|
Resepi : Chef Ismail
Rujukan : Sajian Tradisiona Negeri Sembilan
500 gm daging cincang ~ ita guna batang pinang dan potong kecil
25 gm lada api
5cm kunyit hidup
175 ml santan pekat
2 batang serai ~ dititik
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 cm halia
1/2 sudu teh lada hitam ~ sangai dan tumbuk *
1/2 sudu teh ketumbar ~ sangai dan tumbuk *
2 sudu besar cili kering ~ yang telah dikisar
Garam dan gula secukup rasa
Daging cincang dicuci dan direbus hingga empuk
Lada api dan cili padi ditumbuk atau dikisar hingga lumat
Bawang merah, bawang putih dan halia dihiris nipis
Serai pula dititik
Lada hitam dan ketumbar pula disangai tanpa minyak dalam kuali
Masukkan daging yang telah direbus, hirisan bawang-bawang, halia, serai, bahan-bahan yang telah dikisar, rempah tumbuk*, cili kering kisar, dan sedikit air ke dalam periuk dan jerangkan untuk proses mengecut selama 15 minit.
Kemudian masukkan santan, garam dan gula secukup rasa
Masak hingga mendidih dan kuah sedikit pekat.
kredit:azlita masam manis
|
|