Oleh Izzah Abbasy
Kuih karipap, popia atau segala kuih yang digoreng mempunyai kulit jika ia rangup pasti sedap kan? Lagi-lagi makan semasa panas-panas.
Tapi, biasanya kulit karipap dan popia ini akan lembik jika ia sudah sejuk dan sudah pasti tidak rangup lagi. Putus selera untuk makan kan?
Bagaimana nak kekalkan kerangupannya? Ha, begini caranya.
1) Butter/marjerin yang digaul dengan tepung seperti serbuk roti untuk kerangupan pada pastri dan air sejuk tu pula supaya pastri lembut.
2) Simpan dulu doh dalam peti sejuk paling kurang 1/2 jam hingga sejam sebelum diuli, bukan saja untuk memudahkan doh diuli tettapi juga untuk mengekalkan kelembapan atau kandungan air yang terperangkap di dalam doh tersebut.
3) Gunakan ais atau air batu. Gantikan ia dengan air biasa yang digunakan.
4) Campurkan minyak panas sedikit pada doh.
Jika anda menggoreng kuih anda tadi, pasti terdengar bunyi berdesir. Itu tandanya bunyi air menjadi stim apabila kulit kuih digoreng dengan minyak panas.
Akhirnya, anda boleh makan dengan kulit karipap atau popia yang rangup sepanjang masa. - CARI Infonet
|