View: 2031|Reply: 1
|
Pisang Goreng Rangup dan Sambal Kicap Madu
[Copy link]
|
|
2 biji pisang tanduk ~ buang kulit dan hiris nipis menyerong
100 gm tepung beras ~ sebaiknya cap gajah 1
50 gm tepung ubi
1 sudu besar margerin atau butter ~ di cairkan
1/2 cawan santan
1 biji telur
1 sudu teh air kapur makan ~ ambil air kapur yang jernih dah telah di mendakkan
sedikit pewarna kuning
secubit garam dan gula
Mula-mula cairkan butter atau margerin
Satukan tepung ubi dan tepung beras dalam sebuah bekas
Masukkan telur, air kapur dan santan
Kacau rata
Tambahkan pewarna kuning, garam dan juga gula
Kacau rata
Akhir sekali masukkan butter yang telah di cairkan
Masukkan pisang yang telah di potong, salutkan dengan adunan tepung tadi
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng pisang hingga kuning keemasan
Angkat dan toskan minyakknya.
SAMBAL KICAP MADU
20 tangkai cili padi (biarkan dengan tangkai ~ untuk mengelakkan terlalu pedas)
5 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kicap manis
1 sudu besar madu
Gula secukupnya
8 biji limau kasturi ~ ambil jusnya
Satukan semua bahan dalam mesin pengisar kecuali limau kasturi
Kisar hingga halus
Masukkan dalam bekas dan perahkan limau kasturi
Kacau rata dan sedia di cicah bersama pisang goreng.
Pisang goreng yang rangup di luar dan lembut di dalam..
Apa tunggu lagi...
Bismillah lah kita... ^_^
kredit:azlita aziz
|
|
|
|
|
|
|
|
Tepung beras cap gajah yg seekor ke yg 3ekor?... |
|
|
|
|
|
|
| |
|