oleh Adib ZA Kredit resipi: Facebook Resepi Sedap
Siapa yang tak gemarkan masakan tomyam? Lagi-lagi yang dimasak panas-panas dan dinikmati dengan nasi putih. Memang sangat enak. Anak-anak pun suka. Namun, ramai yang selalu sahaja membeli pes tomyam sedia ada di pasaraya tanpa tahu membuatnya sendiri. Apa kata anda sediakan sendiri pes tomyam, nanti bolehlah masak tomyam hari-hari pun takpe! Selamat mencuba ya. Bahan-bahannya: 2 biji bawang besar 4 biji cili merah
10 biji cili kering 2 inci lengkuas 4 batang serai 2 sudu udang kering 6 helai daun limau purut 2 inci belacan (dibakar) air asam jawa, gula & garam Cara-caranya: 1. Kisar kesemua bahan kecuali air asam jawa, garam dan gula bersama sedikit air. 2. Kemudian panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. 3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga pecah minyak dan menjadi pes. 4. Sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk. Perencah boleh disimpan. Kalau nak guna boleh ambil. - CARI |
9
Bagus |
11
Marah |
5
Terkejut |
8
Sedih |
8
Lawak |
8
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT