|
Oleh : Dean BZ
Sumber foto : rezwati.blogspot.com
Kenalkah anda Kuih Tok Aji Serban? Penduduk pantai timur Malaysia pastinya mengenali kuih ini kerana agak popular di kawasan sana.
Kali ni penulis ingin kongsikan cara-cara membuat kuih aji serban ni. Tidaklah pula penulis tahu asal usul nama kuih ni diberi, mungkin ada yang lebih arif tentang asal usul nama kuih ini, bolehlah berkongsi diruangan komen.
Kuih ini mirip kuih seri muka, cuma bezanya sekaya di bahagian atas. Rasanya memang sedap.
Bahan-bahan
Lapisan Bawah
2 cawan pulut
*Masak pulut seperti biasa, masak bersama sedikit santan cair dan sedikit garam untuk menambahkan lemak.
Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1/2 cawan gula putih
1/2 cawan gula merah
3 biji telur 1 s/t garam
Cara-cara membuat Lapisan Bawah (pulut)
Kukuskan pulut sehingga masak.
Setelah masak, keluarkan dari pengukus, mampatkan pulut tadi cantik-cantik.
Ketika masih panas, tuangkan adunan atas dan masak semula.
Lapisan serbannya
Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau sehingga sebati.
Tapis terlebih dahulu, kemudian tuangkan ke atas pulut yang telah dimampatkan tadi.
Kukuskan lebih kurang 30 minit.
Setelah sejuk, boleh lah dipotong kecil.
Ok selamat mencuba, jangan segan-segan. - CARI Infonet.
Sumber - blogterengganu.blogspot.my |
|