CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1282|Reply: 0

Tips Menggoreng dalam minyak yang banyak

[Copy link]
Post time 10-8-2015 10:14 AM | Show all posts |Read mode


  • Minyak mesti mencecah suhu terbaik untuk merangupkan bahagian luar sambil memasak keseluruhannya. Suhu tersebut adalah lebih kurang antara 350F dan 375F.

  • Guna minyak canola untuk menggoreng. Ia rendah lemak, kadar pembakaran tinggi, dan tidak mengurangkan rasa makanan yang digoreng.

  • Elakkan menggoreng kuantiti yang banyak di dalam kuali yang sama. Makanan perlu dikelilingi minyak mendidih, dan suhu juga harus dikekalkan. Jika memasukkan kuantiti makanan yang banyak dalam minyak yang sedikit, suhu akan menurun dan makanan akan menjadi bergris dan berketul.

  • Jangan isi minyak lebih dari separuh kuali. Ini untuk mengelakkan terlebih didihan apabila makanan dimasukkan.

  • Keringkan makanan dengan tisu sebelum dimasukkan ke dalam kuali supaya dapat mengurangkan percikan minyak.
trymasak.com



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 01:19 PM GMT+8 , Processed in 0.072162 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list