View: 434711|Reply: 1384
|
ANEKA MEE, BIHUN & KOEW TEOW
[Copy link]
|
|
Kak Liza,
Mee Hong Kong ni macam mee hailam gak.. tapi dia tak pakai kicap.
Masakan ni simple jer.. dan enak..
Selamat mencuba..
========================
Mee Hong Kong
Bahan-bahan
mee kuning / mee hoon (pilih yg mana suke)
daging - hiris nipis
isi ayam - potong dadu kecil
udang - bersihkan kulit tapi tinggalkan ekor
sotong - potong kecil2
Fishcake - hiris nipis
sawi - potong kecil
lobak - hiris tipis
kobis - potong kecil
bawang putih - biar lebih sikit (ditumbuk kasar)
lada sulah - biar lebih sikit
tepung jagung -tuk memekatkan kuah
air rebusan kulit udang (untuk kuah)
sedikit garam
Cara :
1. Panaskan kuali, tumis kan bawang putih hingga garing dan masukkan daging hingga daging empok sedikit.
2. Masukkan isi ayam, udang, sotong dan hirisan fishcake, carrot, sos tiram dan gaul rata.
3. Masukkan air tunggu hingga mendidih, masukkan lada sulah, sedikit garam dan pekatkan kuah sedikit dgn tepung jagung.
4. Masukkan sayur dan mee. biarkan sebentar agar sawi dan kobis masak dan hidangkan panas bersama lada ijau jeruk....
==================
nota :
air rebusan kulit udang tu boleh di tukar ngan air biasa dan sedikit sos tiram.
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 5-10-2007 10:59 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
terimakasih lah crank..
ni yang buat kak liza banyak sayang sama crank....:hug::hug::hug:
:bodek::bodek::bodek::bodek:
insyaallah petang ni kak liza buat sebab anak dara tu mmengidam pulak..:lol
barang2 semua dah ada..cuma tunggu resepi masuk ke bod jer ni.. |
|
|
|
|
|
|
|
Alamak..mee hong kong la plak... Ni nak kena buat gak ni...
Tun dulu masa belajo kat PJ, selalu order Keowteow Kung Fu... sama gak ke Crank??? |
|
|
|
|
|
|
|
crancko.. i rase ade silaps sket tuu.. tak silap lah.. jgn maree :pray::pray:
Hmm.. 1st is kungfu, i rase yg cranko nye recepi tuu kungfu kot..
Kalau Hong Kong; yes bahan asas dia sama cume;
===>>Mee @ bihun @ kuetiow tuu kena goreng dulu. Goreng ngan telur dadar. Lepas celur bihun tuu pecahkan telur dlm 2 bijik depends kat banyak mana bihun. Masokkan kicap sotong lam telur & pukul. Lepas tu masokkan bihun lam telur & goreng mcm goreng telur dadar. Angkat & masokkan bahan2 kuah mcm kungfu tadi..
Teringat makan kungfu schiow kat Tg Malim! Bestttt |
|
|
|
|
|
|
|
OD... ni mmg resepi mee hongkong ...
kat s'pore mee ni lebih pemes dari mee hailam... mee kungfu.. mee taiji or mee drunken master..
I dah masak mee ni dari umur I 10 tahun lagi OD.. :bgrin:
tapi mungkin di lain tempat dia panggil lain kut... hmmm.....
coz semalam.. tig cun berbuka kat rumah I.. dia panggil mee yg I masak mee hailam.. I kata mee hailam ada kicap.. yg ni takde maaa... wallahualam... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by tunteja73 at 29-10-2004 11:32:
Alamak..mee hong kong la plak... Ni nak kena buat gak ni...
Tun dulu masa belajo kat PJ, selalu order Keowteow Kung Fu... sama gak ke Crank???
I tak pernah makan mee Kung FU la Tun
tapi kalau Kung Pao mee .. I pernah... |
|
|
|
|
|
|
|
laa.. ye ke cranko :malu:
I mmg tak masak.. salu makan kedai.. ade ari tu kat kedai makan K4, tanye dorang beza kungfu & hongkong so itu laa jwbnyee yg dorang kasik.. tatau laa kan..
