Oleh Adib Za (Sumber foto: Carian google) Percaya tak kalau sediakan telur masin yang dibuat sendiri, rasanya lebih lemak dan sedap? Ini kerana kita boleh kawal sendiri berapa banyak garam yang dimasukkan, lagipun ia lebih segar. Jom apa lagi, mari kita cuba buat sendiri telur masin homemade!~
Bahan-bahan: 6 biji telur ayam atau itik Garam kasar 1 cawan Air 1/2 liter Cara-caranya: 1. Bersihkan telur.
2. Didihkan air, masukkan garam dan kacau sehingga garam larut. 3. Angkat dan biarkan sehingga sejuk. 4. Masukkan air ke dalam bekas yang sesuai (balang plastik/kaca) dan masukkan telur. Pastikan telur tenggelam dan tutup bekas. Simpan pada suhu bilik. 5. Selepas 2 ke 3 minggu, bolehlah telur direbus. Bergantung kepada kadar kemasinan air garam yang disediakan. - CARI Infonet Sumber resipi: Blog Resipi Raidah
|
8
Bagus |
26
Marah |
26
Terkejut |
19
Sedih |
20
Lawak |
19
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Logix replied at 14-3-2016 12:10 PM
oh telo ayam boleh juga dibuat telo asin ke?
biasa yg saya tahu hanya telo itik je
Terima kasih at ...
ADVERTISEMENT