CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 13462|Reply: 75

[Tempatan] Erupsi lahar panas, 19 penerbangan ke Sabah & Sarawak dibatalkan

  [Copy link]
Post time 18-4-2024 10:31 AM | Show all posts |Read mode
Edited by maklukpenggoda at 18-4-2024 10:32 AM

KUALA LUMPUR – Malaysia Airlines membatalkan 19 penerbangan ke Sabah dan Sarawak hari ini berikutan letupan gunung berapi Gunung Ruang di Indonesia.

Menurutnya dalam satu hantaran dalam laman Facebooknya, pihaknya akan memantau perkembangan itu selanjutnya.


Katanya, sebarang perkembangan lanjut akan dimaklumkan menerusi platform media sosial miliknya dan terus kepada penumpang terbabit.


“Pada masa yang sama, syarikat penerbangan sedang berusaha untuk menampung penumpang yang terjejas akibat pembatalan penerbangan dengan penerbangan alternatif sebaik sahaja keadaan bertambah baik.


“Penumpang digesa untuk mengemas kini butiran hubungan mereka melalui My Booking di laman web Malaysia Airlines untuk menerima kemas kini tepat pada masanya dari semasa ke semasa melalui e-mel dan SMS.


“Keselamatan penumpang dan anak kapal kami kekal penting kepada Malaysia Airlines, katanya.


Penerbangan yang terjejas ialah seperti berikut:


Dari dan ke Sabah:

·        MH7420 (KUL-TWU)
·        MH7421 (TWU-KUL)
·        MH2612 (KUL-BKI)
·        MH2621 (BKI-KUL)
·        MH2710 (KUL-SDK)
·        MH2711 (SDK-KUL)
·        MH2610 (KUL-BKI)
·        MH2611 (BKI-KUL)
·        MH7404 (KUL-BKI)
·        MH7405 (BKI-KUL)
·        MH2613 (BKI-KUL)


Dari dan ke Sarawak:

·        MH2520 (KUL-KCH)
·        MH2513 (KCH-KUL)
·        MH2542 (KUL-KCH)
·        MH2543 (KCH-KUL)
·        MH2574 (KUL-MYY)
·        MH2575 (MYY-KUL)
·        MH2742 (KUL-BTU)
·        MH2473 (BTU-KUL)


https://malaysiatribune.news/2024/04/18/gunung-berapi-meletus-malaysia-airlines-batal-19-penerbangan-ke-sabah-dan-sarawak/


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-4-2024 12:06 PM | Show all posts
tgk dlm google maps gunung ni nun jauhnya kt utara sulawesi
jauh sungguh la org kata
pelik plk route ke sbh-srwk cancel

ke internasional yg nk masuk sbh-srwk


Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2024 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 18-4-2024 12:06 PM
tgk dlm google maps gunung ni nun jauhnya kt utara sulawesi
jauh sungguh la org kata
pelik plk route ...

Asap boleh terbang jauh makcik, nanti mata pedih
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2024 12:34 PM | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 18-4-2024 12:10 PM
Asap boleh terbang jauh makcik, nanti mata pedih

duk dlm kapal mn nk kenanya
ajer nipu jerr



Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2024 12:42 PM | Show all posts
supernaturalee replied at 18-4-2024 12:06 PM
tgk dlm google maps gunung ni nun jauhnya kt utara sulawesi
jauh sungguh la org kata
pelik plk route ...

setuju dengan uols

kalau belah tawau tu ok lah logik gak memang dekat dengan sulawesi

tapi pesawat KL ke kuching tu pon dibatalkan dah kenape?
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2024 12:43 PM | Show all posts
supernaturalee replied at 18-4-2024 12:06 PM
tgk dlm google maps gunung ni nun jauhnya kt utara sulawesi
jauh sungguh la org kata
pelik plk route ...

logik je sbb rasenye flight xboleh nk landing nnti
sebaris je sulawesi dgn sabah-swak tu
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-4-2024 12:48 PM | Show all posts
saya terbaca ereksi tadi
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2024 12:50 PM | Show all posts
supernaturalee replied at 18-4-2024 12:06 PM
tgk dlm google maps gunung ni nun jauhnya kt utara sulawesi
jauh sungguh la org kata
pelik plk route ...

