CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3562|Reply: 17

~ Sup Tulang ~

[Copy link]
Post time 22-2-2013 02:47 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum otai-otai masak..hehe

Aku teringin nak buat sup tulang tapi macam mana nak proses tulang tu ye?
Ada sapa-sapa yang boleh bantu?
Lagi satu ada tak tips-tips nak buat sup tulang yang sangat sedap..

# Terliurnye...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-2-2013 03:40 PM | Show all posts
Masak dalam pressure cooker baru lahh daging tulang tuh lembut.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 03:40 PM | Show all posts
me buat cam biasa je...tumis bwg merah,bwg putih,halia, kayu manis, bunga lawang...pastu masukkan lada hitam....dah naik bau masuk la tulang.....masuk air secukupnya smpi masak...ble dah nak masak bru letak garam,perasa semer
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-2-2013 03:41 PM | Show all posts
pena_pena posted on 22-2-2013 03:40 PM
Masak dalam pressure cooker baru lahh daging tulang tuh lembut.

kalo xde pressure cooker..masak dalam periuk biase leh x?tulang tu nak basuh cemana..ke basuh macam basuh daging je? tq
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-2-2013 03:42 PM | Show all posts
juita posted on 22-2-2013 03:40 PM
me buat cam biasa je...tumis bwg merah,bwg putih,halia, kayu manis, bunga lawang...pastu masukkan la ...

owh...ko tak rebus dulu ye tulang?
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 03:45 PM | Show all posts
CikSiti07 posted on 22-2-2013 03:41 PM
kalo xde pressure cooker..masak dalam periuk biase leh x?tulang tu nak basuh cemana..ke basuh maca ...

Basuh macam biase jelaa. Orang dulu pun ada petua yang tersendiri kalau nak lembutkan daging rebus dengan daun betik or etc . Kalau kite nak lembutkan gune periuk biasa pun bolehh tapi kene reneh tulang tuh agak lama tapi taklahh selembut gune pressure cooker.
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 22-2-2013 03:48 PM | Show all posts
pena_pena posted on 22-2-2013 03:45 PM
Basuh macam biase jelaa. Orang dulu pun ada petua yang tersendiri kalau nak lembutkan daging rebus ...

owh cam tu..agak-agak kalo nak makan tengah hari..pagi tu dah boleh start reneh kan...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 03:49 PM | Show all posts
CikSiti07 posted on 22-2-2013 03:42 PM
owh...ko tak rebus dulu ye tulang?

kalu nak rebus dulu pun bleh...tapi me malassss.....sbb kalu rebus dulu rempah yg me tulis tu kene gak buat dan tumis....ble rebus tu dah nak lembut masukkan yg ditumis tuh....

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 22-2-2013 03:53 PM | Show all posts
juita posted on 22-2-2013 03:49 PM
kalu nak rebus dulu pun bleh...tapi me malassss.....sbb kalu rebus dulu rempah yg me tulis tu kene ...

kiranya ko gune kaedah merebus tulang dalam sup dia terus la...owh boleh jugak cam 2 ye...ok ok nnti nak try dua-dua mane lagi aum....thanks k..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2013 11:01 AM | Show all posts
CikSiti07 posted on 22-2-2013 03:48 PM
owh cam tu..agak-agak kalo nak makan tengah hari..pagi tu dah boleh start reneh kan...

masak dalam kira-kira 2 1/2 jam daging dah lembut.......

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2013 11:57 AM | Show all posts
mak aku kalo masak sup tulang ni msti bubuh sudu katenye nk bg lembut..
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2013 08:42 PM | Show all posts
aku xpnh try buat lg. cm payah je
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2013 12:40 PM | Show all posts
Ada sesiapa biasa buat sup siam yg sedap?buleh share please..tq
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2014 08:57 AM | Show all posts
Baru je masak sup tulang semalam..
kalau sy buat mcm ni..sbb sy ada darah thai,kdg2 sy akan masak sup style sana..
cuci tulang tu bersih2..sampai hilang warna darah dalam air rendaman tulang tu..kalau sy lumur sekejap dgn tepung gandum..utk hilangkan baunya..
then rebus tulang sampai empuk..sy biasa guna pressure cooker je xsampai 20 minit..
sy guna guna rempah sup bunjut yg mcm kt bawah ni..sbb ada tambahan rempah yg xde dalam sup bunjut Adabi etc..rempah mcm ni sy bli kt kg..


ni lah rupanya kalau yg asal..tp klu bli yg dlm paket mcm kt atas tu,rempahnya dlm kuantiti sikit je..dn biasanya cuma terdapat cebisan2 rempah je..mcm hilang pulak bentuk original rempah td..


so mcm biasalah masak sup tu..cuma rencah yg di blend tu+rempah kasar kt atas tu sy tumis darat..
means bila tulang dalam pressure cooker tu dh empuk,baru sy masukkan rempah/rencah yg dah ditumis tadi..

