CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 434711|Reply: 1384

ANEKA MEE, BIHUN & KOEW TEOW

[Copy link]
Post time 29-10-2004 10:43 AM | Show all posts |Read mode
Kak Liza,
Mee Hong Kong ni macam mee hailam gak.. tapi dia tak pakai kicap.

Masakan ni simple jer.. dan enak..
Selamat mencuba..

========================

Mee Hong Kong

Bahan-bahan
mee kuning / mee hoon (pilih yg mana suke)

daging - hiris nipis
isi ayam - potong dadu kecil
udang - bersihkan kulit tapi tinggalkan ekor
sotong - potong kecil2
Fishcake - hiris nipis
sawi - potong kecil
lobak - hiris tipis
kobis - potong kecil

bawang putih - biar lebih sikit (ditumbuk kasar)
lada sulah - biar lebih sikit
tepung jagung -tuk memekatkan kuah
air rebusan kulit udang (untuk kuah)
sedikit garam

Cara :

1. Panaskan kuali, tumis kan bawang putih hingga garing dan masukkan daging hingga daging empok sedikit.
2. Masukkan isi ayam, udang, sotong dan hirisan fishcake, carrot, sos tiram dan gaul rata.
3. Masukkan air tunggu hingga mendidih, masukkan lada sulah, sedikit garam dan pekatkan kuah sedikit dgn tepung jagung.
4. Masukkan sayur dan mee. biarkan sebentar agar sawi dan kobis masak dan hidangkan panas bersama lada ijau jeruk....

==================

nota :

air rebusan kulit udang tu boleh di tukar ngan air biasa dan sedikit sos tiram.

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 5-10-2007 10:59 AM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-10-2004 11:12 AM | Show all posts
terimakasih lah crank..
ni yang buat kak liza banyak sayang sama crank....:hug::hug::hug:
:bodek::bodek::bodek::bodek:

insyaallah petang ni kak liza buat sebab anak dara tu mmengidam pulak..:lol
barang2 semua dah ada..cuma tunggu resepi masuk ke bod jer ni..
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2004 11:32 AM | Show all posts
Alamak..mee hong kong la plak... Ni nak kena buat gak ni...

Tun dulu masa belajo kat PJ, selalu order Keowteow Kung Fu... sama gak ke Crank???
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2004 11:45 AM | Show all posts
crancko.. i rase ade silaps sket tuu.. tak silap lah.. jgn maree :pray::pray:

Hmm.. 1st is kungfu, i rase yg cranko nye recepi tuu kungfu kot..
Kalau Hong Kong; yes bahan asas dia sama cume;

===>>Mee @ bihun @ kuetiow tuu kena goreng dulu. Goreng ngan telur dadar. Lepas celur bihun tuu pecahkan telur dlm 2 bijik depends kat banyak mana bihun. Masokkan kicap sotong lam telur & pukul. Lepas tu masokkan bihun lam telur & goreng mcm goreng telur dadar. Angkat & masokkan bahan2 kuah mcm kungfu tadi..

Teringat makan kungfu schiow kat Tg Malim! Bestttt
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-10-2004 12:10 PM | Show all posts
OD... ni mmg resepi mee hongkong ...
kat s'pore mee ni lebih pemes dari mee hailam... mee kungfu.. mee taiji or mee drunken master..

I dah masak mee ni dari umur I 10 tahun lagi OD..  :bgrin:
tapi mungkin di lain tempat dia panggil lain kut... hmmm.....
coz semalam.. tig cun berbuka kat rumah I.. dia panggil mee yg I masak mee hailam.. I kata mee hailam ada kicap.. yg ni takde maaa... wallahualam...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-10-2004 12:12 PM | Show all posts
Originally posted by tunteja73 at 29-10-2004 11:32:
Alamak..mee hong kong la plak... Ni nak kena buat gak ni...

Tun dulu masa belajo kat PJ, selalu order Keowteow Kung Fu... sama gak ke Crank???



I tak pernah makan mee Kung FU la Tun

tapi kalau Kung Pao mee .. I pernah...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-10-2004 01:44 PM | Show all posts
Originally posted by cranko21 at 29-10-2004 12:10:
OD... ni mmg resepi mee hongkong ...
kat s'pore mee ni lebih pemes dari mee hailam... mee kungfu.. mee taiji or mee drunken master..

