CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 16734|Reply: 55

Pelaris ke Penyedap??

[Copy link]
Post time 15-5-2015 11:53 AM | Show all posts |Read mode
Edited by kattzz at 15-5-2015 11:53 AM

Cerita ni disampaikan oleh mak aku yang merupakan menantu pada atok aku, jadi aku sampaikan dekat sini bukan untuk mengaibkan sesiapa cuma untuk mencari sebuah kepastian.
Loc : Sebuah perkampungan felda di selatan tanah air.
Tarikh : aku belum lahir lagi

Atok aku merupakan seorang peniaga sate secara kecil-kecilan. Tak ada kedai atau pun stall. Atok cuma gunakan motor yang dah dipasang tenggiling. Seorang yang baik sebab tak boleh tengok orang susah pasti bawak balik dan diberi makan. okey saja menceceh sikit.

Walaupun aku cakap dia berniaga kecil-kecilan tapi dia boleh mengupah bini2 peneroka untuk cucuk sate kat rumah. Beribu sate dihasilkan sehari untuk jualan tapi pastinya habis tak bersisa termasuk kuah satenye sekali. Setiap hari. Sampai orang kampung menyebut2 kesedapan sate atok aku. sampai sate tu di beri gelaran sate wak dol (nama dah tukar ye). sate dulu tak mahal baru 30sen secucuk. Berpuluh tahun berniaga, tak ada mana2 peniaga yang mampu cantas biz atok aku ni. Sedap sangat lah tu gamaknya. Mak aku sendiri cakap yang buatkan sate atok aku sedap dan laku adalah kuahnya. mak aku selalu juga tolong nenek aku and the gang mencucuk sate. Mak aku dengan nenek aku ni baik, selalulah nenek aku ajar mak aku memasak termasuk bahan2 yang digunakan untuk membuat sate dan kuah.

sesiapa yang pernah berniaga sate mesti tau cara2 penyediaan daging sate yang akan diperap semalam dengan rempah ratus dan gula untuk melembutkan daging tu dan juga supaya daging tu menyerap rempah2 tu. okey kalau korang tak dapat bayang macam ni ye. lepas basuh2 daging. daging akan diletak kedalam penapis besar dan digaulkan dengan rempah dan gula. Bawah penapis tu mestilah kena letak periuk/mangkuk untuk tadah air darah daging dari mengalir sesuka hati atas lantaikan. jelas??

Mungkin Allah nak tunjuk perkara tu pada mak aku agaknya. Satu hari tu mak aku nak ke dapur dan kebetulan nenek aku ni tengah masak kuah sate. Mak aku nampak nenek aku tengah masukkan air darah daging tu ke dalam kuah sate tu. Bayangkan ye air darah daging dah bercampur dengan gula dimasukan kedalam masakan. tetap darah kot. untuk apa?sedapkan masakan? pada aku kalau untuk manis bubuh jelah gula kenapa kerje kotor macam tu nak buat.

sejak hari tulah mak aku memang tak makan kuah sate buatan nenek aku lagi. pernah mak aku buat kuah sate dan satenye..tanpa bubuh yang mengarut tu ye..memang sedap sate tu..kalau tak buat mcm tu laku juga ape sate tu. aku memang xfaham kenapa..

masa ni aku dah 3/4tahun..sebab tak tau apa2 lagi. cuma ingat atok aku tengah tidur kat atas dan aku sambung main dengan sepupu aku.

atok aku dijumpai pengsan kat kebun sawit masa tengah meracun dan dibawa ke hospital. mulut dia berbuih. keesokan harinya nurse kat hospital tu cakap sesuatu yang agak kasarlah.

nurse : "bapak awak ada sawan babi ke? "dengan nada yang marah.

