CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3652|Reply: 9

ANEKA RESIPI GULAI/ MASAK KARI

[Copy link]
Post time 12-11-2013 01:17 PM | Show all posts |Read mode
GULAI ORG PAHANG + PENANG

Ini resepi my mom tau..direka khas..best woo...bagi penggemar masakan yg pedas boleh try gulai ni...


Bahan-Bahan

Ayam 1 ekor
Cili Padi 1 genggam (10-15 biji)
Serbuk Kari 1 sudu
Bawang Merah 2 biji
Bawang Putih 1 biji
Halia 1/2 inci
Asam Keping 3/4 inci
santan 1 kotak/1biji


Cara-Caranya

Tumbuk bawang merah+putih+halia.
Cili padi pun kena tumbuk kc lumat.
kemudian tumis bahan-bahan tumbuk tadi sehingga kekuningan dan naik bau yg boleh buat org bersin.
kemudian masukkan serbuk kari yang dibancuh sedikit dengan air. air dah kering baru masukkan ayam.kacau sehingga air ayam kering.
bile dah kering dan naik minyak baru masukkan santan..separuh masak agak2 dah mengelegak baru masukkan asam keping dan garam secukup rasa...

Wow !!!!  dah siap...

*** Selamat mencuba ya...pasti menyelerakan anda.



Last edited by nazadiyah on 18-11-2013 02:40 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-11-2013 02:37 PM | Show all posts
wahh..mcm sedap jer masak asam ikan talam nie..nanti kalo free nak cube la..

Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2013 04:44 AM From the mobile phone | Show all posts
TT...mak saya pun suka ikan masin talang ni. Banyak isi. Selalu kalau tak buat masak lemak dgn nenas, dia goreng garing.. Lepas tu tumis bwg putih bwg merah bwg besar, tumis cili padi yg ditumbuk, buh asam jawa sikit. Masuk ikan masin pastu agak2 dah mesra terbit minyak baru angkat. Kena lak mkn dgn kicap manis..fuhhh berpeluhh.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-11-2013 08:02 AM | Show all posts
nurbaya posted on 12-11-2013 08:44 PM
TT...mak saya pun suka ikan masin talang ni. Banyak isi. Selalu kalau tak buat masak lemak dgn nenas ...

perghhh!!!! makan dengan nasi panas-panas....mau abis 3pinggan...


Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2013 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Chekti posted on 13-11-2013 08:02 AM
perghhh!!!! makan dengan nasi panas-panas....mau abis 3pinggan...

Hehehe kannn..padahal lauk sempoi jee..bukan gigih pun nak masak.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 12:29 PM | Show all posts
tajuk pn dah membuka selera...apatah lg klu lunch ngan resipi nie....sdop nyer....
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 18-11-2013 02:52 PM | Show all posts
hujan2 ni tringin plak nak cari ikan talam ni masam asam...hehehee
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2013 08:54 AM | Show all posts
Gulai = melayu style, ada letak santan
Kari = penang style, takdak santan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-11-2013 09:07 AM | Show all posts
sedap nya gulai sembilang, ikan merah
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2013 04:47 PM | Show all posts
mata iols dh kero ke..mcm mana uols nmpk gulai ikam talang..daku nmpk resepi ayam je kt atas nun
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 08:33 AM GMT+8 , Processed in 0.135332 second(s), 28 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list