CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 119973|Reply: 288

ANEKA BBQ & MAKANAN SAMPINGAN

[Copy link]
estrella This user has been deleted
Post time 26-11-2004 12:05 PM | Show all posts |Read mode
Ada sesiapa tahu resipi ini.. Pernah buat sendiri tapi dah lah tak sedap.. hangus pulak tu.:ketuk:. hitammm..tapi kat dalam masih mentah.. biasa nampak yang dijual pulak cantik tak hangus pun..

Anybody yang sudi bagi resipi ni.. TQ!:tq:

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 22-12-2008 09:19 AM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-11-2004 09:31 PM | Show all posts
estrella
chicken wing bakar ni mcm2.. u nak yg camna...
specific sket...

what style??
dlm otak I ni ada 3 mcm

cara indon (berjintan, ketumbar dan buah keras)
cara bbq (paling simple dan paling I suka.. )
cara western (yg ni dorang panggil buffalo wings)

soo yg mana satu u nak???
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2004 10:29 PM | Show all posts
estrella..
since I wil not be online for the next 3 hari.. I tempek la resipe2 ayam bakar I  k...
u pilih mana yg u suka.. tapi my feberet is the bbq one laaa.. hikhikhik

this is in order of my liking k...


CHICKEN WINGS BBQ

1kg kepak ayam
6 biji bawang putih - mesin halus
5 sdm oyster sos
2 sdm serbuk lada (nak pedas tambah lagi)
2 sdm gula
sedikit garam

Cara : gaul semua bahan dan perap tuk sekurang2nya 1/2 jam
bakar dlm ketuhar hingga ayam masak dan kulit garing
(boleh gak goreng or buat bbq laaa)

* * * * * * * * * *

BUFFALO CHICKEN WINGS

1 kg kepak ayam (belah dua)
1/2 cwn Hot BBQ sos
150 gm mentega
minyak untuk mengoreng ayam

Cara:
1. Cairkan mentega dlm periok dan masukkan BBQ sos...
2. Panaskan minyak dlm kuali dan goreng ayam tadi, tapis minyak dan masukan ayam ke dalm periuk berisi sos dan gaul... keluarkan dan susun dlm tin pembakar dan bakar dlm ketuhar (350 deg) selama 10 minit

* * * *  * * * *  *

[ Last edited by cranko21 on 26-11-2004 at 10:31 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2004 08:46 AM | Show all posts
ni pulak yg syah selalu buat. boleh dibakar dalam oven or on the bbq pit.

black pepper wings

2kg chicken wings atau ayam sekor potong 12
6 ulas bawang kecil
10 ulas bawang putih
5 hiris halia
3 sudu makan lada hitam (yg biji nyer, boleh tambah kalau suka pedas lagi)
5 sudu makan oyster sauce (the best that u r willing to pay for)
3 sudu makan brown sugar atau honey atau gula biasa

blend semua bahan. sblm bahan tadi dilumurkan pada ayam, make sure ayam bebetul kering. seeloknya perap dalam fridge 1 malam. kalau takde masa pun tak kesah tapi lebih lama perap lebih sedap.

susun atas baking rack dan bakar pada suhu 200 degree celcius. kalau tak guna rack, ayam tak garing sbb tertakung ayam nyer juice. masa tengah bake tu kalau rajin sapukan lebihan rempah ayam from time to time.

selalunya lebihan rempah utk perap ayam tu syah masak atas api yg kecil hingga pekat. bila dah pekat baru guna utk sapu pada ayam waktu membakar.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2004 08:49 AM | Show all posts
Bestnya resipi Chicken Wing Bakar ni. Tak sangka chicken wing boleh dipanaskan dgn mentega terlebih dulu sebelum bakar dlm oven. Nanti boleh cuba.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2004 11:47 AM | Show all posts
selain dari cara2 biasa
me penah try marinate ciken wing sebijik cam marinate utk ayam pandan..
not bad la..sedap gak

just taruk :
akar + btg pokok ketumbar yg ditumbuk, lada sulah, sos tiram, garlic, sos ikan sket, gula sket, daun pandan yg disiat2..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 14-12-2004 02:14 PM | Show all posts
Originally posted by Baiduri Othman at 27-11-2004 08:49:
Bestnya resipi Chicken Wing Bakar ni. Tak sangka chicken wing boleh dipanaskan dgn mentega terlebih dulu sebelum bakar dlm oven. Nanti boleh cuba.



oo yg tu Buffalo Chicken kan Bai..
very the famous in US Bai
resepi tu kawan I kat texas kasi..