Bila masuk mak nampak atok aku kena ikat dekat katil hopital tu..2-2 tangan dan 2-2 kaki. Saat sakaratul maut, Mata diaterbeliak-beliak, mulut berbuih2, dan paling sedih atok aku mengadap sakaratul maut sehingga terberak-berak. Ya Allah, azab sangat kematian dia. Hanya atok yang tahu apa yang berlaku saat tu. Nenek aku menangis tak henti2 kat hujung kaki atok aku sambil minta ampun tak sudah. Allahualam.

Sejak itu, tiada lagi sate wak dol menjadi sebutan di kampung. jadi korang rasa ini pelaris ke penyedap?

p/s : jika sesiapa rasa mak ayah dia kenal arwah atok aku ni..aku wakil kepada atok memohon berjuta kemaafan kerana telah menjual makanan yang kotor kepada penduduk di felda tersebut. semoga kemaafan tersebut mampu meringankan seksaan kubur atok aku.. Allah juga yang maha mengetahui segala setiap sesuatu.













Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-5-2015 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
ntahlah tp mcm penyedap pun ye, sbb lebihan dr bahan2 perapan kan
selalunya kalo bakar ayam pun lebihan dr bahan perapan ayam tu saya sapu2 balik pd ayam yg tengah digolek dlm oven.
sebab masih ade lg sisa2 bahan perapan tu sayang plak nk dibuang.tp darah2 tak perasan plak cuma ade lebihan bahan perapan tu la bawang segala tu.sbb perap ayam sekor kan tak potong jd xdelah berdarah ke apa.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-5-2015 12:05 PM | Show all posts
ayam tu memang xberapa berdarah..ni yang daging lembu..
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2015 12:27 PM | Show all posts
yg daging kisar wat kuah spaghetti tu pun berdarah gak kan...
ada yg x basuh terus masak, tp aku jirus jgk dgn air.
Org kata kalau basuh, hilang manis daging...wallahualam...
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2015 12:32 PM | Show all posts
dia guna ajinomoto.

husnuzon saja lah sis
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-5-2015 12:54 PM | Show all posts
bellaa replied at 15-5-2015 12:32 PM
dia guna ajinomoto.

husnuzon saja lah sis

hahaha...home made erk...okey boleh diterima pakai
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 15-5-2015 12:56 PM | Show all posts
zameyla replied at 15-5-2015 12:27 PM
yg daging kisar wat kuah spaghetti tu pun berdarah gak kan...
ada yg x basuh terus masak, tp aku ji ...

ada jgk ke yg mcm tu?woahhh bru tau
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2015 01:27 PM | Show all posts
kattzz replied at 15-5-2015 12:54 PM
hahaha...home made erk...okey boleh diterima pakai


orang kata nak makanan lagi kick,
kena taruk benda kotor.


tapi dosa lah kan. eii.... janganlah buat gitu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-5-2015 01:29 PM | Show all posts

biasa dik, akak mmg tau sb jiran meniaga satay, siap ajar kalo nak best kuah kacang..campurkan dgn 'air' bahan perapan..

lagipunkan..daging tu kan dah basuh..daging memanglah kalo basuh masih ada air berdarah tu.. sama cam kita nak masak daging kicap ke..rendang ke..kan mmg ada air tu masih kaler merah2 pucat camtu....

sudah tu takan nak basuh daging mcm basuh kain kot...ok..akak gurau je..  



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-5-2015 01:43 PM | Show all posts
bellaa replied at 15-5-2015 01:27 PM
orang kata nak makanan lagi kick,
kena taruk benda kotor.

iyolah dh terang2 darah tu najis..masuk dlm masakan... kembang tekak bl bayangkan kita yang makan.