utk hiasan/penambah rasa:
-daun sup,daun bawang,daun ketumbar dihiris halus..
-taugeh
-kacang tanah goreng yang dikisar separa halus..
-bawang goreng,bawang putih goreng(bawang putih diracik halus2..then goreng sampai garing..minyaknya disimpan)
-cili padi merah dikisar..kemudian goreng sampai garing..(minyak gorengan cili tu disimpan..warnanya kemerahan..)cili tadi ditoskan dan simpan dalam botol bile dah sejuk..ianya mcm berderai gtu..
-serbuk cili kasar(yg ni ada dijual di pasaraya..pic kat bawah)kalau nak buat sendiri makan masa pulak..sebab cili perlu dijemur sampai kering..pastu dry  blend..

-cili kicap(cili padi hijau diblend dgn sedikit kicap)

Bahan hiasan/penambah rasa tu terpulanglah..kalau xgemar satu dua bahan diatas,xpayah sediakan..ikut selera sendiri je..

Bila nak hidang sup tadi..ambil bowl dan masukkan taugeh sket..terus tuangkan sup yg tengah panas..masukkan minyak cili dan minyak bawang putih sket..xkisahlah banyak mana..setitik dua ke..kalau suka lebih,taruk lebih..
tabur daun bawang,daun sup dan daun ketumbar(daun ni kuat baunya..kalau tak suka,xpayah masukkan atau letak sket je..)..
tabur serbuk kacang tanah goreng,serbuk cili kasar,bawang goreng,bawang putih goreng,cili kicap dan cili padi goreng tadi..
kalau suka perah asam limau sket..

sup tulang ni kdg sy tambah dengan organ dalaman lembu spt paru,perut etc..
boleh makan jugak dgn mi/mihun.. Last edited by udahudahler on 29-3-2014 11:48 AM

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2014 01:23 PM | Show all posts
kalau kaka pulak
tulang memang basuh dgn tepung
kemudian tu gorengkan dengan minyak yang sedikit sampai warna perang2 gitu
tumis bawang merah, serai...kemudian tu bawang putih dan halia
letak air baru letak tulang yang digoreng tadi..
rebus hingga empuk..
kadang2 kaka goreng cili kering dan asam keping,  sudah terbit bau, buang kemudian baru tumis bawang...
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2014 07:34 PM | Show all posts
abgBenzo kalau masak sup tulang, biasanya abgbenzo rendam dulu tulang tulang tu dalam air mendidih selama 3- 4 minit.. then angkat dan bilas dengan air paip.. bersihkan apa yang patut. ini untuk bersihkan darah dan segala kekotoran yg boleh buat sup jadi keruh nanti.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-3-2014 03:27 PM | Show all posts
Sup tulang hot n sour thai..

Resepi ni sedikit berlainan dgn sebelum ni..sebab bahan asasnya berbeza..dan pastinya rasa pun xsama..

Jangan salah faham pulak dgn tomyam..sbb kalau tomyam,ada rencahnya..sy tau sesikit buat homemade rencah tomyam..tapi kalau malas,sy biasa guna rencah yg dah siap dijual dalam tin..area sempadan Thai sana banyaklah jual..

Utk sup thai hot and sour ni..tak perlu pakai rencah tomyam..cuma perlu rebus tulang dan masukkan sekali sup bunjut(sup bunjut yg mcm sy sebutkan sblm ni..)

Tapi ada jugak yg guna air rebusan tulang semata..tanpa diletakkan sup bunjut..ikut selera masing2..
sy pernah cuba jugak mcm ni..tapi sy rasa stoknya lebih berperisa kalau dimasukkan sup bunjut..

Rebus sampai tulang empuk..dan simpan air rebusan tulang tadi..means gunakan sup bunjut semata2 tanpa rencah tumisan (bawang etc) bukan seperti nak masak sup tulang ala thai kat atas..

tapi ada jugak yg masukkan bawang yang diblend semasa merebus tulang..ikut sukalah..

Masukkan air rebusan tadi dlm periuk..serai diketuk..tomato dibelah 4..batang celery..bawang siam potong dadu..jus lemon..dan tulang tadi..

(tapi kalau nak masukkan seafood semata2 pun boleh..jadilah sup campur hot n sour thai..)

Ada yang tambah lengkuas..tapi sy x letak lengkuas..sbb kalau masak tomyam je guna lengkuas yg diketuk..

Titikkan sedikit namphla atau sos ikan/sotong..
Perasakan secukup rasa..pastikan rasa masam dan pedas tu seimbang..

Masak sekejap je..xperlu lama..kalau sy masak paling lama pun 5 minit je..dah siap dan boleh dihidangkan..
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2014 05:55 PM | Show all posts

masak sampai - sedap lagi lazat sup tulang..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

9-11-2024 02:56 AM GMT+8 , Processed in 0.044460 second(s), 30 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list