Abih tuu yg masak mcm ladna & kungfu tapi bihun/kutiau dia goreng tuu di panggil ape pulak?? :stp: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cranko21 at 29-10-2004 12:12 PM:
I tak pernah makan mee Kung FU la Tun
tapi kalau Kung Pao mee .. I pernah...
Baru Tun ingat bila tengok OD tulis tu..
Kuah dia same ngan Mee Hong Kong...
Bezanye cume Mee/KeowTeow Kung Fu ni..dia akan campur mee tu dgn telur...pas tu goreng mee tu mcm telur dadar, mcm yg OD describe tuh.... so nanti Mee tu akan jadi seketul mcm lebih kurang mcm murtabak tu....
Itu la bezanya... Baru cek ingat... Tapi mmg sedap lah... |
|
|
|
|
|
|
|
haa. betoi tuu tun, i silaps kot.. itu yg kungfu kot.. (digoreng mcm murtabak). Tapi mmg sedap kalau kah dia sedaplah..
So far paling sedap kat Yik Mun Tanjung Malim.. lain2 tu biase laa..
Yg tak halal blom try lagik! :bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
ptg nih nak wat! thanks kak kenko!! |
|
|
|
|
|
|
|
Kak crank.. sat nak kena try..:hug: dah salin resipi ni :love::love: tq so much for sharing ur recipi ni kak;) |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cranko21 at 29-10-2004 10:43 AM:
Kak Liza,
Mee Hong Kong ni macam mee hailam gak.. tapi dia tak pakai kicap.
Masakan ni simple jer.. dan enak..
Selamat mencuba..
========================
Mee Hong Kong[/s ...
Kak Crank
Aries dah try Mee Hong resepi akak tu....heheh....successful lah....happy nya...:bgrin:
Thks for the resepi kak :hug: |
|
|
|
|
|
|
RasaCinta This user has been deleted
|
hi cranko..
Ada beza tak dgn Horfun?? suka makan mee tapi yerla berjenis-jenis.. confused ler :bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
boleh bg resepi mee sup dan mee hailam tak?
A'kum.
Minta tolongkat sesiapa yg ada resepi ni....teringin nk masak sendiri..asyik makan yg kat kedai aje...Come dah browse sekali imbas topik2 yg lalu tp tak jumpa pun resepinya...
Harap2 korang boleh tolong bagi kat sini..tq.... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by bebeh at 31-10-2004 11:04 AM:
MEE HAILAM ISTIMEWA
Bahan-bahannya:-
- 300 gm mee kuning
- 1 camb teh minyak ikan
- 1 camb teh sos tiram
- 1 camb teh gula
- 1 cam teh kicap pekat
MEE HAILAM ISTIMEWA
Bahan-bahannya:-
- 300 gm mee kuning
- 1 camb teh minyak ikan
- 1 camb teh sos tiram
- 1 camb teh gula
- 1 cam teh kicap pekat
- 1 camb teh cili boh
- 1 camb teh tepung jagung
- Sedikit minyak bijan
- 1 ulas bawang putih dikisar halus
- Serbuk perasa
- 50 gm ayam
- 50 gm sotong
- Sedikit sayur-sayuran seperti sawi, karot, putik jagung, daun saderi dan cili
merah
- 2 cawan air sup (tulang ayam)
Caranya Menyediakannya:-
1. Celurkan mee kuning dgn sedikit air panas, kemudian angkat dan letakkan
dlm pinggan
2. Tumis ayam, sotong dan bawang putih sehingga kekuningan dan tunggu
sehingga pecah minyak
3. Kemudian masukkan sup, sos tiram, gula, kicap pekat dan biar sehingga
mendidih
4. Masukkan semua bahan sayur serta tepung jagung. Apabila masak
angkat, hias dan hidangkan.
kak liza tolong tepekkan resepi dari bebeh...:bgrin:
[ Last edited by hanieliza on 17-2-2005 at 09:59 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
kak liza selalu lah buat mee hailam sebab anak2 memang suka makan makanan yg ada kicap..
