View: 2913|Reply: 13
|
Belajar Kelepet Kelongsong Kuih Tako
[Copy link]
|
|
Oleh : Fyruz Hanna
Sekali tengok memang tak banyak beza kuih tepung pelita dengan kuih Tako ini. Tetapi hanya mereka yang mahir mampu bezakan kuih tersebut.
Isinya yang manis dan lemak-lemak ini memang sangat menambat hati sesiapa yang sukakan kuih-kuih manis.
Nak lipat kelongsong ini bukanlah susah sangat.
Sediakan Daun Pandan. Dan Mulakan:
Lihat video dibawah:
|
|
|
|
|
|
|
|
geli plak tgk kuku dia panjang bebeno |
|
|
|
|
|
|
|
antidote: geli plak tgk kuku dia panjang bebeno
hehehee |
|
|
|
|
|
|
|
Kenapa bekas wana jadi bocor ye |
|
|
|
|
|
|
|
Lagi satu, apa bancuhan tepat.. Wana buat ada cair sangat sampai keluar dr bekas bila campur tepung beras terkeras pula |
|
|
|
|
|
|
|
Lagi satu, apa bancuhan tepat.. Wana buat ada cair sangat sampai keluar dr bekas bila campur tepung beras terkeras pula
Calling2
@lazim ada idea x?? |
|
|
|
|
|
|
|
la wana ni buat kuih pelita ke kuih tako?
aku penah buat kuih tako sekali je. xde plak bocor. nak ulas pon xreti sbb dh lama sgt. tapi kuih tako tu aku gn tepung hong kwe la.
p/s: iols bru siap buat kuih kole kacang, jadi!
|
|
|
|
|
|
|
|
wana kalau xnk bocor, letak la selapis lagi daun tindih atas tu.. |
|
|
|
|
|
|
|
lazim replied at 2-10-2016 03:31 PM
la wana ni buat kuih pelita ke kuih tako?
aku penah buat kuih tako sekali je. xde plak bocor. n ...
Bukan lebih kurang sama je ke |
|
|
|
|
|
|
|
lain lansung kot. kuih tako ada sengkuang dlm tu. tako gn daun pandan kan.. pelita bukan ke gn daun pisang?
|
|
|
|
|
|
|
|
lazim replied at 2-10-2016 04:19 PM
lain lansung kot. kuih tako ada sengkuang dlm tu. tako gn daun pandan kan.. pelita bukan ke gn dau ...
Ye ke??
Sebab aku tengok sama je lazim |
|
|
|
|
|
|
|
suka suki je kau kan. ptt la tnya pasal tpung hong kwe
|
|
|
|
|
|
|
|
lazim replied at 2-10-2016 11:57 PM
suka suki je kau kan. ptt la tnya pasal tpung hong kwe
Kalo ko buat ikut cetak daun padan tu memang xkeluar la.. Aku buat hari tu.. Buh tepung jangung, cair pulak.. Bila buh tepung beras, mengeras pulak |
|
|
|
|
|
|
|
ko cri satu resepi yg dijamin sedap. cri kat blog2 masakan yg tersohor. yg mmg terbukti jadi. ko try je resepi tu follow sebijik2 (aku selalu ade kencenderungan nk derhaka pada resepi - xleh kawal diri )
ko follow pastu tgk outcome dia. kalau keras skit next time ko lebihkan air skit. try and error gitu. kadng bkn slh resepi faktor2 lain mnyumbang. kalau resepi yg kena kacau atas api tu, mngkin sbb terlebih kacau,, kadang tepung kita xsama dengan pemberi resepi tu. mesti try sampai dpt yg puas hati.
kuih melayu ni ssh sbb byk ragam mcm ni la..
|
|
|
|
|
|
|
| |
|