CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 24977|Reply: 27

[Tempatan] Sarah Musa Pereka Asal Kiciwa Rekaan ‘Skarf Palestin’ Diciplak Pereka Dari Malaysia

[Copy link]
Post time 27-5-2024 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Pereka keffiyah, skarf Palestin dari Malaysia dikritik selepas pereka asal mendakwa rekaan tersebut adalah plagiat.



Malangnya pereka Malaysia itu telah meniru rekaan keffiyah oleh Sarah Musa, seorang pereka fesyen berketurunan Palestin.

Sarah Musa benar benar kecewa dengan tindakan pereka dari Malaysia itu dan melabel jenama itu sebagai perompak hasil mereka sedangkan jenama Malaysia tersebut tersebut mendakwa mereka menyokong Palestin secara terbuka.

Namun sebaliknya mereka telah merampas hak daripada pereka berdarah Palestin.

Sebelum ini artis Malaysia, Yuna antara yang pernah berkolaborasi dengan Sarah Musa kerana pendirian yang sama tentang Palestin. Tak sangka pula pereka dari Malaysia memplagiat hasil rekaan mereka

Dalam hantarannya di IG – menurut laporan Xtra, Sarah Musa menulis: “Bolehkah semua orang panggil @lima.segi dan komen pada siaran jenama mereka kerana mencuri cetakan kami dan menjadikannya dalam pelbagai warna, salah satunya sama dengan cetakan kami.

“Sebagai pereka Palestin, saya terkejut bahawa mereka mendakwa menyokong Palestin namun mencuri cetakan daripada pereka Palestin.


Setelah mendapat kritikan tanpa henti daripada warganet, pereka tersebut mengakui mereka khilaf mencuri hasil rekaan Sarah Musa.

Mereka serta merta menghentikan penjualan skarf tersebut yang ternyata ciplak.

Dalam kenyataannya mereka berkata: “Maaf untuk makluman anda bahawa sebuah syarikat telah ‘mendakwa’ kami menyalin rekaan design Kefiyyah mereka. Untuk mengelakkan komplikasi lanjut, kami perlu berhenti menjual rekaan design tersebut.

“Jom sokong Kefiyyah original by Sarah Musa Kami amat memohon maaf atas kesulitan ini.”

Sarah Musa kemudian menuntut semua hasil jualan skarf ciplak itu untuk disalurkan sepenuhnya ke tabung amal Palestin.

Sarah Musa menegaskan: “Kami telah meminta dua perkara yang kami tidak dapat maklum balas daripada @geehazakaria. Pertama, berapa banyak keuntungan yang diperoleh daripada menjual reka bentuk curi kami dan untuk membuang inventori.

“Saya telah menyatakan dengan jelas bahawa saya ingin 100% daripada keuntungan didermakan kepada Palestin, dan untuk inventori itu dicincang dan dikitar semula.”

Netizen rata rata malu dengan tindakan pereka dari Malaysia berkenaan yang dianggap merosakkan imej Malaysia di mata dunia.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-5-2024 02:57 AM | Show all posts
kekwat jugak pereka asal... hehehehehe
yg mengciplak tu, nah amik kau....mana nak letak muka..
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 06:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Ohh ada yg msian version ke
Cannot afford la yg sara musa
Sama dari segi print saje ke apa
Tukar la sikit
Byk je org guna print design keffiyeh ni
Nak beli original tak semua mampu
Now isu dah global mesti org support apa2 brand pun
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
What is kefiyeh... setakat tudung pun lahhh
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 08:12 AM | Show all posts
wlpun tudung 5segi lagi murah dr yg sarah tu punya, aku tetap tak terasa nak beli. mcm corak alas meja makan je
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 08:33 AM From the mobile phone | Show all posts
corak kefiyah tu dah zaman berzaman. tinggal tukar warna je. tu pn brand msia nk ciplak. dah senang nak lg senang. nate bewuk..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 28-5-2024 08:52 AM From the mobile phone | Show all posts
sebijik copy...apooo designer ni sume ni ketandusan idea. iols baru perasan limasegi ni dok lalu lalang di explorer.

kekwat jugak nooo designer asal
padan muka yg suka menciplak

btw, iols rasa pakai sbg tudung huduh ya corak sebegitu kalau pakai buat scarf balut leher ke boh kat handbag cantik la kot.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 09:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Keffiyeh tu nate gapo?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-5-2024 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
makton replied at 28-5-2024 08:12 AM
wlpun tudung 5segi lagi murah dr yg sarah tu punya, aku tetap tak terasa nak beli. mcm corak alas me ...

Kebykan tudung bercorak mmg mcm alas meja, langsir
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa?  Sama2 isle bersoladiriti pun nak berkira.  Baik ko ciplak design yahudi ja dek. Melambak kat petaling street depa flip hair sajork.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
dagusengett replied at 28-5-2024 06:58 AM
Ohh ada yg msian version ke
Cannot afford la yg sara musa
Sama dari segi print saje ke apa

Tengok dari mata kasar macam label je beza sebab corak, color semua sama.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Of course Sarah marah. Sarah jual tudung, derma profit dekat Gaza. Lima segi rembat design dia, diorang derma profit jualan ke Gaza ke?
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 10:02 AM | Show all posts
Sape founder Lima Segi ni? Tengok sikit rupa heshe.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 10:12 AM | Show all posts
kefiyyah ni pebenda? apa beza kefiyyang ni dengan tudung bawal / shawl? nak keffiyah2 mcm iainya 1 kategori sendiri, berbeza dengan tudung / scarf
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 10:20 AM | Show all posts
Edited by nusaraya at 28-5-2024 10:41 AM

Ini  saran aku ...

Sebelum menciplak ..... ciptakanlah terlebih dahulu konsep  Alam Melayu Arabia ...

Setelah itu baru kau boleh mengatakan secara terbuka dengan lantanng  kepada semua orang ....

"Semua Hak Milik Warisan yang ada di dunia Arab adalah juga Hak milik warisan kami bangsa melayu .... All Yours are Ours"..

Jadi bukan hanya keffiyah Palestine saja yang kau boleh ciplak dan klaim di masa hadapan .... Hehehehe
  


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 10:33 AM | Show all posts
budak kelas hujung mana la yg jd tokei lima segi ni. dia ingat ni zaman 70an ke.. curi design luar negara orang tak boleh detect
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-5-2024 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Muslim ke owner lima segi ni..
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 11:36 AM | Show all posts
..Sarah Musa ni bapa Palestine, mak Korean lahir di Ohio. Corak scarf dia biasa je tapi design corak dengan color tu memang tak leh tiru tu termasuklah segala kain bercorak batik tjanting di Kelantan, Terengganu itu..
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 01:49 PM | Show all posts
grouper replied at 28-5-2024 10:35 AM
Muslim ke owner lima segi ni..

melayu di malaya semua muslim by law. practicing atau tidak itu no 2

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 01:51 PM | Show all posts
capwayang replied at 28-5-2024 11:36 AM
..Sarah Musa ni bapa Palestine, mak Korean lahir di Ohio. Corak scarf dia biasa je tapi design corak ...

So, kiranya dia ni Palestinian Korean American la. Tengok English dia pun macam native speaker yang tulis, takde langsung bau kurma.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 10:27 AM GMT+8 , Processed in 0.085679 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list