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-5-2015 01:47 PM | Show all posts
UsuFie replied at 15-5-2015 01:29 PM
biasa dik, akak mmg tau sb jiran meniaga satay, siap ajar kalo nak best kuah kacang..campurkan dgn ...

memanglah kak daging memang tak kan abeh darahnya.. kita masak rendang masukan daging dalam masakan..yang ni air darah yang memang seterang-terang dan sejelas-jelasnya sememangnya darah yang berwarna merah di masukan dalam tu..akak sanggup ke buat mcm tu? akk sanggup ke nak mkn makanan tu?

jgnlah cakap akk sanggup..sbb membayangkannya pun sy dh kembang tekak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2015 02:11 PM | Show all posts
darah yg sememang2nya terang tu sbb kuantiti daging tu banyak...
x pe la dik, halalkan je la...huhu
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2015 02:11 PM | Show all posts
kata aje pelaris dah 10 tahun berniaga pun kedai masih buruk.
Klau korang nak minyak laris msg aku +65 92755807
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2015 02:27 PM | Show all posts
yang aku tau kalau nak manis kita rebus daging ke ayam tu n air rebusan tu kita masukkan blk dlm kuah..darah2 tu maksudko daging/ayam lps disiang n cuci kali pertama ada darah tu ke n masukkan masa buat kuah?? ke mcmne maksud ko?

btw nenek ko mcmne? kalau ikutkan cerita ko ni..kira nenek ko kira bersubahat jugak....dia ada lg?
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2015 02:35 PM | Show all posts
pada aku tak kotor kot.. sebab macam air dari perapan daging tu sendiri..
lebihan air perapan tu boleh consider najis ke?
darah pun darah dari daging yang diperap bukan darah lain yang dituang..
kalau macam tu, kita masak daging yang darahnya sebati dalam kuah tu najis juga?
macam tu, yang tak najis sayur saja la..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-5-2015 02:41 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 15-5-2015 02:27 PM
yang aku tau kalau nak manis kita rebus daging ke ayam tu n air rebusan tu kita masukkan blk dlm kua ...

lepas potong daging..bilas bukan bersih2 sgt..dlm sekali 2 je dan tapis..air yg ditapis tulah yg dia guna..nenek aku ada lagi..tp dh lama xjumpe..xtau lah skrg ape cite..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 15-5-2015 02:46 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 15-5-2015 02:35 PM
pada aku tak kotor kot.. sebab macam air dari perapan daging tu sendiri..
lebihan air perapan tu bo ...

aku xtaulah nk kategorikn mcm mn..tapi kalau depan mata kau dia tuangkan air darah tu smata2 mungkin kau pun xsngup nk telan..tu yg aku confuse sama ada pelaris ke penyedap..


Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2015 02:47 PM | Show all posts
kattzz replied at 15-5-2015 02:41 PM
lepas potong daging..bilas bukan bersih2 sgt..dlm sekali 2 je dan tapis..air yg ditapis tulah yg d ...

kalau mcm tu kotor la..aku rasa forummer lain x paham ko cite tu..tp ko explain ni aku nmpk dah cane...sbb kita basuh danging bersih2 n bila 2-3x kali sbb nk hilang kan darah n kotoran n kita guna penyejat sbb xnk daging2 tu bercmpur ngn air bilasan....so aku dpt rasakan mmg sengaja tmbh air bilasan kotor tu ke dalam kuah sate tu...means disengajakan simpan air bilasan tu..paham x maksud aku ni?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-5-2015 02:48 PM | Show all posts
zameyla replied at 15-5-2015 02:11 PM
darah yg sememang2nya terang tu sbb kuantiti daging tu banyak...
x pe la dik, halalkan je la...huhu

sy xpenah mkn kuah sate tu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-5-2015 02:55 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 15-5-2015 02:47 PM
kalau mcm tu kotor la..aku rasa forummer lain x paham ko cite tu..tp ko explain ni aku nmpk dah ca ...

woahhh akhirnya ada yang faham air tapisan darah daging tu mcm mn.. air tu wlpn dh diperap masih lagi merah seperti darah ye..dan air yg merah tu di tuang ke dalam kuah... dh betul la tu dgn ape yg kau fhm..klu kita nk msk daging kena keringkn dulu daging n cuma ambil daging je masuk dlm periuk bukan tuang dgn airnyekn..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-11-2024 01:45 AM GMT+8 , Processed in 0.138216 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list