View: 3652|Reply: 9
|
ANEKA RESIPI GULAI/ MASAK KARI
[Copy link]
|
|
GULAI ORG PAHANG + PENANG
Ini resepi my mom tau..direka khas..best woo...bagi penggemar masakan yg pedas boleh try gulai ni...
Bahan-Bahan
Ayam 1 ekor
Cili Padi 1 genggam (10-15 biji)
Serbuk Kari 1 sudu
Bawang Merah 2 biji
Bawang Putih 1 biji
Halia 1/2 inci
Asam Keping 3/4 inci
santan 1 kotak/1biji
Cara-Caranya
Tumbuk bawang merah+putih+halia.
Cili padi pun kena tumbuk kc lumat.
kemudian tumis bahan-bahan tumbuk tadi sehingga kekuningan dan naik bau yg boleh buat org bersin.
kemudian masukkan serbuk kari yang dibancuh sedikit dengan air. air dah kering baru masukkan ayam.kacau sehingga air ayam kering.
bile dah kering dan naik minyak baru masukkan santan..separuh masak agak2 dah mengelegak baru masukkan asam keping dan garam secukup rasa...
Wow !!!! dah siap...
*** Selamat mencuba ya...pasti menyelerakan anda.
Last edited by nazadiyah on 18-11-2013 02:40 PM
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
wahh..mcm sedap jer masak asam ikan talam nie..nanti kalo free nak cube la..
|
|
|
|
|
|
|
|
TT...mak saya pun suka ikan masin talang ni. Banyak isi. Selalu kalau tak buat masak lemak dgn nenas, dia goreng garing.. Lepas tu tumis bwg putih bwg merah bwg besar, tumis cili padi yg ditumbuk, buh asam jawa sikit. Masuk ikan masin pastu agak2 dah mesra terbit minyak baru angkat. Kena lak mkn dgn kicap manis..fuhhh berpeluhh. |
|
|
|
|
|
|
|
nurbaya posted on 12-11-2013 08:44 PM
TT...mak saya pun suka ikan masin talang ni. Banyak isi. Selalu kalau tak buat masak lemak dgn nenas ...
perghhh!!!! makan dengan nasi panas-panas....mau abis 3pinggan...
|
|
|
|
|
|
|
|
Chekti posted on 13-11-2013 08:02 AM
perghhh!!!! makan dengan nasi panas-panas....mau abis 3pinggan...
Hehehe kannn..padahal lauk sempoi jee..bukan gigih pun nak masak. |
|
|
|
|
|
|
|
tajuk pn dah membuka selera...apatah lg klu lunch ngan resipi nie....sdop nyer.... |
|
|
|
|
|
|
|
hujan2 ni tringin plak nak cari ikan talam ni masam asam...hehehee |
|
|
|
|
|
|
|
Gulai = melayu style, ada letak santan
Kari = penang style, takdak santan |
|
|
|
|
|
|
|
sedap nya gulai sembilang, ikan merah |
|
|
|
|
|
|
|
mata iols dh kero ke..mcm mana uols nmpk gulai ikam talang..daku nmpk resepi ayam je kt atas nun |
|
|
|
|
|
|
| |
|