CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4822|Reply: 10

Resepi Kuih Tok Aji Serban Dari Terengganu

[Copy link]
Post time 3-11-2015 03:19 PM | Show all posts |Read mode
Oleh : Dean BZ


Sumber foto : rezwati.blogspot.com

Kenalkah anda Kuih Tok Aji Serban? Penduduk pantai timur Malaysia pastinya mengenali kuih ini kerana agak popular di kawasan sana.

Kali ni penulis ingin kongsikan cara-cara membuat kuih aji serban ni. Tidaklah pula penulis tahu asal usul nama kuih ni diberi, mungkin ada yang lebih arif tentang asal usul nama kuih ini, bolehlah berkongsi diruangan komen.

Kuih ini mirip kuih seri muka, cuma bezanya sekaya di bahagian atas. Rasanya memang sedap.

Bahan-bahan

Lapisan Bawah
2 cawan pulut
*Masak pulut seperti biasa, masak bersama sedikit santan cair dan sedikit garam untuk menambahkan lemak.


Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1/2 cawan gula putih
1/2 cawan gula merah
3 biji telur 1 s/t garam

Cara-cara membuat Lapisan Bawah (pulut)
Kukuskan pulut sehingga masak.
Setelah masak, keluarkan dari pengukus, mampatkan pulut tadi cantik-cantik.
Ketika masih panas, tuangkan adunan atas dan masak semula.

Lapisan serbannya
Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau sehingga sebati.
Tapis terlebih dahulu, kemudian tuangkan ke atas pulut yang telah dimampatkan tadi.
Kukuskan lebih kurang 30 minit.
Setelah sejuk, boleh lah dipotong kecil.

Ok selamat mencuba, jangan segan-segan. - CARI Infonet.




Sumber - blogterengganu.blogspot.my
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-11-2015 03:29 PM | Show all posts
ala2 mcm seri muka jerr
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 03:46 PM | Show all posts
alim sangat ke smpi diberi nama tok aji serbang?? guane dekak ganu takde orang pakai songkok ke TT?
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 04:20 PM | Show all posts
ehh lama xmakan kuih ni. tapi xpernah tau plak nama dia tok aji.. kuih pakai serban ea???
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2015 07:02 AM | Show all posts
sedapnyeeeeeeeee.. i nak buat.. tapi bawah die xnak pulut..nak tukar mcm ala santan putih yg masin2 skit tu.. ok.. bookmark!
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2015 10:25 AM | Show all posts
orang kelantan panggil seri kaya
telur dicampur dengan gula melaka dan dikukus


kalau masukkan dalam labu pun sedap jugak

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-11-2015 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
@Ipo Tok aji serbam tu bila seri kaya bergabung dengan pulut.

Tapi pulut orang Terengganu juga panggil Seri Kaya.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2015 11:32 AM | Show all posts
Aiira replied at 6-11-2015 07:37 AM
@Ipo Tok aji serbam tu bila seri kaya bergabung dengan pulut.

Tapi pulut orang Terengganu juga pa ...

oh memang panggil tok aji serbam ek bila bergabung meletop dgn pulut?

kat kelantan masih panggil seri kaya..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-11-2015 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
@Ipo I am sorry. Me typo lah.
Pulut + Seri Kaya = Tok Aji Serban

Bukan Tok Aji Serbam. Nak edit tapi guna phone tak dapat nak edit sebab butang edit tak keluar. Last-last biar je. Huhu...

Sorry.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2015 06:53 PM | Show all posts
Aiira replied at 7-11-2015 11:17 AM
@Ipo I am sorry. Me typo lah.
Pulut + Seri Kaya = Tok Aji Serban



ingatkan tok aji serbam
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2015 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Ipo replied at 7-11-2015 06:53 PM
ingatkan tok aji serbam

Tak lah uols.... hahahahahaha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-9-2024 11:27 AM GMT+8 , Processed in 0.046717 second(s), 23 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list