I dah masak mee ni dari umur I 10 tahun lagi OD..  : ...



kau makan dgn lada hijau jeruk tak?..
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2004 01:53 PM | Show all posts
laa.. ye ke cranko :malu:
I mmg tak masak.. salu makan kedai.. ade ari tu kat kedai makan K4, tanye dorang beza kungfu & hongkong so itu laa jwbnyee yg dorang kasik.. tatau laa kan..

Abih tuu yg masak mcm ladna & kungfu tapi bihun/kutiau dia goreng tuu di panggil ape pulak?? :stp:
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-10-2004 03:00 PM | Show all posts
Originally posted by cranko21 at 29-10-2004 12:12 PM:

I tak pernah makan mee Kung FU la Tun

tapi kalau Kung Pao mee .. I pernah...



Baru Tun ingat bila tengok OD tulis tu..

Kuah dia same ngan Mee Hong Kong...
Bezanye cume Mee/KeowTeow Kung Fu ni..dia akan campur mee tu dgn telur...pas tu goreng mee tu mcm telur dadar, mcm yg OD describe tuh.... so nanti Mee tu akan jadi seketul mcm lebih kurang mcm murtabak tu....

Itu la bezanya... Baru cek ingat... Tapi mmg sedap lah...
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2004 04:19 PM | Show all posts
haa. betoi tuu tun, i silaps kot.. itu yg kungfu kot.. (digoreng mcm murtabak). Tapi mmg sedap kalau kah dia sedaplah..
So far paling sedap kat Yik Mun Tanjung Malim.. lain2 tu biase laa..
Yg tak halal blom try lagik! :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2004 09:00 AM | Show all posts
ptg nih nak wat! thanks kak kenko!!
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2004 04:25 PM | Show all posts
Kak crank.. sat nak kena try..:hug: dah salin resipi ni :love::love: tq so much for sharing ur recipi ni kak;)
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2005 09:37 AM | Show all posts
Originally posted by cranko21 at 29-10-2004 10:43 AM:
Kak Liza,
Mee Hong Kong ni macam mee hailam gak.. tapi dia tak pakai kicap.

Masakan ni simple jer.. dan enak..
Selamat mencuba..

========================

Mee Hong Kong[/s ...


Kak Crank

Aries dah try Mee Hong resepi akak tu....heheh....successful lah....happy nya...:bgrin:

Thks for the resepi kak :hug:
Reply

Use magic Report

RasaCinta This user has been deleted
Post time 7-2-2005 08:32 PM | Show all posts
hi cranko..

Ada beza tak dgn Horfun?? suka makan mee tapi yerla berjenis-jenis.. confused ler :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2005 01:11 PM | Show all posts

boleh bg resepi mee sup dan mee hailam tak?

A'kum.

Minta tolongkat sesiapa yg ada resepi ni....teringin nk masak sendiri..asyik makan yg kat kedai aje...Come dah browse sekali imbas topik2 yg lalu tp tak jumpa pun resepinya...

Harap2 korang boleh tolong bagi kat sini..tq....
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2005 09:57 PM | Show all posts
Originally posted by bebeh at 31-10-2004 11:04 AM:
MEE HAILAM ISTIMEWA

Bahan-bahannya:-

- 300 gm mee kuning
- 1 camb teh minyak ikan
- 1 camb teh sos tiram
- 1 camb teh gula
- 1 cam teh kicap pekat
MEE HAILAM ISTIMEWA

Bahan-bahannya:-

- 300 gm mee kuning
- 1 camb teh minyak ikan
- 1 camb teh sos tiram
- 1 camb teh gula
- 1 cam teh kicap pekat
- 1 camb teh cili boh
- 1 camb teh tepung jagung
- Sedikit minyak bijan        
- 1 ulas bawang putih dikisar halus
- Serbuk perasa
- 50 gm ayam
- 50 gm sotong
- Sedikit sayur-sayuran seperti  sawi, karot, putik jagung, daun saderi dan cili
  merah
- 2 cawan  air sup (tulang ayam)

Caranya Menyediakannya:-

1.  Celurkan mee kuning dgn sedikit air panas, kemudian angkat dan letakkan
     dlm pinggan

2.  Tumis ayam, sotong dan bawang putih sehingga kekuningan dan tunggu
     sehingga pecah minyak

3.  Kemudian masukkan sup, sos tiram, gula, kicap pekat dan biar sehingga
     mendidih

4.  Masukkan semua bahan sayur serta tepung jagung. Apabila masak
     angkat, hias dan hidangkan.


kak liza tolong tepekkan resepi dari bebeh...:bgrin:

[ Last edited by hanieliza on 17-2-2005 at 09:59 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-2-2005 10:09 PM | Show all posts
kak liza selalu lah buat mee hailam sebab anak2 memang suka makan makanan yg ada kicap..

