View: 2171|Reply: 0
|
Nasi Ayam Singapura yang ringkas dan mudah
[Copy link]
|
|
NASI AYAM SINGAPURA
Rujukkan : Koleksi Resepi Kek
Bahan Untuk Ayam
1 ekor ayam ~ dipotong empat dan dibersihkan ( ita potong kecil )
5 sudu makan gula merah
3 liter air
1/2 inci halia ~ di tumbuk
1 kiub pati ikan bilis ~ ita ganti pati ayam
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk kasar
Madu dan minyak masak secukupnya
Mula-mula kita Rebus ayam dahulu.
Masukkan ayam kedalam periuk bersama kiub ayam, gula merah, air, halia dan bawang putih.
Rebus hingga separuh masak dan diangkat.
Simpan air rebusan untuk memasak nasi dan juga untuk dijadikan sup.
Salutkan ayam yang telah di rebus bersama madu dan minyak masak secukupnya.
Panaskan oven pada suhu 180'c dan bakar selama 10 minit atau sehingga kulit ayam menjadi garing keemasan.
Ita tak bakar ita salut ayam dengan madu dan goreng dalam minyak panas
Bila dah siap ketepikan
* ayam ni kita bakar atau goreng setelah nasi dan sup kita siap di masak. Makan masa ayam panas-panas memang sedap!
Bahan Nasi Ayam
500 gm beras ~ dibasuh dan ditoskan
2 helai daun pandan
30 gm lemak ayam ~ ita tak letak sebab dah letak kiub ayam dalam air rebusan tadi
15 gm halia ~ dihiris
Sedikit garam
Air rebusan ayam secukupnya untuk menanak nasi
Untuk nasinya, beras dibasuh serta ditoskan hingga kering.
Panaskan periuk dengan sedikit minyak, tumiskan bawang putih, halia yang dihiris dan daun pandan sehingga berbau wangi.
Kemudian masukkan separuh air rebusan ayam dan beras.
Jika perlu, tambahkan air dan juga sedikit garam.
Tutup periuk dan biarkan sehingga nasi masak.
Bahan Sos Cili
10 biji cili merah
5 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
20 gm halia muda
15 gm cili padi
120 gm air limau nipis
Untuk menyediakan sos cili ini ada dua kaedah anda boleh pilih yang mana sedap ikut citarasa.
Kaedah 1
Panaskan sedikit minyak dan gorengkan semua bahan kecuali limau nipis sehingga semuanya layur
Masukkan dalam mesin pengisar, tambahkan sedikit air rebusan ayam , garam dan gula secukup rasa.
Kisar hingga halus
Masukkan dalam mangkuk dan perahkan jus limau
Kaedah 2
Kisar semua bahan kecuali limau nipis
Panaskan sedikit minyak dan masak
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Bila dah masak angkat
masukkan dalam mangkuk dan perahkan jus limau
Bahan Sup
Air rebusan ayam
1 bungkus sup bunjut
Bawang goreng secukupnya
Hirisan daun sup secukupnya
Renehkan semula air rebusan ayam dan tambahkan sup bunjut
Bila menghidang, taburkan daun sup dan daun bawang yang telah di hiris dan taburkan bawang goreng
Akhir sekali hidangkan nasi ayam bersama ayam bakar, sup ayam dan sos cili. Jika suka boleh letakkan daun salad, hirisan timun dan tomato dan cili kicap sebagai penambah selera.
kredit:azlita aziz
|
|
|
|
|
|
|
| |
|