report kay. Sat lagi kakan n abg ipar nak mai...boleh le hidang ngan kopi panas....yum..yum..yum. |
|
|
|
|
|
|
|
ummi, kalau nak buat cek mek molek atau keria, mak shida ajar, 2 nisbah 1. kalau keledek 200gm, tepung 100gm. so far alhamdulillah elok je shida buat. kalau sukat dengan cawan pun boleh jugak. 2 cawan keledek, 1 cawan tepung.
biasa gak buat getuk ubi kayu. tapi yang shida buat, lenyekkan ubi + gula + kelapa parut. kendian bulat-bulatkan. lepas tu prepare tepung macam nak buat tepung goreng pisang. celup bebola ubi dlm tepung dan goreng. sedia dihidangkan sedap. |
|
|
|
|
|
|
|
satu lagi shida tak tahu namanya. tapi pernah makan mak sedara buat. ubi kayu tu direbus dan kemudian buang air dan biar tanak atau kering dlm periuk & gunakan api kecil.
sediakan air gula melaka yang pekat. jangan banyak sangat. pas tu masukkan ubi kayu rebus dlm air gula tersebut & kacau rata. tak mo berair. mesti kering. dah ready utk dimakan. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by shidaaziz at 12-12-2005 04:46 PM
satu lagi shida tak tahu namanya. tapi pernah makan mak sedara buat. ubi kayu tu direbus dan kemudian buang air dan biar tanak atau kering dlm periuk & gunakan api kecil.
sediakan air gula ...
shida kalu peghok eena nye kampong panggil benda nihhh "penjan ubi kayu" ushhhh mmg sodapppp. baru last week my mum's buat. my mum's pon dpt recipe nih from arwah opah. one's of my peberet. satu lagi kalu tak de gula melaka/gula merah boleh gak di buat cara cam niiii....dah rebus ubi kayu sampai empuk then toskan kering2. pehtu masakkan gula hangus yg mcm buat pudding caramel tu.....hanguskan gula then camporkan air biler air gula tu dah pekat skit masukkan ubi kayu....gaul rata. bleyyy makan. not bad gak sedap ade rase pahit2 manis caramel tu. memang besttttt........ |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by eena05 at 12-12-2005 05:03 PM
shida kalu peghok eena nye kampong panggil benda nihhh "penjan ubi kayu" ushhhh mmg sodapppp. baru last week my mum's buat. my mum's pon dpt recipe nih from arwah opah. one's of my pe ...
ha....betul le tu. penjan. sedap kan. shida pun pernah makan sekali je :cak: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by ummiauni at 10-12-2005 01:11 AM
Ummi nak mintak resepi cek mek molek yg dibuat dari keledek.
Pernah buat tapi main agak2 tepung. So, kekadang lembik, kekadang keras..
Nanti sape2 ader, bolehlah share ye. ata ...
mrs pun tak pernah sukat kalau buat cek mek...kdg2 memang kembut kdg2 memang terkeras.
same goes to kuih keria..
kalau sapa ada exact amount best gak |
|
|
|
|
|
|
| |
|