CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 2655|Reply: 25

[Tempatan] Majikan Terkejut Ibu Datang Serang Selepas Anak Mengadu Kena Marah Ditempat Kerja.Anda terkejut?

  [Copy link]
Post time 21-6-2024 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Seorang majikan baru-baru ini berkongsi insiden mengejutkan di mana seorang pekerja muda mengadu kepada ibunya selepas ditegur di tempat kerja, dan ibu tersebut kemudian menegur balik majikan berkenaan.



Dalam satu hantaran yang dikongsi di media sosial, majikan itu meluahkan rasa kecewa dan terkejut dengan tindakan pekerja tersebut serta penglibatan ibu pekerja dalam isu berkenaan.

Apa yang terjadi kepada mereka yang lahir selepas tahun 2000? Baru-baru ini, saya mengambil pekerja yang lahir selepas tahun 2000, dan mentaliti mereka benar-benar lemah.

“Mereka mengadu kepada ibu mereka bahawa saya menegur mereka, dan kemudian ibu mereka memarahi saya,” tulisnya.

Rakan-rakan majikan tersebut juga dilaporkan mengalami masalah yang sama dengan staf Generasi Z.

Hantaran tersebut berakhir dengan renungan sama ada ini sebenarnya adalah isu dengan ibu bapa Generasi Z, bukannya generasi itu sendiri.

“Adakah mereka yang lahir selepas tahun 2000 tidak boleh ditegur? Mereka tidak boleh dimarahi, tidak boleh dipukul, tidak boleh ditegur, tidak boleh dibandingkan dengan orang lain. Tolong biarkan mereka tinggal di rumah dan menjadi anak emak

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-6-2024 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
gen z ati tisu
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2024 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Tgk la maknya si gen z.. Gen x
Mujur millennial ank2 blum msk keje lagi.. Tggu la 5 6 thn lagi
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2024 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm anak saudara suami iolss ..mak pak dia siap ckp anak dia x leh bt keje rumah..dah la rumah x pakai maid...lps tu anak pernah msk Maahad Tahfiz bapak nye nampak anak dia kn ambikkan makanan tuk ustaz..di marah nye ustaz tu berhenti kan anak dr situ...iolss diam je la .ni dah abis study..x Tau la kalo keje nanti kalo kn marah gan bos mcm mn... sementara mak pak hidup x keje x pe lg la kot..dgn br dpt kwsp Tah bape juta..tp kalo anak 4,5 org mak pak meh support dr segi financial berapa lama je leh bertahan..idok ler ade company Megah Holding pekerja je dah ratusan juta..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2024 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
rosak bbnu zaman skrg..
sbb mak bapak ati tisu..
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2024 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Aiyoh....

Manusia sekarang makin rosak la gais. Like, something wrong gitu dengan umat dunia. Takkan sebab beksin kobid ummah makin weng kan. Dunno why ah. Uols know why? Why umat dunia sekarang fefeling entitled lebih2 tak macam zaman 90an dulu? Sebab makin maju? Sebab socmed? Sebab makin educated? Sebab makin kaya? Etc?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-6-2024 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 22-6-2024 04:04 AM

Rituh kan, aku bawak la 2 orang budak praktikal ni mengiring team catur pi bertanding kan.

Actually yang aku suka sorang tu ja, tapi sorang tu pun nak join sooooo bawak je laaaaah.

Kat arena, buat hal sundri ja bebudak 2 orang tu. Tak campoq orang, tak campoq students. Aih. Better bila aku bawa sorang ja (yang aku suka, haha) sebab bila dia sorang, ah rajin ah dia kawan2 students tu, layan meka, etc.

Ni bila berdua, eh terus jadik macam belangkas kulu kilir berdua tak campoq orang. Tapi malas aku nak tegur. Bior je la.

Yang sorang tu memang fefeling diva. Tak tau la aku camna nak jadik cikgu yang milik masyarakat neehhh dengan perangai gitu. Bukan budak bandar pun, bukan asal Key El ke hapa. Asal daerah kici ja ponnnggg kat Sabah ni tapi melalut2 masa praktikal komplen kat guru pembimbing tak suka sekolah aku, tak suka daerah aku sebab boring takda tempat nak pi, takda shopping mall, takda tempat nak jalan2, itu ini komplen. Eh bodo, aku dulu praktikal tak suka sekolah tempat aku bertugas pon aku ngumpat dengan kengkawan je tau! Apa ke bodoh pi membawang dengan guru pembimbing of course kau kena kutuk balik kat blakang kan?