kalau tengok kt map mmg jauh kan?
tapi maybe sbb asap tu travel ke belah borneo..
itu akan jejaskan jarak penglihatan.. local flight ni banyak bergantung pada view.. tidakla baca instrument semata2 agaknya
idokla sampai terasa bahang panasnya.. jauh naw tu.
asap tu yang beri kesan.
sama jugak macam indonesia bakar ladang.. Malaysia yang teruk kena jerebu..
gitula..
pengaruh arah angin jugak.. kot angin hala ke sabah sarawak..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-4-2024 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak lagi suka volcano massage, boleh happy ending
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2024 01:30 PM | Show all posts

saya juga begitu
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2024 01:33 PM | Show all posts
Yang bergentayangan tu bukan asap, tetapi debu panas.
Tersedut masuk enjim katebang, boleh rosak compressor blades dalam tu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2024 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
apech replied at 18-4-2024 01:30 PM
saya juga begitu

Terbaca tak apa, tak sengaja, dimaafkan di sisi syarak, selagi ada "ter" memang tak apa
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2024 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Utk keselamatan, elok lah flight cancel. Harap settle lah cepat.
iols nak fly pegi srwk awal bln 5, jgn lah jadi mcm ni nak borong kek mita moga selamat pegi&blk.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2024 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
airfilterkotor replied at 18-4-2024 01:33 PM
Yang bergentayangan tu bukan asap, tetapi debu panas.
Tersedut masuk enjim katebang, boleh rosak com ...

Ohhh, mcm tu.
Ni yg saya suka masuk porem.
Ada ilmu baru boleh dapat
Nanti petang saya boleh gebang dgn husband saya isu ni. Nampak bijak sikit
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2024 01:50 PM | Show all posts
Edisi Edukesyen.

Volcanic ash is a mixture of rock, mineral, and glass particles expelled from a volcano during a volcanic eruption.
The particles are very small—less than 2 millimeters in diameter. They tend to be pitted and full of holes, which gives them a low density.
Along with water vapor and other hot gases, volcanic ash is part of the dark ash column that rises above a volcano when it erupts.

Due to their tiny size and low density, the particles that make up volcanic ash can travel long distances, carried by winds.
When an ash column is moved about by wind, it is called an ash plume.
Eventually the ash in the sky falls to the ground.
It may create a thick layer of dust-like material on surfaces for miles around the original eruption.

Unlike the ash produced by burning wood and other organic materials, volcanic ash can be dangerous.
Its particles are very hard and usually have jagged edges.
As a result, it can cause eye, nose, and lung irritation, as well as breathing problems.
While in the air, ash can cause problems for jet engines, forcing airlines to cancel flights through the affected area.
An ashfall that leaves a thick layer of ash may cause roofs to collapse, clog gutters, and interfere with air conditioning units.
Animals in an area coated by volcanic ash may have difficulty finding food, as the plants in the region may be covered in ash.
Ash can also contaminate water supplies.

SUBJEK EDUKESYEN: Sihir Sains Bumi, Sihir Geologi, Sihir Geografi


Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2024 01:51 PM | Show all posts
Nurul8001 replied at 18-4-2024 01:48 PM
Ohhh, mcm tu.
Ni yg saya suka masuk porem.
Ada ilmu baru boleh dapat

Tu, ada subjek edukesyen utk bacaan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-4-2024 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 18-4-2024 01:33 PM
Terbaca tak apa, tak sengaja, dimaafkan di sisi syarak, selagi ada "ter" memang tak apa{:mls ...


Komen ni, sis kaki dah siap2 simpan dlm notes ye?
Tinggal copy paste kat mana2 thread.Hahahh
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2024 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
airfilterkotor replied at 18-4-2024 01:51 PM
Tu, ada subjek edukesyen utk bacaan.

Maaf, terklik report pulak.
TQ tepek. Saya hafal jap lagi, biar lancar masa stori mori dgn husband nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2024 01:58 PM | Show all posts
Kau buat gadoh dengan laki ke...? Debu gunung berapi jer pun.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2024 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Sambung pakai mask.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-5-2024 06:04 AM GMT+8 , Processed in 22.598255 second(s), 53 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list