[note::archived]

[ Last edited by NoorMasri on 13-3-2005 at 08:55 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2005 05:43 PM | Show all posts

bahan perap BBQ

cemana nak buat bahan perap untuk BBQ? tolong ye akak2 serta adik2 yang pernah buat ingredients untuk perap BBQ ni kasik ilmu sket.. raya tahun ni ingat nak buat BBQ ayam la..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-5-2005 05:59 PM | Show all posts
Originally posted by mesmerize at 16-5-2005 05:43 PM:
cemana nak buat bahan perap untuk BBQ? tolong ye akak2 serta adik2 yang pernah buat ingredients untuk perap BBQ ni kasik ilmu sket.. raya tahun ni ingat nak buat BBQ ayam la..




Ini ada satu resipi cranko yang kak hannah dah try dan proven sure sedappp!!! (wa tolong promote benda baik...:bodek::bodek::bodek

Dah buat banyak kali, tapi asyik tak sempat ambik gambar, sebab asyik kena sambar... hehehe... lenkali wa bikin senyap2, kasi tutup lubang hidung anak2 n suami wa, dah siap baru boleh bukak.. hahaha!!!!:lol

CHICKEN WINGS BBQ - CRANKO

1kg kepak ayam
6 biji bawang putih - mesin halus
5 sdm oyster sos
2 sdm serbuk lada (nak pedas tambah lagi)
2 sdm gula
sedikit garam

Cara : gaul semua bahan dan perap tuk sekurang2nya 1/2 jam
bakar dlm ketuhar hingga ayam masak dan kulit garing
(boleh gak goreng or buat bbq laaa)

Selain tu mersmerize, nak perap ni, berbagai2 cara, semua boleh jalan... paling senang, just kicap pun boleh dik...:bgrin:
Reply

Use magic Report

sarah This user has been deleted
Post time 16-5-2005 06:05 PM | Show all posts
Ini dia resepi yang ada dlm simpanan sarah.

Perapan BBQ ni agak banyak bahannya, tapi hasilnya pada saya, sedap juga.
Sukatannya agak-agak, so kengkawan boleh adjust ikut citarasa
masing-masing.  Perapan ni boleh untuk ayam, daging, kambing, dan sosej.

Bahan-bahan

6 ketul dada ayam (dikelar-kelar supaya perapan lebih meresap ke dalam)
1 botol sos BBQ jenama Knorr (perisa tradisional)
1 labu bawang besar
12 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
2 tangkai serai
3/4 inci halia
1/4 inci lengkuas
1 1/2 sudu besar madu
1/2 cawan kicap pekat manis (saya suka guna cap ABC dari Indonesia - ada
jual di Makro)
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada sulah
2 sudu teh garam atau secukup rasa
1/2 cawan gula merah
2 sudu besar margerin

Cara-cara

1.Tumbuk/giling/kisar (jangan tambah air) bawang besar, bawang merah,
bawang putih, serai, halia dan lengkuas.
2.Gaul rata sos BBQ, bahan kisar, madu, kicap manis, serbuk cili, serbuk
kunyit, garam, gula merah dan margerin.
3.Masukkan ayam dan gaul rata.
4.Biarkan pada suhu bilik selama 2 jam sebelum dimasukkan ke dalam peti ais
(kalau nak masak dalam tempoh 4 jam lagi, tak perlu masuk freezer/dingin
beku)


