Masyarakat Asia seperti orang China, Jepun dan Korea, rata-rata menjamu selera dengan menggunakan chopstick. Kini, amalan tersebut turut diikuti oleh orang-orang dari negara barat yang gemar masakan orang China, Jepun dan Korea. Baru-baru ini, terdapat satu kajian yang dijalankan oleh pakar pemakanan Singapura, penggunaan chopstick ketika memakan nasi didapati salah satu cara paling berkesan untuk mengurangkan tahap gula dalam darah. Pengarah kajian tersebut, Jeyakumar Henry menjelaskan inspirasi untuk mengadakan penyelidikan itu selepas minum di sebuah kopitiam.
“Daripada penyelidikan yang dijalankan, kami mendapati makan nasi menggunakan chopstick menunjukkan kadar gula yang kurang, berbanding makan menggunakan tangan atau sudu." “Ini kerana jika pakai chopstick, jumlah nasi yang dikaut adalah sedikit berbanding menggunakan tangan atau sudu. Jadi, ianya memberikan kesan terhadap kandungan gula dalam darah,” Menjelaskan lebih lanjut, bila seseorang itu makan dalam jumlah sedikit dan mengunyah secara perlahan-lahan, secara tidak langsung ia akan mengambil masa yang lama untuk badan mencerna kadar pengambilan karbohidrat yang diambil. Jadi, bagi mereka yang ingin mengawal kadar gula dalam darah dan lebih-lebih lagi yang merupakan penghidap kencing manis, bolehlah mencuba tip ini.- CARI Infonet |
15
Bagus |
20
Marah |
16
Terkejut |
18
Sedih |
11
Lawak |
12
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT