CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Belajar Kelepet Kelongsong Kuih Tako

1-3-2016 02:06 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 5543| Komen: 13


Oleh : Fyruz Hanna

Sekali tengok memang tak banyak beza kuih tepung pelita dengan kuih Tako ini. Tetapi hanya mereka yang mahir mampu bezakan kuih tersebut.

Isinya yang manis dan lemak-lemak ini memang sangat menambat hati sesiapa yang sukakan kuih-kuih manis.

Nak lipat kelongsong ini bukanlah susah sangat.

Sediakan Daun Pandan. Dan Mulakan:


Lihat video dibawah:

Loading FB Video...

-CARI Infonet.
12

Bagus
16

Marah
18

Terkejut
17

Sedih
9

Lawak
7

Bosan

Friends Rank (79 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote antidote 1-3-2016 04:40 PM
geli plak tgk kuku dia panjang bebeno
Quote CARI-SFG 1-3-2016 05:33 PM
antidote: geli plak tgk kuku dia panjang bebeno


hehehee
Quote wana89 2-10-2016 07:59 AM
Kenapa bekas wana jadi bocor ye
Quote wana89 2-10-2016 08:00 AM
Lagi satu, apa bancuhan tepat.. Wana buat ada cair sangat  sampai keluar dr bekas bila campur tepung beras terkeras pula
Quote wana89 2-10-2016 08:00 AM
Lagi satu, apa bancuhan tepat.. Wana buat ada cair sangat  sampai keluar dr bekas bila campur tepung beras terkeras pula

Calling2
@lazim ada idea x??
Quote lazim 2-10-2016 03:31 PM
wana89 replied at 2-10-2016 08:00 AM
Lagi satu, apa bancuhan tepat.. Wana buat ada cair sangat  sampai keluar dr bekas bila campur tepung ...

la wana ni buat kuih pelita ke kuih tako?

aku penah buat kuih tako sekali je. xde plak bocor. nak ulas pon xreti sbb dh lama sgt. tapi kuih tako tu aku gn tepung hong kwe la.


p/s: iols bru siap buat kuih kole kacang, jadi!
Quote lazim 2-10-2016 03:42 PM
wana kalau xnk bocor, letak la selapis lagi daun tindih atas tu..
Quote wana89 2-10-2016 04:12 PM
lazim replied at 2-10-2016 03:31 PM
la wana ni buat kuih pelita ke kuih tako?

aku penah buat kuih tako sekali je. xde plak bocor. n ...

Bukan lebih kurang sama je ke
Quote lazim 2-10-2016 04:19 PM
wana89 replied at 2-10-2016 04:12 PM
Bukan lebih kurang sama je ke

lain lansung kot. kuih tako ada sengkuang dlm tu. tako gn daun pandan kan.. pelita bukan ke gn daun pisang?
Quote wana89 2-10-2016 04:31 PM
lazim replied at 2-10-2016 04:19 PM
lain lansung kot. kuih tako ada sengkuang dlm tu. tako gn daun pandan kan.. pelita bukan ke gn dau ...

Ye ke??
Sebab aku tengok sama je lazim
Quote lazim 2-10-2016 11:57 PM
wana89 replied at 2-10-2016 04:31 PM
Ye ke??
Sebab aku tengok sama je lazim

suka suki je kau kan. ptt la tnya pasal tpung hong kwe
Quote wana89 3-10-2016 10:56 AM
lazim replied at 2-10-2016 11:57 PM
suka suki je kau kan. ptt la tnya pasal tpung hong kwe

Kalo ko buat ikut cetak daun padan tu memang xkeluar la.. Aku buat hari tu.. Buh tepung jangung, cair pulak.. Bila buh tepung beras, mengeras pulak
Quote lazim 3-10-2016 11:05 AM
wana89 replied at 3-10-2016 10:56 AM
Kalo ko buat ikut cetak daun padan tu memang xkeluar la.. Aku buat hari tu.. Buh tepung jangung, c ...

ko cri satu resepi yg dijamin sedap. cri kat blog2 masakan yg tersohor. yg mmg terbukti jadi. ko try je resepi tu follow sebijik2 (aku selalu ade kencenderungan nk derhaka pada resepi - xleh kawal diri )

ko follow pastu tgk outcome dia. kalau keras skit next time ko lebihkan air skit. try and error gitu. kadng bkn slh resepi faktor2 lain mnyumbang. kalau resepi yg kena kacau atas api tu, mngkin sbb terlebih kacau,, kadang tepung kita xsama dengan pemberi resepi tu. mesti try sampai dpt yg puas hati.

kuih melayu ni ssh sbb byk ragam mcm ni la..

Lihat semua komen(13)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

11-11-2024 04:39 AM GMT+8 , Processed in 0.034718 second(s), 29 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top