Tips/Nota

1. 6 ketul dada ayam boleh digantikan dengan 500 gram daging (hiris
lebar-lebar & setebal 3/4 inci) ATAU 6 keping lamb shoulder.  Apa jenis
pun, dicadangkan supaya daging tu dikelar-kelar sikit supaya perapan lebih
meresap.
2. Gula merah boleh ganti dengan gula perang (tapi, kurang lemak rasanya)
ATAU gula melaka ATAU gula kabung.  Kalau guna gula melaka/kabung, tumbuk
dulu gulanya supaya mudah sebati dengan bahan-bahan lain.
3.Margerin boleh digantikan dengan mentega atau minyak sapi.
4.Untuk ayam, sebelum dipanggang saya cadang kukus dulu sehingga setengah
masak.  Dengan cara itu, ayam tak akan menjadi terlalu garing/kering
sewaktu dipanggang nanti & masa yang diambil untuk panggang pun taklah lama sangat.

[archived]

[ Last edited by NoorMasri at 17-9-2005 11:33 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2005 07:19 PM | Show all posts
akak kalau buat BBQ, ada 4 cara yg sering akak buat:

cara I --> perap ayam guna rempah tandoori + yogurt
cara II --> perap ayam stail rempah sate (ni bila malas nak potong kecik2 isi ayam dan cucuk2 kat lidi ) kes nak cepat guna aje kepak ayam/peha ayam
cara III --> lamb chop (bahagian rib) perap guna lada hitam + bawang putih + garam + minyak masak sket...mabeles
cara IV --> ikan belah belakang, sumbat dgn sambal tumis bawang/belacan kemudian balut daun pisang/aluminum foil..perghhh letak atas arang bau sambal tumis tu mmg mabeles...nak2 guna ikan kembung yg segar bugar tu...ratah panas2...silap2 kucing pon tak dpt merasa hahahaa :lol
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2005 08:15 PM | Show all posts
AYAM BAKAR BBQ   

bahan:
1 ekor ayam [potong 8]
2 cm halia
3 batang serai
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 s/k lada hitam
3 biji cili merah
[semua bahan ini dimesin halus]

1 s/b kicap
1 s/b garam
2 s/b madu/gula
kunyit serbuk
minyak + serai yg diketukkan [buat renjis sikit]

sayuran hiasan: salad..timun..tomato

Cara:
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan pada ayam selama 3 atau 4 jam.
2. Bakarkan ayam dalam oven convection suhu 200'C selama 1 jam
3. Renjiskan sikit minyak dengan serai yg diketuk.
4. Pusing/terbalikkan ayam supaya masak sehingga kedalam isi.
5. Bila sudah masak...hidangkan dengan salad..tomato..timun..
6. Makan dengan pencicah sos mengikut kesukaan sendiri.



gambar hiasan ...
[tak sempat nak posing ngan ayam2 ni sebab kes serupa ngan hannah...:nerd:]
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2005 08:41 PM | Show all posts

ada lagiiiikkk..

AYAM  PANGGANG MADU

bahan
1 ekor ayam [potong 4 dan bersihkan]

Bahan perap
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 s/b cili mesin
1 s/b lada hitam
1 s/b rempah kari ayam
1 s/k garam
2 s/b madu

Cara
1. Gaul dan perapkan semua bahan dengan ayam selama 3 atau 4 jam
2. Bakarkan dalam oven 200'c selama 1 jam.

atau..
Bakar jer atas pembakar didapur gas atau arang..

atau goreng jer..
tapi agak melekit2 sikit lah sebab ada madu tu..
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2005 08:44 PM | Show all posts
AYAM PANGGANG TOMYAM

Bahan
1 ekor ayam [anggaran 1.8 kg..potong 4]
6 helai daun limau purut [hiris halus]
2 s/b jus limau nipis [2 biji]

bahan mesin
3 batang serai
8 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
garam

Cara
1. Bersihkan ayam dan toskan sehingga kering.
2. Masukkan semua bahan dan gaulkan rata.
3. Perapkan ayam selama 4 jam atau lebih.
4. Masukkan ayam dalam amngkuk dan bakarkan dlam microwave selama 15 minit pada kuasa HIGH sederhana.
5. Semasa membakar, balikkan ayam dan renggangkan penutup mangkuk.
6. Keluarkan ayam dan bakar dalam oven 200'C selama 20 minit.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2005 11:09 AM | Show all posts
mak oii.. best2 nye resipi BBQ korang ni.. taktau nak pilih mana satu na..:gila:..
takpe la raya karang boleh buat 8 jenis perisa ayam BBQ.. baru la tetamu banyak choice nak makan perisa apa.. perisa tomyam ada.. lada hitam ada.. kicap ada.. semua ada..

