CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4635|Reply: 4

Kuih Koleh Kacang yang lembut dan sedap

[Copy link]
Post time 4-12-2015 02:09 PM | Show all posts |Read mode

Resepi Oleh : Suhaila Ishak
Resepi di kongsikan Oleh : EnaZamri Rashid

Resepi yang ita sediakan ini adalah 1/2 adunan daripada resepi asal dan ita menggunakan loyang 8 inc. Sedang elok aje ketinggiannya.

Sebelum menyediakan adunan koleh kacang kita kena sediakan dahulu tahi minyak untuk di taburkan atas kuih ini .

TAHI MINYAK ( bahan A )

500 gm santan kelapa segar ~ guna santan pekat, beli santan kelapa segar jangan guna santan kotak ya sebab santan kotak tak berapa cantik kejadiannya nanti.
Secubit garam




Satukan santan dan secubit garam dalam kuali non stick.
Masak dengan api yang sederhana hingga adunan kental
Kecilkan api dan terus memasak hingga terbit minyak dan terhasilnya tahi minyak yang kuning keemasan
Angkat dan toskan minyaknya
Minyaknya di simpan untuk di letakkan dalam adunan koleh kacang nanti
Tahi minyak pula untuk di taburkan atas kuih

Sekarang kita sediakan pula air gula

AIR GULA ( bahan B )

200 gm gula merah atau gula timbang ~ pilih yang warnanya agak kehitaman
50 gm gula pasir
150 ml air
2 helai daun pandan di simpul



Satukan semua bahan dan masak atas dapur hingga gula melarut
Tutup api dan tapis

Bahan C

150 gm tepung kacang hijau ~ yang telah di sangai ( tepung kacang hijau ya bukan kacang peas)
secubit garam
200 ml santan kelapa segar
650 ml air
1 helai daun pandan ~ di simpul
1 sudu makan minyak kelapa ~ baki dari tahi minyak yang diasingkan



Satukan semua bahan C kecuali daun pandan dan minyak kelapa
Masukkan dalam blender dan kisar
Satukan bahan kisar ( bahan C ) dan air gula ( bahan B) kedalam kuali
Masukkan daun pandan
Masak atas dapur dengan api yang sederhana sambil senantiasa di kacau
Masak hingga ia meletup-letup kecil
Kecilkan api dan tambahkan minyak kelapa
Kacau lagi hingga adunan pekat dan kental
Anggaran masa memasak adalah 25 minit. Dalam masa 25 minit tu adunan dah pun masak
Keluarkan daun pandan.

Sediakan loyang 8 inc yang di lapis plastik dan di oleskan dengan baki minyak kelapa
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan
Hentak-hentak loyang sedikit untuk menghilangkan gelembung udara
Taburkan tahi minyak di atasnya dan biarkan ia sejuk dan mengeras
Bila dah keras bolehlah di potong dengan pisau plastik yang di oles sedikit minyak kelapa.














kredit:azlita masam manis

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-12-2015 04:12 PM | Show all posts
nampak sedap dan menyelerakan

mira amik resepi ya
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 09:55 AM | Show all posts
dah lama nak resepi ni..
suka makan kuih ni..
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2015 02:16 PM | Show all posts
pernah buat tapi tak jadi.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2015 10:21 PM | Show all posts
sedapnya..kuih kesukaan di buulan ramadan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 05:32 PM GMT+8 , Processed in 0.429298 second(s), 16 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list