|
Resepi Oleh : emak saya
250 gm tepung beras
140 gm tepung ubi ( 1 cawan )
250 gm gula
1 sudu teh garam
2 cawan air pandan
4 cawan santan cair ( 200 ml santan KARA + air jadikan 4 cawan )
sedikit pewarna hijau epal
nangka ~ di dadu kecil
Mula-mula ambil 5 helai daun pandan dan kisar bersama 2 cawan air untuk dapatkan air pandan. Selepas kisar di tapis.
Nangka di potong dadu kecil
Dalam bekas mangkuk, satukan tepung beras, tepung ubi, garam, gula air pandan dan santan cair. Kacau rata.
Jika tepung masih berketul, masukkan dalam blender dan kisar.
Tuangkan dalam periuk.
Tambahkan pewarna jika warnanya kurang menyerlah
Kemudian masak atas dapur dengan api sederhana. Jangan lupa senantiasa di kacau supaya adunan tidak berketul-ketul. Kacau sampai adunan pekat dan kental.
Biarkan ia sejuk supaya mudah di masukkan dalam acuan.
Sementara itu panaskan kukusan
Tutup kukusan di balut dengan kain supaya wap air pada tutup kukusan tidak menitis atas kuih.
Sediakan acuan kuih, oleskan dengan minyak jagung atau minyak makan.
Sudukan adunan kuih dalam acuan 3/4 penuh
Kemudian letakkan nangka yang telah di potong dadu di tengah-tengah, tekan-tekan sedikit.
Kemudian tambahkan lagi adunan dan ratakan permukaan acuan
Susun dalam kukus
Kukus selama 15 minit sehingga bila kita buka tutup kukusan dia macam berbuih naik, maknanya dah masaklah kuih tersebut
Bila dah masak tunggu hingga ia benar-benar sejuk sebeluam di keluarkan dari acuan.
Sedia di hidangkan
kredit:azlita aziz
|
|
|
|
|
|
|
| |
|