Bukannya apa.. aritu gi umah auntie saya, dia masak BBQ tapi dia beli ayam yang dah siap perap kat Carrefour tu.. tapi masalahnya, kat kampung saya mana ada Carrefour.. takkan nak angkut ayam dari KL balik kampung kat Johor nun.. tak seswei.. tu pasal ingat nak beli ayam, then perap dia buat sendiri..

Pepehal, THANKS ALL for the recipe :solute:

[ Last edited by mesmerize on 17-5-2005 at 11:12 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2005 03:31 PM | Show all posts
Originally posted by noor_hannah at 16-5-2005 17:59:




Ini ada satu resipi cranko yang kak hannah dah try dan proven sure sedappp!!! (wa tolong promote benda baik...:bodek::bodek::bodek

Dah buat banyak kali, tapi asyik tak sempat ambik gam ...



meaceh Kak.. hehehe. kerana promote resepi Mak saya...
tapi yg paling saya suka resepi ni.. mudah, dan sedappppppppppp :cak::cak:

resepi ni.. dok goreng pun sedap gak kak.. hehehehehe

[ Last edited by cranko21 on 17-5-2005 at 03:33 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-5-2005 10:13 PM | Show all posts
Originally posted by noor_hannah at 16-5-2005 05:59 PM:




Ini ada satu resipi cranko yang kak hannah dah try dan proven sure sedappp!!! (wa tolong promote benda baik...:bodek::bodek::bodek

Dah buat banyak kali, tapi asyik tak sempat ambik gam ...


maid wa dulu pun marinate ayam sebijik macam kenko punya resepi.....bila dah kena BBQ tu....dengan api arang lah..... punya la sedap.... kalau perap sampai overnight lagi lah sedap..... alamak lamanya tak buat BBQ...;);)
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2005 12:26 AM | Show all posts
Originally posted by mesmerize at 17-5-2005 11:09 AM:
Bukannya apa.. aritu gi umah auntie saya, dia masak BBQ tapi dia beli ayam yang dah siap perap kat Carrefour tu.. tapi masalahnya, kat kampung saya mana ada Carrefour.. takkan nak angkut ayam dari KL balik kampung kat Johor nun.. tak seswei.. tu pasal ingat nak beli ayam, then perap dia buat sendiri.. ...



mesmerize, maafkan kak hannah ye... hihihi... kak hannah seram kalau tgk ayam yg dorang dah siap perap tu... hmmm;) tgn siapalah yang buat kerja2 perap tu... hihihi... jgn marah ye... gurau2 mlm pengantin...:lol

Tapi kan, lebih afdhal buat sendiri, gerenti bersih, kalau masuk pun, daki kita sendiri...dah sebati... ye tak?:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2005 12:28 AM | Show all posts
Originally posted by cranko21 at 17-5-2005 03:31 PM:



meaceh Kak.. hehehe. kerana promote resepi Mak saya...
tapi yg paling saya suka resepi ni.. mudah, dan sedappppppppppp :cak::cak:

resepi ni.. dok goreng pun sedap gak kak.. hehehehehe

[[ ...



No hal dear, wa suka tolong2 kawan promote resipi2 sedap... nak belanja depa semua wa tak larat... wa tolong kabo2 kan jer lah... hihihi...

Mmg simpoi dan mudah, and bebudak pu suka...:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2005 09:03 AM | Show all posts
resepi yg arwen selalu buat lebih kurang sama ngan kak hannah....resepi ni sesuai utk semua orang termasuk kanak2 sebab tak pedas....cuma arwen selalu sapukan sikit dgn mentega (just gaul sikit je).  hari tu buat masa family gathering mak mertua puji sodap...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 12:59 AM GMT+8 , Processed in 0.065011 second(s), 33 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list