CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2994|Reply: 1

Lempeng Kelapa Resepi Tradisi Nenek Moyang

[Copy link]
Post time 18-11-2015 06:18 PM | Show all posts |Read mode
Oleh Izzah Abbasy

Musim-musim tengkujuh inilah masa yang sesuai nak merasa makanan zaman nenek moyang kita dahulu.

Makanan tradisional ini jika tak dicuba dan rasa sangatlah rugi. Cubalah masak dan bagi anak-anak makan masa panas-panas. Sangat sedap!





Bahan-bahan :

3 cawan kelapa parut
2 cawan tepung gandum
1 sudu baking powder
2 cawan air
garam secukup rasa
sambal tumis




Cara Membuat:

1. Satukan semua bahan kecuali sambal tumis.

2. Kacau hingga rata, tambah air kalau perlu dan rehatkan adunan sekejap.

3. Panaskan non-stick pan kemudian sapu dengan sedikit minyak masak.

4. Sendukkan 1/3 cawan adunan dan ratakan. Masak diatas api yang sederhana.

5. Terbalikkan lempeng dan masak lagi hingga sedikit garing.

6. Hidangkan bersama sambal tumis bilis atau boleh juga dimakan dengan kuah kari.

CARI Infonet



Sumber Info : Resepi Masakan Malaysia
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-11-2015 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Ooooooooo boleh makan dengan sambal rupanya...hehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

11-11-2024 02:28 PM GMT+8 , Processed in 0.388727 second(s), 15 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list