So...Itulah gais. Lain la perangai manusia zaman sekarang ni. Hoh. Tetiba panjang lebar menaip.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2024 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 22-6-2024 11:56 AM
Aiyoh....

Manusia sekarang makin rosak la gais. Like, something wrong gitu dengan umat dunia. Takka ...

sbb ada socmed sis..
semua nk jd makpak terpaling protective..
makpak zaman dulu2 tak pandai jaga anak agaknya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-6-2024 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Ank nk mengadu dgn mak tak salah....dia nk meluahkn perasaan....

Yg mak tu bodoh piang pi marah majikan pehal...pi lah check balik kelemahan ank kau....
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2024 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Begitu juga, kalau kita cuba bg nasihat, buat2 xdgr je..msk telinga kanan keluar kentut... kehkehkeh

Terasa diri dah pandai bebeno..smp kdg nasihat mak sendiri pun, endah tak endah..tp bila tersepit, mak tu la juga yg menolong... harktuihh
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2024 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
MORAL CITERNYA...Begitula kasih sejati seorang IBU....
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2024 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Zaman zaman anak jadi raja,.mak bapak jadi hamba ni apa nak herannn
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2024 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Gen Z mudah ketar ketir.

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2024 02:08 PM | Show all posts
shida81 replied at 22-6-2024 11:40 AM
Tgk la maknya si gen z.. Gen x
Mujur millennial ank2 blum msk keje lagi.. Tggu la 5 6 thn lagi ...

yg lahirkan anak2 y2k gen z ni gen early millenial mix with gen x lah. ramai budak kelas aku masa sek smk yg kahwin pas spm tahun 2002-2003, by 2004 - 05 dah beranak lahir kan berduyun2 gen z

gen X: 1965 - 1980
Millenial : 1981 - 1994
gen Z: 1995 - 2012
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2024 02:19 PM | Show all posts
Lain ulu lain parang, lain dulu lain sekarang.  Orang2 dulu ngajar anak dgn garang membuatka anak2 takut dgn makbapak, nurut kata.  Anak2 dulu dididik dn diasuh mengenal erti susah dn kemiskinan.  Kecik2 dah boleh buat kerja: sapu sampah, basuh pinggan, anak dara sunti dah boleh memasak, boleh tengok2kan adik.  Anak2 skr, dimanjakan.  Makan minum semua terhidang. Kena marah, merajuk lari dari rumah. Makpak juga yg risau dn pening dibuatnya.  
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2024 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
dulu kita bukan x pernah kena marah dek boss pun, satu.. kita x ada nya nk ngadu ngan mak pak, dua.. klu ngadu pun x da pulak nk. mak kita nk. melayan, habis2 mak akan. nasihat kan kita balik
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-6-2024 03:38 PM | Show all posts
kalau masuk opis aku....
mak dia kompom kena maki ngan aku....
sat2 tu jugak...anak dia kena pecat...
hahahahahaaha
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2024 03:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Tegur dan marah memang patut kalau kena pada tempatnya. Pukul tu tak bolehlah walau apa sekali keadaan sebab itu perbuatan jenayah.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2024 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 22-6-2024 08:04 PM

Umur 35 ke bwh x boleh terima teguran x boleh susah sikit x behave geng kalangan umur mereka aja, jika dendam mereka sabotaj macam2, jika tidak majikan boleh hire wargasing
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2024 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
shida81 replied at 22-6-2024 11:40 AM
Tgk la maknya si gen z.. Gen x
Mujur millennial ank2 blum msk keje lagi.. Tggu la 5 6 thn lagi ...


Anak² Gen X-ers dah macam ni gaya, anak² Millennials dan Gen Z-ers macam mana la plak gaya nye 10-25 tahun akan datang.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-7-2024 01:10 AM GMT+8 , Processed in 0.132202 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list