|
Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 10-10-2009 10:58
KEK KASTAD KARAMEL
Ini tadi saya buat
Ini semalam
(kalau ikutkan dalam buku atasnya kena perang(bahagian karamel)....mungkin saya guna golden syrup sebab tu tak perang)
Bahan-bahan:-
Untuk caramel
280 g gula
150 ml air
(Saya guna golden syrup)
untuk kastad
3 biji telur kuning
100 gm gula
380 ml susu cair/ sejat
Untuk kek
3 biji telur (asingkan)
100 gm gula (70 utk telur putih +30 untuk telur kuning)
70gm tepung gandum
10gm serbuk koko
50gm mentega cair (warm)
( variety--letak campuran 1 tsp nescafe mix 1 tbsp air panas dalam kek)
Ayak bahan kering
Caranya:-
1-- Griskan tepi acuan bulat yang berukuran 8"( saya gunakan 9")
2-- masak gula dan air hingga pekat dan menjadi karamel.Tuang kedalam acuan.
( atau masak gula hinga perang masukkan air)
3-- buat kastad..Campurkan kesemua bahan ramuan hingga gula larut ,tapis dan tuangkan keatas gula pekat tadi.
masak---cara steam bake.Letakkan acuan ke dalam dulang pembakar.isi air di dalam dulang sedalam 1 inci.Kalau takut air masuk foil bahagian luar. tin bulat/ kek.Pastikan air panas digunakan.
Suhu pada 180 C agak hingga masak......
untuk membuat Kek....
Pukul telur kuning dan 30 gm gula hingga kembang dan gebu.
di mangkuk lain pukul telur putih 3 biji dan gula 70 gm hingga pekat.Perlahan-lahan masukkan bahan kering ke telur putih.masukkan kuning telur dan mentega cair. kaup balikkan perlahan-lahan.
Tuang ke atas kastard yang telah masak.Pastikan adunan kek rata,.Nanti bila di terbalikkan kastard akan pecah/ crack
Masak dalam masa 50 ke 55 minit.Biarkan ia selama 15 minit sebelum dikeluarkan dari acuan.
SELAMAT MENCUBA
---saya cuba dari buku Alex Goh( Kenikmatan Coklat)
[ Last edited by puansri at 8-2-2007 04:26 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Reply #1 puansri's post
puan sri.. mana cara2 nak mengadunyer.... main campak seme dlm acuan jer ke he he he... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #2 rimbun's post
saya tengah taip tiba-tiba banyak sangat pop benda poun hilang sabar yea...... saya taip balik |
|
|
|
|
|
|
|
Custard Caramel Cake puansri...hmm nampak sedap. Saya pun ada resepi jugak resepi kek ni, nanti kalau free skit saya letak resipi kat sini.
Buat permulaan saya letak gambar la dulu <tapi saya punya bahagian kek tak menggunakan serbuk koko>
Custard Caramel Cake
Seperti yang dijanjikan ni resepinya.
Custard Caramel Cake
Lapis pertamal
Cairkan 2 sudu besar gula (jadikan gula hangus) dan masukkan kedalam loyang size 10" x 10". ketepikan
Lapis ke 2
1 tin besar susu cair
180gm gula castor
5 biji kuning telur
1 sudu teh vanilla
Cara membuatnya
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
post la nan ti boleh cuba....mesti sedap |
|
|
|
|
|
|
|
mmm...sedapnyer..weekend ni nanti nak cube |
|
|
|
|
|
|
|
nampak sedaplah pn.sri...boleh try nih... |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnyerrrr...
saya pun pernah makan yg macam hanis nyer gambar tuh.. tapi tak dak resepi...
nanti leh cuba.. letak la resepi dia hanis.... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #1 puansri's post
1st time tgk kek camni.....camner nak keluarkan kek dari loyang??cam kek biasa ke?? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #4 hanis00's post
tekstur kek ni cantik....kek ni manis sgt x?tahan lama mana n simpan kat mana? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #9 pinKy180's post
senang sangat...macam kek biasa aje...letak dalam board atau pinggan terbalik kan dah siap... |
|
|
|
|
|
|
|
reOriginally posted by puansri at 8-2-2007 04:01 PM
CUSTARD CARAMEL CAKE
(kalau i ...
Bahan-bahan:-
Untuk caramel
280 g gula
150 ml air
(Saya guna golden syrup)
Puansri...kalau pakai golden syrup measurementnya agak2 berapa ek??? saya nak perabih stok nih |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanis00 at 8-2-2007 04:23 PM
Custard Caramel Cake puansri...hmm nampak sedap. Saya pun ada resepi jugak resepi kek ni, nanti kalau free skit saya letak resipi kat sini.
Buat permulaan saya letak gambar la dulu <tapi sa ...
Kek yang sama ct pernah buat ..
bahagian atasnya chiffon , kemudian kastard dan diakhiri dengan karamel..
memang sedap..ct belajar dari Chef Federal Flour Mills di Pel. Kelang tahun 2000
Kang kalau ada masa ct tepek resepi... |
|
|
|
|
|
|
|
hanis
kena pakai acuan spring form (macam acuan chiskek) ker? kalau pakai acuan biasa tak rosak ker tekstur kastad tu sebab ia lembik |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #10 pinKy180's post
kalu tak nak manis, boleh kurangkan gula kat bahagian custard tu, boleh simpan dalam peti sejuk. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #14 sitipayung's post
hanis guna acuan biasa saja, biarkan sebentar lepas masak baru terbalikkan. |
|
|
|
|
|
|
|
nak tanye..kalau steam bake kite kene guna api atas ke api bawah ke api tgh eh?? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #12 obie_want's post
saya guna dalam 2 tbsp tak mahu manis sangat.... |
|
|
|
|
|
|
|
hanis00..
sorri..nak tanya..kastardnya tu kena bakar dulu baru letakkan adunan kek ke cmn ekk?
[ Last edited by tunteja78 at 9-2-2007 01:22 PM ] |
|
|
|
|
|
|
| |
|