MEE HAILAM

Bahan-Bahan:
600 gm mee kuning
100 gm daging [hiris nipis]
100 gmisi ayam [hiris nipis]
100 gm udang
250 gm sawi hijau [potong kecil]
100 gm bunga kubis [hiris]
100 gm kobis [hiiris]
2 biji telur ayam
1 biji cili merah [mayang]
1 s/b lada hitam
3 s/b kicap pekat
3 s/b sos tomato
3 sudu besar minyak
1 cawan air
4 ulas bawang putih [ketuk]

bahan hias
3 batang daun sup        ]
3 batang daun bawang  ] potong pendek
garam [jika perlu]

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan daging dan air. Biarkan sehingga lembut.
3. Bila daging dah lembut masukkan ayam dan udang. Kacau rata.
4. Masukkan kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning . Kacau rata.
5. Masukkan bahan sayuran lain dan telur. Biarkan telur keras dan kacau perlahan-lahan.
6. Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup & daun bawang.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2005 10:21 PM | Show all posts
baru-baru ni kak liza buat mee ini untuk memenuhi permintaan anak dara kak liza...

MEE KANTONIS

600 gm mee kuning
2 biji telur [pukul]
200 gm udang basah
250 gm ayam (dihiris)
150 gm fish cake
30 gm bawang putih (dicincang)
200 gm sawi
100 gm carrot[hiris nipis]
100 gm bunga kobis [potong kecil]
1 s/b lada putih/sulah
1 s/b  tepung jagung
2 sudu besar minyak
1 cawan air rebusan ayam
garam

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan masukkan mee dalammnya. Angkat dan masukkan dalam pinggan hidangan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah dan garam.
4. Masukkan sayuran dan biarkan mendideh sikit.
5. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
6. Angkat kuah dan curahkan atas mee dalam pinggan.
7. Hidangkan panas2 bersama bawang goreng.
Reply

Use magic Report

Jonah This user has been deleted
Post time 17-2-2005 10:29 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 17-2-2005 10:21 PM:
baru-baru ni kak liza buat mee ini untuk memenuhi permintaan anak dara kak liza...

MEE KANTONIS

600 gm mee kuning
2 biji telur [pukul]
200 gm udang basah
2 ...



Kak liz, saya nye mee hailam cukup sempoi..

Pakai bwg putih 1 labu tu, ketuk2 je - tumis, then masuk ayam, udang, sotong, segalanya, cili padi.

Buh sos tiram, kicap masin, bancuhan tepung jagung - pemekat.

Ini kawan saya ajar.

Sedap!
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2005 10:31 PM | Show all posts
my version of mi sup

MI SUP

Bahan-Bahan:
200 gm mi kuning (dicelur)
1 tangkai sawi (dipotong)
isi ayam ( ptong dadu)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 mangkuk stok ayam
Sedikit garam
bawang goreng
Minyak masak & daun bawang
1 sudu kecil serbuk lada sulah
serbuk parsa (jika suka)

Cara membuat
Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih hingga garing. Masukkan stok ayam, garam & lada sulah. Apabila mendidih, masukkan ayam. Biar ia merenih sebentar. Kemudian, masukkan mi & sayur sawi.Perasakan dengan lada sulah , garam dan serbuk perasa

Masukkan mi sup ini ke dalam mangkuk. Taburkan bawang goreng & daun bawang dan telur mata kerbau rebus** dan sambal kicap bawang putih

**caranya: masukkan segelas air dalam periuk dan didihkan. Apabaila air mula megelegak , baru pecahkan telur ke dalam air tersebut. Pastikan kuning telur tadi tak terburai... rebus sehingga setakat mana kita nakkan dia keras
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

9-11-2024 04:02 AM GMT+8 , Processed in 0.120727 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list