MEE HAILAM
Bahan-Bahan:
600 gm mee kuning
100 gm daging [hiris nipis]
100 gmisi ayam [hiris nipis]
100 gm udang
250 gm sawi hijau [potong kecil]
100 gm bunga kubis [hiris]
100 gm kobis [hiiris]
2 biji telur ayam
1 biji cili merah [mayang]
1 s/b lada hitam
3 s/b kicap pekat
3 s/b sos tomato
3 sudu besar minyak
1 cawan air
4 ulas bawang putih [ketuk]
bahan hias
3 batang daun sup ]
3 batang daun bawang ] potong pendek
garam [jika perlu]
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan daging dan air. Biarkan sehingga lembut.
3. Bila daging dah lembut masukkan ayam dan udang. Kacau rata.
4. Masukkan kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning . Kacau rata.
5. Masukkan bahan sayuran lain dan telur. Biarkan telur keras dan kacau perlahan-lahan.
6. Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup & daun bawang. |
|
|
|
|
|
|
|
baru-baru ni kak liza buat mee ini untuk memenuhi permintaan anak dara kak liza...
MEE KANTONIS
600 gm mee kuning
2 biji telur [pukul]
200 gm udang basah
250 gm ayam (dihiris)
150 gm fish cake
30 gm bawang putih (dicincang)
200 gm sawi
100 gm carrot[hiris nipis]
100 gm bunga kobis [potong kecil]
1 s/b lada putih/sulah
1 s/b tepung jagung
2 sudu besar minyak
1 cawan air rebusan ayam
garam
Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan masukkan mee dalammnya. Angkat dan masukkan dalam pinggan hidangan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah dan garam.
4. Masukkan sayuran dan biarkan mendideh sikit.
5. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
6. Angkat kuah dan curahkan atas mee dalam pinggan.
7. Hidangkan panas2 bersama bawang goreng. |
|
|
|
|
|
|
Jonah This user has been deleted
|
Originally posted by hanieliza at 17-2-2005 10:21 PM:
baru-baru ni kak liza buat mee ini untuk memenuhi permintaan anak dara kak liza...
MEE KANTONIS
600 gm mee kuning
2 biji telur [pukul]
200 gm udang basah
2 ...
Kak liz, saya nye mee hailam cukup sempoi..
Pakai bwg putih 1 labu tu, ketuk2 je - tumis, then masuk ayam, udang, sotong, segalanya, cili padi.
Buh sos tiram, kicap masin, bancuhan tepung jagung - pemekat.
Ini kawan saya ajar.
Sedap! |
|
|
|
|
|
|
|
my version of mi sup
MI SUP
Bahan-Bahan:
200 gm mi kuning (dicelur)
1 tangkai sawi (dipotong)
isi ayam ( ptong dadu)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 mangkuk stok ayam
Sedikit garam
bawang goreng
Minyak masak & daun bawang
1 sudu kecil serbuk lada sulah
serbuk parsa (jika suka)
Cara membuat
Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih hingga garing. Masukkan stok ayam, garam & lada sulah. Apabila mendidih, masukkan ayam. Biar ia merenih sebentar. Kemudian, masukkan mi & sayur sawi.Perasakan dengan lada sulah , garam dan serbuk perasa
Masukkan mi sup ini ke dalam mangkuk. Taburkan bawang goreng & daun bawang dan telur mata kerbau rebus** dan sambal kicap bawang putih
**caranya: masukkan segelas air dalam periuk dan didihkan. Apabaila air mula megelegak , baru pecahkan telur ke dalam air tersebut. Pastikan kuning telur tadi tak terburai... rebus sehingga setakat mana kita nakkan dia keras
|
|
|
|
|
|
|
| |
|