|
Ungkep bermaksud tutup (arwah abah cakap ni bahasa jawa)
BAHAN2
1 ekor ayam dipotong dan dibersihkan
1/2 sudu jintan putih*
1/2 sudu jintan manis*
2 sudu biji ketumbar*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia (xnk bau hanyir ayam)*
sedikit kunyit*
10 biji cili api*
Asam keping
Sebatang serai- diketuk
Minyak utk menumis
CARA2
1. Kisar bahan bertanda * sehingga lumat.
2. Tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak. Minyak jgn byk sgt nanti minyak ayam keluar.
3. Masukkan ayam, asam keping, serai, gaul rata dan ungkep rapat2 (tutup).
4. Biarkan sehingga air kering dan ayam masak, jika suka berkuah tambahkan air. guna api sederhana. kacau sekali sekala supaya x hangus di bawah. Perisakan dengan garam.
5. Kebiasaanya dlm masa sejam ayam akan masak cantik dan lembut.
6. Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas atau nasi impit.
~~Warnanya seakan2 rendang.
|
|
|
|
|
|
|
|
hahaha gitulah bak kata arwah abah...
tp sy ni nang koret (bongsu- betul ke aku ckp ni?)
so jawanya dh hilang...acah2 jawa je tinggal
|
|
|
|
|
|
|
|
xde...sebab x snap...nanti bila sy masak sy tepek sini ye
|
|
|
|
|
|
|
|
sedap ke i dh cuba rasa sebijik mcm ayam masak lemak cili api ke i yg salah buat? |
|
|
|
|
|
|
|
owh maybe terlebih cili or terkurang jintan & biji ketumbar...
|
|
|
|
|
|
|
|
UNGKEP NI OSEMMMMMMMMMMMMM |
|
|
|
|
|
|
|
mama biasa buat ke?
sedap knnn? senang lak tu xyah ssh2 nk letak bagai2..
|
|
|
|
|
|
|
|
mama kawin orang jawa, adik ipar semua jawa, so setiap raya depa buat...pedas pedas manja tapi sempoi lah!!! depa bubuh jintan banyak, kaler jadi kuning...tp anak anak mama makan sampai berpinggan pinggan, so mama apa lagi kena la add dalam buku resepi mama sebagai resepi wajib kena ada!!! |
|
|
|
|
|
|
|
yeszaaaaa ungkep ayam mmg terbaek mama..hahaha
ni lauk express sy kalau mental blocked xtau nak masak apa..
tapi sy x berapa suka kalau berempah sgt, manja2 je rasa rempah tu...nyum3 sedapnya...terliur pulak dh
|
|
|
|
|
|
|
| |
|